Oma’s Vlekkengids L t/m Z

Dit is DEEL 2 van oma’s vlekkengids Likeur:
Hoewel er een veelheid aan recepten is om likeurvlekken te bestrijden, moeten we ons steeds realiseren dat ze ontstaan door de aanwezige suiker of door de kleurstof.
Zowel suikervlekken als kleurstofvlekken lossen op in water. Het kan dus nooit kwaad om eerst te proberen de vlek in water op te lossen, alvorens iets ander te proberen. Lukt het niet met schoon water, probeer het dan met een warm, neutraal sopje, met zuivere alcohol en tenslotte met natriumperboraat 5%, en wel in deze volgorde.

Limonade:
Textielstoffen behandelen we eerst in warm sop; als dat niet helpt met alcohol en ten slotte proberen we de limonadevlek met citroensap weg te wrijven. Deze behandeling past u ook toe als er een limonadevlek in uw tapijt is gekomen. Zorg er dan voor dat bij de sopbehandeling niet te veel water door het tapijt kan worden opgenomen. Maak een dik, schuimend sop, want zoals u weet houdt schuim water vast.

Lippenstift:
Dit zijn vlekken waarover u nooit mag wrijven. Als u dat doet, dringen de verfstoffen diep in de vezels en zijn ze haast niet meer weg te krijgen.
Ether is de oplossing voor lippenstifvlekken. Maak een pluk watten ter grootte van de vlek goed nat met ether en leg dan de watten op de lippenstiftvlek. De watten zullen nu de verfstoffen opnemen. Herhaal deze behandeling net zo lang tot er geen kleurstof meer op de watten achterblijft.
In het behandelde weefsel zit op dat moment nog een flauwe kleurvlek, die er nu in de was makkelijk uit verdwijnt.

Lijm:
Houtlijmvlekken verdwijnen in het algemeen als u de stof in warm sop wast.
Vlekken die door plasticlijm zijn veroorzaakt, haalt u weg met aceton. Wees steeds attent als u aceton gebruikt en probeer met een stevig sopje van zachte zeep.

Machineolie:
Zorg voor een absorberende onderlaag en behandel de vlek met trichloorethyleen, tetra of wasbenzine.

Make-up-creme:
Vlekken die door make-up zijn veroorzaakt haalt u direct weg met aceton. Denk aan de acetaatstoffen, waarop u aceton nooit mag gebruiken.

Margarine:
Margarinevlekken kunnen we in de meeste gevallen verwijderen door ze met warm sop te behandelen. Lukt dit niet of niet helemaal, wrijf dan de vlek na met trichloorethyleen.

Mascara:
Mascaravlekken zien er vaak erger uit dan ze zijn. Dep ze met een stevig sopje van zachte zeep.

Mayonaise:
Mayonaisevlekken behandelen we in fasen. Eerst pakken we het vet aan door de vlek af te nemen met tetra, wasbenzine of trichloorethyleen. Daarna laten we de behandelde plek goed drogen. Is de plek droog, dan wassen we hem na met handwarm water en ammonia.
Uit tere textielstoffen haalt u met weinig risico mayonaisevlekken weg door de stof eerst uit te spoelen in een lauw sopje. Helpt dat niet dan behandelt u de vlek met wasbenzine, tetra of trichloorethyleen en als dan de vlek nog niet is verdwenen, gebruikt u ossegalzeep.

Melk:
Verse melkvlekken wrijven we weg met lauw water.
Als de vlek echter oud en hard is, moeten we eerst de case?ne (de kaasstof) week maken. Daartoe maken we de vlek nat met water en kneden hem dan in borax. Borax breekt de kaasstof af. Is de vlek soepel geworden, dan wassen we hem uit met lauw water.

Mosterd:
Meestal verdwijnen mosterdvlekken als we de stof in een handwarm sop hebben uitgespoeld en de randvlekjes met een beetje azijn hebben gedept.
Als dat laatste niet helpt, moeten we zwaarder geschut in stelling brengen en dat bestaat dan uit een mengsel van gelijke delen ammonia en waterstofperoxide (3%)

Nachtcreme:
Nachtcremes, die een huidvoedende werking hebben, kunnen bogen op een zeer hoog vetgehalte. De vlekken behandelen we als normale vetvlekken.

