HAPJES EN AMUSES DEEL III

Mijn laatste les met nog 7 amuses RECEPTUUR;
2 st maatjes haring of Hollandse nieuwe
1 kleine rode ui
enkele druppels jenever
1 el gehakte dille
2 el creme fraiche
dille om te garneren
8 st wonton velletjes
BEREIDEN HOORNTJES;
1.Draai van de wontonvelletjes brede frietzakjes en zet deze vast met een prikker.
2.Frituur de hoorntjes goudbruin en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
BEREIDEN HARINGTARTAAR;
1.Ontdoe maatjes van staartvin en eventueel achtergebleven graten en snijd ze daarna in zeer kleine blokjes.
2.Snipper de rode ui(ca 1 eetl.)en meng deze met de gesneden haring.
3.Breng op smaak met peper, zout en iets jenever.
BEREIDEN DILLEROOM;
1.Klop de creme fraiche lobbig/stijf, voeg de gehakte dille erdoor, breng op smaak met peper en zout en eventueel enkele druppels citroensap.
DOORGEVEN;
1.Vul de hoorntjes royaal met haringtartaar.
2.Vul een kleine spuitzak met dillesaus en spuit op de tartaar.
3.Garneer met dille en rode ui.

SERRANOHAM GEVULD MET GEMARINEERDE TOMATEN
RECEPTUUR;
5 lange plakken serranoham
3 vleestomaten
4 Sud en Sol tomaten
4 gedroogde tomaten
1 el kappertjes
2 el gehakte kervel,basilicum en oregano
1 knnoflookteen
scheut olijfolie
BEREIDEN;
1.Plisseer de vleestomaten en snijd in kleine blokjes.
2.Hak alle overige ingredienten fijn,meng met de tomatenblokjes en olijfolie en laat 30 min.marineren in de koelkast.
3.Snijd de plakken in tweeen en verdeel de gemarineerde tomaten over de plakken ham.
4.Rol de ham op (of vorm buideltjes) en steek vast met een prikker.

LAMSGEHAKTBALLETJES MET YOGHURTDIP
RECEPTUUR;
200gr lamsgehakt
1 eidooier
1 knnoflookteen
1 sjalot
2 el gehakte verse koriander
1 tl kaneel
1/2 rode peper
100 ml Bulgaarse yoghurt
1/2 komkommer
1 tl kummel
BEREIDEN BALLETJES;
1.Snijd de sjalotjes, de knoflook, de rode peper en de koriander fijn.
2.Meng dit samen met de kaneel en de eidooier door het gehakt.
3.Kneed tot een homogene massa en vorm met vochtige handen kleine balletjes.
4.Bak de balletjes in iets olijfolie mooi bruin en laat ze even doorgaren.
BEREIDEN DIPSAUS;
1.Schil de komkommer, snijd over de lengte in tweeen.
2.Ontdoe van de zaadlijsten en rasp de komkommer op een grove rasp.
3.Bestrooi de komkommerrasp met zout en zet onder druk een half uur in de koelkast.
4.Neem de komkommer uit de koelkast en pers alle vocht eruit.
5.
Meng met de yoghurt en kummel en breng op smaak met zout en peper.

TAPENADE D’OLIVES
RECEPTUUR;
200 gr groene en zwarte olijven
1/2 tl tijm
50 ml olijfolie
2 ansjovisfilets
3 el sinaasappelsap
1/2 el tomatenpuree
1 knoflookteen
BEREIDEN;
1.Draai alle ingredienten in de keukenmachine tot een grove tapenade.

KOMKOMMERBAKJE GEVULD MET RIVIERKREEFTENSTAARTJES EN GEROOKTE ZALM
RECEPTUUR;
1/2 komkommer
8 plakjes gerookte zalm
100 gr rivierkreeftstaartjes
2 el creme fraiche
1/2 el ketchup
1 el gehakte peterselie en bieslook
dille en zalmeitjes om te garneren.
BEREIDEN KOMKOMMERBAKJES;
1.Maak met een canneleermes inkepingen in de komkommer over de gehele lengte (met een regelmatige afstand)
2.Snijd de komkommers in plakken van 2 cm dik en hol deze voorzichtig uit met een pommes parsienneboor of meloenstekertje
BEREIDEN VULLING;
1.Snijd de zalm in vierkante plakken en hak de afsnijdsels fijn.
2.Klop de creme fraiche lobbif/stijf
3.Hak de kruiden fijn.
4.Hak de rivierkreeftenstaartjes fijn en meng met samen met de gehakte gerookte zalm,de opgeslagen creme fraiche, de ketchup en kruiden en breng op smaak met zout en peper.
5.Verdeel de vulling ovder de zalm en vorm voorzichtig een bolletje door de punten naar binnen te vouwen.
6.Leg de bolletjes met het ‘slot’ naar onder in de komkommerbakjes en druk voorzichtig aan.
7.Garneer met zalmeitjes en dille.

