Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

How to....Make Macarons.

De Hit sensatie uit Frankrijk, een macaron is een soort bitterkoekje, een koekje dat op een mini hamburgertje lijkt,een macaron bestaat uit twee op elkaar geplakte koekjes, die elk een ‘schelp’ worden genoemd. En die worden gemaakt van Franse of Italiaanse meringueschuim met daar tussen in een vulling: canache, botercreme, jam of zelfs hartige vullingen als pate. Het koekje heeft prachtige kleuren en iedere kleur staat voor zijn eigen smaaksensatie.

Zoals: chocolade (donkerbruin), mocca (middenbruin), kersen (rood), pistache (groen), aardbei (rose), framboos (karmijn), citroen (geel) en kokos (roomwit)

De naam Macaron betekent vrij vertaald: fijn deeg

De geschiedenis

Wie precies de uitvinder is van dit overheerlijke koekjes is niet precies bekent, zoals er vele wegen naar rome leiden, zijn er vele verhalen over de macaron,een ieder wil zijn of haar naam geven aan deze overheerlijke uitvinding.

Toch is het verhaal dat de werkelijke oorsprong van het koekje ligt in 1533.Waar de Italiaanse Caterina Maria Romula di Lorenzo de′ Medici dan 14 jaar oud is en vertrekt van haar geboorteplaats Firenze(Italie) naar Frankrijk om er met kroonprins Henri II te trouwen. Haar pâtissiers maken voor het huwelijksfeest een soort schuimkoekjes die ze amandel macarons noemen. Pas eeuwen later...

In 1792.zijn er twee nonnen die zoeken naar onderdak in Nancy( tijdens de franse revolutie)Om zich te onderhouden, bakken deze dames koekjes die zij van eiwit, amandelen en suiker maken. Van een vulling en het dubbele koekje is dan nog geen sprake

Het koekje van de nonnen raakt beroemd tot in Parijs en wordt steeds meer verfijnder.

Dan Zeventig jaar later gaat Pierre Desfontaines ze in zijn pâtisserie Ladurée aan elkaar plakken. Hij mag als de oprechte ontwikkelaar van de macaron de Paris worden beschouwd. Deze eerste macarons bestonden uit twee kleine op amandel gebaseerde schuimpjes met een vulling van ganache.

Lanudree is de place to be in frankrijk, als je echte authentieke macarons wilt proeven.Tegen woordig zijn ze online te bestellen en zijn ze zelfs zelf te maken,maar dit is wel voor de doorzetter, want de kans is groot dat ze de eerste keer mislukken.

De amandel meringue traktatie is namelijk niet zomaar te bereiden. Het vergt de nodige techniek, precisie en heel veel geduld.

De verhouding komen heel precies en de amandelen (als je vers amandelpoeder wilt gebruiken moeten echt heel heel fijn zijn.)

Let op:

1.) Maak de kom die je gaat gebruiken voor het bereiden van de macarons, vet vrij door met het sap van een citroen door de kom te gaan. Dit kun je ook doen met je garde, zodat je zeker weet dat alles goed vet vrij is.

Dit alles is in het belang voor het op kloppen van je eiwitten.

2.)weeg alle ingredienten exact af! Heel belangrijk ook de eiwitten!

Dan komt hier het recept voor ca.20 Macaron′s

200 gram poedersuiker

100 gram amandelpoeder

125 gram eiwitten

50 gram fijne kristalsuiker

mestpuntje zout

kleurstof naar keuze.

Maak je kom vetvrij.

Zeef de amandelpoeder en poedersuiker en weeg de juiste hoeveelheid af.

Meng daarna de poedersuiker en amandelpoeder te samen door, door nogmaals te zeven, herhaal dit nog 1 keer.

Klop nu de eiwitten met het zout stijf.

Wanneer de eiwitten stijf zijn, gaat er al mixend lepel voor lepel ,de suiker bij.

Zorg dat de eerste lepel suiker is opgenomen voor dat je nieuwe eetlepel suiker toevoegt. Klop het mengsel mooi glanzend en stijf.

Voeg nu de kleurstof toe en mix nog even door.

Voeg dan met een lepel het amandel/poedersuiker mengsel toe.

En schep net zo lang tot er een mooi lopend mengsel ontstaat, dit kan even duren.

Het mengsel moet langzaam van de lepel af lopen.

Bedek de bakplaat met bakpapier en spuit rondjes macarons, dit kan je doen met behulp van voor af getekende rondjes op het papier zodat ze allemaal mooi zelfde grote worden.

Laat de macarons een uur rusten, ze moeten een beetje uitharden, het mengsel mag niet meer plakkerig zijn.( anders is het resultaat gebarsten macarons)

Bak ze dan 15 min op 170 graden in de voorverwarmde oven.

Lekkere smaaksensaties zijn

door el cacao te mengen met druppeltjes water en dit toevoegen ipv kleurstof

met een chocolade Ganache er tussen of witte ganache er tussen.

Witte macaron′s dus zonder kleurstof met een creme van mokka of ganache er tussen

gele kleurstof toevoegen en dan vullen met lemon curd ertussen.

Roze kleurstof toevoegen en dan als ze klaar zijn vullen met frambozenjam

verder allerlei kleurtjes met smaakjes boter creme er tussen.

Bon a petite.

Home Recepten Kookboeken