Nicotine:
Nicotinevlekken haalt u van uw vingers door ze af te schuren met een stukje puimsteen.
Nicotinevlekken in stof verwijdert u door voorzichtig te deppen met kaliumpermanganaat 3% (eerst proberen op een stukje stof waar het er niet op aankomt)

Olie:
Olievlekken behandelen we als alle andere vetvlekken.
Vlekken van lijnolie haalt u weg met warm sodawater.

Olieverf:
Verse vlekken halen we weg met terpentijnolie of petroleum.
Oude, ingedroogde vlekken moeten ongeveer 10 uur weken in zachte zeep. Smeer de vlek daarmee in en krab de zeep en verf met een oud mes weg. Daarna wassen in niet te heet sop.

Parfum:
Wrijf parfumvlekken voorzichtig af met schone watten en alcohol en als er nog iets over is van de vlek, behandel die dan met ossegalzeep.

Pindakaas:
Schraap zoveel mogelijk pindakaasresten van de stof weg met de botte kant van een mes en probeer daarna de vlek in warm sop eruit te halen. Lukt dat niet, wrijf dan de vlek luchtig met trichloorethyleen.

Rode-vruchten- en
bessensap:

Vlekken van donker gekleurde vruchten, zoals bosbessen, rode bessen, kersen en vlierbessen zijn erg vervelend.
Als we zulke vlekken op ongekleurd goed hebben gemaakt is het niet zo erg. We leggen de vlek in waterstofperoxide (3%) en druppelen midden op de vlek een paar druppels ammonia. De vlek zal verdwijnen. Goed naspoelen.
Gekleurde stoffen kunnen we niet zo behandelen, want dan zouden we de kleurstof van het weefsel aantasten.
Bij gekleurde stoffen besprenkelen we de vlek met vers citroensap en geven de stof direct daarna een wasbehandeling volgens de gegeven wasvoorschriften.

Rode wijn:
Verse vlekken op ongekleurde textiel verwijdert u met warm water. Hebt u een ongelukje met rode wijn, gebruik dan meteen lauw of warm water en het vlekkenprobleem is uit de wereld. Geeft u de vlek kans en tijd om zich aan het weefsel te hechten, dan hebt u er naderhand een heel karwei aan. Als u gasten hebt en er valt een glas rode wijn om over uw tafellaken weg te halen en te bewerken. Overkomt u zo’n ongelukje, leg dan onder de vlek een oude krant en betrooi de vlek zelf rijkelijk met keukenzout. Het grootste deel van de gemorste wijn zal door het zout worden opgenomen. Als uw gasten zijn vertrokken zult u met de vlek die dan nog over is weinig moeite hebben.
Ongekleurde kookechte stoffen: Eerst probeert u de vlek met lauw water uit te wassen. Lukt dat niet, dan gebruikt u zuivere alcohol. Geeft dat ook geen resultaat, dan kookt u de stof uit en als zelfs dat geen soelaas biedt, probeert u de vlek weg te bleken met waterstofperoxide (3%)
Gekleurde katoenen, linnen, wollen en zijden stoffen: U begint met de lauwwater-behandeling daarna past u alcohol of spiritus toe, waarna u de stof in handwarm sop van een neutraal wasmiddel was.
Kunstvezelstoffen: U spoelt het uit in lauw water. Helpt dat niet dan wrijft u ze voorzichtig in met alcohol of spiritus.
Marmer: Een rode-wijnvlek haalt u uit marmer met blanke spiritus. U kunt ook proberen de vlek met wat bleekwater weg te halen. In beide gevallen naspoelen met veel schoon water.
Canvasbekleding: Eerst met neutraal sop proberen en als dat niet helpt, nableken met waterstofperoxide (3%).