ROLLETJE VAN CASINOBROOD GEVULD MET KAASCREME
RECEPTUUR;
1 st ongesneden casinobrood
150 gr mascarpone
100 gr gemalen Parmezaanse kaas
2 stengels bleekselderij
gehakte bieslook
truffelolie
tomaat en bieslook voor de garnering
BEREIDEN;
1.Ontdoe de bleekselderij van vezels en snijd deze in zeer kleine blokjes.
2.Marineer met enkele druppels Aceto Balsamico, gehakte bieslook en peper & zout.
3.Klop de mascarpone lobbig/stijf en meng de Parmezaanse kaas erdoor.
4.Breng op smaak met enkele druppels truffelolie en peper en zout.
5.Ontdoe het brood van zijn korst en snijd in lange plakken van 1 cm dik.
6.Leg de plakken een voor een op een plank en rol ze stevig plat met een deegroller.
7.Besmeer de plakken met de kaascreme, strooi er daarna gelijkmatig de bleekselderij eroverheen.
8.Rol de plak op en draai strak in plasticfolie en laat opstijven in de koelkast.
9.Snijd mooie (schuine plakken) en garneer deze eventueel met tomaat en wat kervel.

GABAKKEN EENDENLEVER MET GROENE ASPERGES
RECEPTUUR;
4 el groene asperges
1 el sjalot
1/2 appel (Jonagold of Elstar)
olijfolie en witte winazijn
suiker, zout en peper
8 plakken eendenlever a 25 gr
zout en peper
bloem
olijfolie en/of boter
BEREIDEN;
1.Snijd 1 cm van de onderkant van de asperges weg.
2.Controleer of de schil van de groene asperges niet te dik is,schil zonodig met een dunschiller het dikke gedeelte van de schil weg.In principe hoef je dunne groene asperges niet te schillen.
3.Kook de asperges in water en zout gaar, neem uit de pan en spoel de asperges door en door koud.
4. Snipper het sjalotje en snijd de appel en asperges fijn, mengen met olijfolie, witte wijnazijn, zout, peper en suiker.
5.Laat 15 min. in de koelkast marineren.
6.Leg de asperges op een zeef als er teveel marinade opzit en verdeel over de amuselepels.
7.Zout, peper en bloem de plakjes eendenlever en bak in de boter om en om goudbruin.
3.Leg op de asperges.

11 Reacties

  1. Heb ik mee naar mijn pagina genomen.
    Bedankt.

    Partymamma

  2. Lekker meegenomen!
    Groetjes Jacqueline

  3. recepten_van_omalidy

    26 november 2002 at 14:23

    Nu heb ik ze alle drie. Hartstikke goed deze amuses bij elkaar.
    Lidy

  4. Dan neem ik deze ook nog even mee en deze vind ik persoonlijk dan weer aantrekkelijker dan les 2, ieder zijn meug natuurlijk maar al die sushi dingen, nee, niet mijn favoriet, alhoewel wel makkelijk om het te hebben, misschien komt het nog van pas. Dat denk ik altijd, bewaar het en uiteindelijk kom ik het jaren later tegen zonder dat ik er ooit iets mee gedaan heb, maar leer het kennelijk niet af:-). Wat zag ik heb je je mislukte artikel gebruikt om dit in te vullen, merk je niets van tot je aan de onderstaande opmerkingen komt, ik dacht eerst ook, he wat is dat nu weer, maar snapte het daarna toch.
    Groetjes Diny

  5. Wat is dit? Je hebt wel een erg uitgebreide tekst geschreven???? hahahahahahahaha.
    Nee sorry is er iets mis gegaan?

    Liefs Silvie

  6. mauritsenole92

    8 juni 2002 at 13:03

    Is dat ook weer van de baan ;-))

    Fijn weekend !

  7. maar ik kan het niet wissen.
    Nee dat vorige was niet van mij

  8. mauritsenole92

    8 juni 2002 at 11:13

    Ik zie bij het klikken op het verzenden van mijn vorige reactie opeens dat dit jouw artikel is…mag ik zo vrij zijn te vragen of het vorige ook van jou was ? Dat lijkt me toch sterk ?????

    Carla

  9. mauritsenole92

    8 juni 2002 at 11:12

    tis wat ;-)

    Carla

Geef een reactie