Oma’s Vlekkengids A t/m K

Waar lekker gegeten, gedronken en gefeest wordt, worden vlekken gemaakt. Of het nou om bier-, wijn-, mayonaise-, of vetvlekken gaat, oma weet weer raad. Aardbeien:
Eerst haalt u de resten vruchtvlees weg. De vlek behandelen met een lauwwarm neutraal sopje en daarna eventueel deppen met water en ammonia.

Advocaat:
Zoveel mogelijk advocaat afschrapen met de botte kant van een mes of een stukje karton. Probeer de vlek te verwijderen in een lauw sopje van neutraal wasmiddel. Lukt dat niet en zijn er nog vlekresten, dep die dan met alcohol of wasbenzine.

Aniline:
Vlekken van anilinepotlood dept u met een mengsel van gelijke delen ether en zuivere alcohol. Leg aan de onderkant een flinke laag absorberend papier en dep de vlek met watten tot hij verdwenen is. Verschuif de onderlaag steeds en neem ook telekens een schoon plukje watten. Hierna de stof in lauw water uitwassen.
Op behang kunt u een poging doen met een stukje vlakgom, evenals op hout.
Anilinevlekken op linoleum behandelt u eveneens met gelijke delen ether en alcohol. Na verwijdering van de vlek met water schoonmaken en opnieuw was aanbrengen.

Appelsap:
Appelsap hoort tot de lichtgekleurde vruchtesappen en die zijn verraderlijk omdat ze niet direct opvallen.
Morsen we appelsap of laten we een stukje appel op onze kleding vallen en wassen we de vlek meteen uit met koud water, dan is er niets aan de hand. Zijn we er niet direct bij, dan ontstaat een bruine vlek die we uit ongekleurde textielstoffen halen met verdund bleekwater. Direct na de behandeling goed uitspoelen.
Op wol, zijde en gekleurde stoffen is bleekwater onbruikbaar. Probeer in dat geval de vlek weg ge halen met wat vers citroensap. Na deze behandeling wassen. In beide gevallen is de behandeling niet geheel zonder risico.

Asfalt:
Deze vlekken kunnen heel gemakkelijk worden weggehaald zolang ze nog vers en niet hard zijn. Asfaltvlekken behandelt u met wasbenzine. Bij textielstoffen zorgt u voor een absorberende onderlaag en met een propje watten in wasbenzine gedrenkt haalt u de vlek weg. Wasbenzine veroorzaakt meestal een kring als te nat wordt gewerkt en die behandelt u later eveneens met wasbenzine.
Hard geworden asfaltvlekken legt u te weken in een diep bord met wasbenzine.
Vlekken op parket of linoleum veegt u makkelijk weg met een doek met wasbenzine. De schrale plek die dan in het materiaal achterblijft behandelt u met parket- of linoleumwas.

Balpen:
Balpenstrepen of -vlekken kunnen we van haast alle gladde, niet-poreuze oppervlakken verwijderen met een sopje. Parket behandelen we met spiritus. Omdat spiritus niet alleen de balpenstreep maar ook de was weghaalt, moeten we de behandelde plek goed in de was zetten, die in laten trekken en opnieuw uitpoetsen.
Voor het weghalen van balpenvlekken op linoleum maakt u gebruik van sterk verdund bleekwater.

Beits:
Beitsvlekken lijken erger dan ze zijn. Uit haast alle stoffen is een beitsvlek te verwijderen met water en ammonia.
Beitsvlekken in uw tapijt behandelt u met wat tetra en op nietgekleurde stoffen wil deppen met waterstofperoxide 3% nog wel eens helpen.

Bier:
Als gemorst bier wordt opgenomen, ontstaat er zelden een vlek. Biervlekken haalt u weg met lauw water en zijn het vlekken van donker bier dan legt u de vlek een poosje in water te weken. De donkere kleur wordt veroorzaakt door de aanwezige suiker en suiker lost weer op in water.
Biervlekken op behang kunt u voorzichtig wrijven met kruimels van oud wittebrood. De biervlek zal meestal volkomen verdwijnen.

Bietensap:
De stof uitwassen in een handwarm neutraal sopje. Meestal is dat afdoende. Helpt dat niet, probeer de vlek dan weg te halen met water en ammonia en als het nodig blijkt, kunt u de vlek daarna nog opbleken met waterstofperoxide 3%.

Bloed:
Als we bloedvlekken moeten weghalen is het begin en einde van iedere behandeling koud water. U zult zien dat met koud water haast alle vlekken verdwijnene. Zelfs oude bloedvlekken, geweekt in water, lossen op. Hoewel heet water in het algemeen beter reinigt dan koud water, mag u voor het weghalen van bloedvlekken nooit heet of kokend water gebruiken. Het stollingsproces van het bloed zou daardoor bevorderd worden en de vlek daardoor keihard.
Steen en schoonmetselwerk behandelt u met water en azijn. Wasbare kleding laat u weken in koud sodawater. Geeft de waterbehandeling toch niet het beoogde resultaat, dan kunt u proberen de vlek weg te halen met waterstofperoxide 3% en als zelfs dat niet helpt behandelt u de vlek met oxaalzuur 10%. In alle gevallen goed naspoelen en drogen.

Boter:
Overtollige boter halen we zoveel mogelijk weg met grauw papier of door afschrappen met een mes. Haast alle gladde oppervlakken kunnen we afnemen met een warm sop van een neutraal afwasmiddel.
Vetvlekken in ruwe steen haalt u weg met water en azijn. Wasbare textielstoffen behandelt u met wasbenzine; uw tapijt of canvasbekleding met trichloorethyleen.