Roest:
Op ongekleurd katoen en linnen; behandelen met oxaalzuur of zuringzout, spoelen in lauw water, uitkoken in neutraal sop.
Onze voorouders besprenkelden de vlek eerst met zuivere alcohol, daarna met citroensap die ze tien minuten op de vlek lieten rusten en daarna wasten ze de textiel uit.
Gekleurde katoenen, linnen, wollen of zijden weefsels; behandelen met zuringzout, spoelen in lauw water, nawassen in handwarm sop.
Onze voorouders wreven de vlek weg met verwarmd citroensap.
Kunstvezels; behandelen we met oxaalzuur of zuringzout, als dat niet helpt met citroensap of citroenzuur en als laatste handeling halen we de stof door lauw sop.
Linoleum; roestvlek voorzichtig uitschuren en opnieuw in de was zetten.
Email; roestvlekken die optreden in geemailleerde badkuipen of wasbakken behandelen we met kokend water en zuringzout.

Room:
Roomvlekken behandelt u in het algemeen eerst met wasbenzine en als deze behandeling niet afdoende is, wrijft u de vlek voorzichtig af met een prop watten waarop trichloorethyleen is gesprenkeld.

Rubber:
Rubber lost op in wasbenzine en zwavelkoolstof. Een van deze middelen gebruikt u om strepen van rubberzolen van parket of linoleum weg te halen, maar natuurlijk ook de strepen die veroorzaakt werden door de voetjes van een meubel of apparaat.
Ook vlekken van bandenplak (solutie) haalt u weg met wasbenzine of zwavelkoolstof.
Rubbervlekken op plantaardige vloerbedekking, metalen en gelakte houtsoorten krijgt u meestal wel weg met een goed warm sopje.

Satesaus:
Eerst zoveel mogelijk wegnemen met absorberend papier of wegkrabben met de botte kant van een mes. Daarna wassen in warm sop. Is de vlek dan nog niet verdwenen, dan wrijft u hem af met trichloorethyleen.

Schoensmeer:
Schoensmeervlekken vereisen een radicale aanpak. We behandelen de vlek met terpentine en daarna eventueel met ether

Sinaasappel:
Was vlekken veroorzaakt door sinaasappelsap uit in neutraal, warm sop en behandel de vlek daarna eventueel met blanke azijn. Altijd goed naspoelen met veel schoon water.

Slagroom:
Een verse slagroomvlek pakt u aan met water en ammonia. Is de vlek oud en al ingedroogd, dan moet hij eerst worden geweekt door hem te kneden met een oplossing van water en borax. Is de vlek op die manier zacht gemaakt, dan wassen we hem uit in water met ammonia.

Slaolie:
Gladde, niet-poreuze voorwerpen wast u in een neutraal sopje. Behang, beton en linoleum neemt u af met wasbenzine.
Plantaardige vloerbedekkingen en textielstoffen behandelt u met wasbenzine of trichloorethyleen.

Slasaus:
We proberen het eerst met een warm sopje. Lukt dat niet of niet helemaal, dan zoeken we het bij trichloorethyleen.

Soep:
Soepvlekken halen we direct weg met absorberend papier en een sopbehandeling. Zijn we te laat om de vlekken meteen weg te halen, dan behandelen we ze daarna met wasbenzine

Stroop:
Stroopvlekken haalt u weg met heet water.

Teer:
Verse teervlekken verwijdert u met wasbenzine.
Oude vlekken eerst weken in wasbenzine, de kring die daardoor ontstaat ook weer met wasbenzine behandelen, daarna volgens voorschrift wassen.
Vloerbedekking behandelt u ook met wasbenzine en boent u na met heet sop en groene zeep.
Linoleum vertoont na behandeling met benzine een kale vlek. Die moet u bijwerken met linoleumwas. Hetzelfde geldt voor parket en alle andere met was of olie behandelde vloeren of voorwerpen.
Teervlekken op uw handen kunt u met wasbenzine te lijf gaan, maar u kunt de vlekken ook laten weken en behandelen met boter of slaolie. Dat duurt iets langer, maar het is voor uw huid beter dan de verschralende werking van wasbenzine.

Thee:
Hebt u thee gemorst, dan meteen een paar druppels vers citroensap op de vlek en naspoelen met lauw water.
Oude theevlekken volgens onderstaand:
Ongekleurde kookechte katoenen en linnen weefsels behandelen met ammonia, daarna met azijnzuur, uitkoken in stevig sop en als dat allemaal niet heeft geholpen, proberen we de vlek heel voorzichtig weg te bleken met verdund bleekwater (10% bleekwater, 90% water)
Ongekleurde wollen en zijden stoffen behandelen we achtereenvolgens met ammonia en met azijnzuur, daarna spoelen in handwarm sop en ten slotte met waterstofperoxide 3%.
Gekleurde katoenen, linnen, wollen en zijden stoffen behandelen we eerst met ammonia en daarna met azijn of azijnzuur. Deze stoffen kunnen we niet uitkoken, en de laatste vlekresten proberen we te verwijderen door stevig, handwarm sop te gebruiken. In de meeste gevallen lukt dat erg goed.
Kunststofvezels. Theevlekken in dit soort stoffen verdwijnen meestal al als we met warm water spoelen en zeker als we daarna een sopbehandeling toepassen. Kunststofvezels zijn erg gevoelig voor temperatuur. Gebruik nooit anders dan lauw water of sop.

Tomatenketchup:
Als uitwassen in een warm sopje niet afdoende is, behandelen we de vlek met natriumperboraat 5%

Tomatensaus:
Tomatensausvlekken nemen we te grazen met warm water en ammonia. Als dat niet gaat, gebruiken we gelijke delen ammonia en waterstofperoxide 3% en behandelen de vlek verder als een “rode-wijnvlek”.

Tomatensap:
Een neutraal sopje is meestal voldoende.

Transpiratie:
Zweetvlekken zijn haast niet weg te krijgen. Zweet tast niet alleen de kleur aan waarmee het in aanraking komt maar ook de stof zelf.
Algemene volgorde van aanpak: handwarm water, ammonia (5%), waterstofperoxide (3%)
Ongekleurde kookechte katoenen en linnen stoffen uitkoken in een stevig sop en nabehandelen met verdund bleekwater (10%).
Gekleurde katoenen, linnen, wollen, zijden en
synthetische stoffen wassen we in zout (5%) en water (95%) en spoelen we na in een handwarm sopje
Als deze behandelingen geen resultaat hebben opgeleverd, is er niets meer aan te doen.

Vet:
Vetvlekken zijn de meest voorkomende vlekken.
Afhankelijk van de stof waarin vetvlekken worden aangetroffen kunnen we als middel gebruiken: aceton, alcohol, terpentine, tetra, thinner, trichloorethyleen, ether, zwavelkoolstof, wasbenzine en nog veel meer.
Bij alle kunststofvezelstoffen moet u oppassen met aceton. Gebruik dat liever niet. Gebruik aceton wel voor vetvlekken die uit kunstzijde moeten worden gehaald.
Ongekleurde kookechte katoenen en linnen stoffen: eerst de vlek behandelen met tetra, trichloorethyleen of wasbenzine, dan uitkoken in sop van een neutraal wasmiddel, eventueel nog nabehandelen met oxaalzuur of zuringzout.
Gekleurde katoenen en linnen stoffen en kunststoffen: behandelen met tetra, trichloorethyleen of wasbenzine, daarna spoelen in een stevig lauw sopje van een neutraal wasmiddel, eventueel nabehandelen met oxaalzuur of zuringzout.
Tere wollen en zijden stoffen: behandelen met tetra, trichloorethyleen of wasbenzine, naspoelen in handwarm sop.

Viltstift:
Viltstiftvlekken behandelt u eerst met zuivere alcohol en als er nog een nabehandeling nodig is, doet u dat met oxaalzuur.
Textielstoffen kunt u wassen in een biologisch wasmiddel en meestal zal dan de vlek verdwenen zijn.
Op leer, linoleum, gelakt hout en parket kunt u in de meeste gevallen de vlek met een natte doek of met een sopje wegwrijven.

Vruchtesappen:
Vlekken ontstaan door lichtgekleurde sappen behandelt u zoals beschreven staat bij “appelsapvlekken”.(zie deel 1)
Vlekken ontstaan door donkergekleurde sappen behandelt u zoals beschreven staat bij “rode-bessensapvlekken”.

Weervlekken:
Weervlekken zijn uiterst moeilijk te verwijderen en ze verdwijnen maar zelden helemaal. Er zijn verschillende manier om ze aan te pakken.
Leg het witte goed in een oplossing van karnemelk en keukenzout (1 eetlepel zout op 1 liter karnemelk) en laat het daarin een dag en een nacht staan. Uitspoelen in lauw water en wassen in een sopje. Veel gevaar voor het weefsel is er bij deze methode niet, maar het resultaat is ook niet altijd bevredigend. Proberen kan geen kwaad.
Als deze manier niet helpt, kunt u het proberen met een radicale aanpak door de (witte) stof uit te koken in een mengsel van gelijke delen water en bleekwater. Maak het mengsel, doe het goed erin en breng het langzaam aan de kook. Een poosje laten doorkoken, spoelen in warm water, spoelen in koud water en daarna laten drogen, liefst in de zon. Is het goed droog, dan doet u het nog een keer in de was. In de meeste gevallen zullen de weervlekken zijn verdwenen, maar voor uw linnen is deze aanpak natuurlijk niet zo best.

IJs:
Textielstoffen en vloerbedekking van plantaardige vezels dept u eerst met absorberend papier en daarna behandelt u de vlek voorzichtig met wasbenzine.
Voorwerpen of vloeren die een beschermende waslaag hebben zet u, als u het ijs hebt weggeveegd, extra dik in de was op de plaats waar de vlek zat. Laat de was een poosje zitten, haal dan de overtollige was weg en wrijf de plek op met een zachte doek.

Zalf:
Haal zoveel mogelijk zalf weg met droge watten, kruim van oud brood of een stukje keukenpapier. Behandel de vlek met tetra, trichloorethyleen of wasbenzine. Naspoelen met lauw water of in een warm sopje.

Zonnebloemolie:
Vlekken van zonnebloemolie behandelt u als alle andere vlekken die door een spijsolie zijn gemaakt. (zie slaolie).

16 Reacties

 1. Handig deze vlekkengids. Maar is het ook mogelijk om oude verfvlekken uit een witte katoenen broek te halen.
  Maria

 2. Persoonlijk heb ik een oud boekwerk,waar van allerhande “trucages” in vermeld staan.
  Titel: Het boek der wonderen.

 3. Ik wil het niet ongemerkt voorbij laten gaan,de nodige pagina’s is door mij gecopieerd.
  Hartelijk dank namens Opa!!

 4. ik heb ze gelijk bij mijn favo’s gezet.
  Groetjes Saskia

 5. Niet te geloven wat voor een tips hier samen staan, heb dit ook maar bij mijn favorieten gezet. Groeten, Jean-Pierre.

 6. is er ook een middeltje tegen tandpastavlekken

 7. Geweldig!!!
  Heb het meteen bij mijn favorieten gezet, want uit ervaring weet ik dat deze tips ook echt helpen.
  Diny

 8. Probeer nooit vlekken te krijgen. maar krijg ze altijd. Ze komen op mijn af. Groetjes en Bedankt. Micky

 9. ..moet natuurlijk mee!
  Groetjes Jacqueline

 10. AnietjesSmulsite

  16 januari 2004 at 22:13

  Wat een mooie TIPS zitten erbij zeg!!
  Helemaal Geweldig..
  Heb het hele Alfabet bij me Favoriete gezet..
  BEDANKT.
  Anita

 11. Hallo,
  Bedankt voor de bruikbare tips.
  Groeten
  Astrid

 12. Is er ook iets om nagellak te verwijderen uit je kleding?????
  Saskia

 13. Ik zit er weer helemaal over heen te lezen
  ik heb het al gevonden sorry sorry sorry.

  groetjes smurfs

 14. Als eerste wil ik zeggen dat ik hier heleboel bruikbare tips te lezen zijn.
  Alleen ik hoop dat iemand mij kan helpen.
  je hebt een lichte blouse of t-shirt aan en door de deo en het zweten willen er nog wel eens van die vieze gele plekken onder je armen komen.
  Wie heeft er tips om deze weer uit je kleding te halen. ik hoop dat iemand mij kan helpen.

  groetjes smurfs

 15. Ook deze gaat mee.
  GROETJES INE

 16. Handig deze vlekkengids. Maar is het ook mogelijk om oude verfvlekken uit een witte katoenen broek te halen.
  Maria

Geef een reactie