Campari:
Camparivlekken wast u makkelijk weg in een warm, neutraal sopje. Als de vlek erg oud of heel hardnekkig is, behandelt u hem door voorzichtig te wrijven met een watje gedrenkt in gedenatureerde alcohol.
In alle gevallen hierna de wasbehandeling geven die voor de betreffende stof is voorgeschreven.

Carbolineum:
Carbolineumvlekken wrijft u in alle gevallen af met petroleum. Daarna weefsels die gekookt mogen worden, uitkoken in een neutraalsopje; andere weefsels die geen hoge temperatuur kunnen verdragen (kunststofweefsels, zijde, wol), naspoelen in een lauw sopje.

Celluloselak:
Vlekken van celluloselak of celluloselijm kunnen direct worden aangepakt met aceton en ze zijn in een wip verdwenen. Dit geldt voor haast alle stoffen, maar helaas is er weer een uitzondering waarvoor we erg op onze hoede moeten zijn! Die uitzondering wordt gevormd door de zgn. acetaatstoffen, gemaakt van een kunstvezel die absoluut geen aceton kan verdragen. Er zou een gat in de stof kunnen ontstaan.
Als u dus een vlek van celluloselak of -lijm wilt weghalen, probeer dan even op een onopvallend plekje wat een druppeltje aceton doet. Wordt de stof kleverig (versmelt de aceton met het weefsel) of ontstaat er een gaatje, dan moet u de aceton maar snel weer opbergen.

Cement:
In het algemeen laten cementvlekken zich met water en zeep verwijderen. Als het daarmee niet lukt, gaat het zeker met blanke azijn (ongeveer 10%). U moet dan echter controleren of de te behandelen stof azijn kan verdragen.

Chocolade of Cacao:
Chocolade- of cacaovlekken zijn bewerkelijk en er zijn verschillende recepten om ze aan te pakken. Welk recept u ook kiest: begin de behandeling met het eerstgenoemde middel en als dat niet voldoet met het middel dat daarna is genoemd.
Ongekleurd linnen of katoen: afwrijven met trichloorethyleen of wasbenzine, uitkoken in neutraal sop, behandelen met verdund bleekwater.
Gekleurd linnen of katoen: afwrijven met trichloorethyleen of wasbenzine, spoelen in handwarm sop.
Synthetische vezels: afwrijven met borax, afwrijven met glycerine, behandelen met tetra of wasbenzine.
Wol en zijde: afwrijven met trichloorethyleen of wasbenzine, spoelen in handwarm sop.
Chocolade- of cacaovlekken op andere dan textielstoffen: afnemen met warm sop, afwrijven met natriumperboraat 5% en als dat ook niet helpt behandelen met terpentine.

Chocolademelk:
Het vet van de melk, de case?ne, zorgt ervoor dat de vlek hard wordt. Case?ne wordt afgebroken door borax. Als u zo’n vlek hebt, week en kneed hem dan eerst in een boraxoplossing voor u hem verder behandelt.

Citroen:
Vlekken van citroensap of citroenzuur haalt u simpel weg met lauw water, van houtwerk met een sopje en van tapijt met een vet sopje van groene zeep.
Houtwerk dat gelakt of in de was staat en door de waterbehandeling dof wordt: goed in de was zetten, was laten intrekken, overtollige was wegnemen met keukenpapier en de plek goed nawrijven.

Cognac:
Cognacvlekken behandelt u met zuivere alcohol en als dat geen bevredigend resultaat oplevert, geeft u een nabehandeling met aceton. Het spreekt vanzelf dat de zo behandelde stoffen, na schoongemaakt te zijn, een extra onderhoudsbeurt nodig hebben, zoals die is voorgeschreven.

Cola:
Colavlekken verdwijnen meestal met een warm sopje. Als dat niet helpt, besprenkel dan de vlek met een paar druppels citroensap, waarna u de stof uitspoelt.

Dagcreme:
De droge dagcremes bestaan uit poeders op basis van verzeepte ingredienten. Met handwarm water zijn ze te verwijderen.
Vette dagcremes geven vetvlekken die als alle vetvlekken worden behandeld.

Drop:
dropvlekken zijn moeilijk te verwijderen.
Op gladde materialen is warm sop meestal wel afdoende. In andere materialen (textielstoffen) moeten we eerst voorzichtig de vast dropresten verwijderen. Als zoveel mogelijk drop is weggehaald proberen we eerst of de overgebleven vlek met warm sop is te verwijderen. Lukt dat niet of niet helemaal, dan behandelen we de vlek met natriumperboraat(5%) en als zelfs dat niet werkt behandelen we de vlek met gelijke delen ammonia(5%) en waterstofperoxide(3%). Daarna goed spoelen

Drukinkt:
Wasbenzine is het aangewezen bestrijdingsmiddel voor drukinktvlekken op linnen, katoen, vingers, wol of zijde.
Ontstane kringen behandelt u na met wasbenzine, daarna geeft u de stof een wasbeurt zoals is voorgeschreven.

Ei:
Vlekken die zijn veroorzaakt door eiwit kunt u direct afnemen met koud water als ze vers zijn. Zijn ze verhard, dan weekt u ze in koud water en wast ze daarna weg. Gebruik voor vlekken van eiwit nooit heet of kokend water!
Vlekken van eigeel wast u in het algemeen weg met een lauw sop van een neutraal wasmiddel.
Eivlekken of de schaduw ervan op plantaardige vloerbedekkingen of andere bekledingen (riet, matting, biezen enz.) kunt u nog nabehandelen met waterstofperoxide 3%.

Gras:
Hoe eerder u erbij bent hoe beter. Geef de grasvlek geen kans zich vast te zetten.
Er zijn twee goede behandelingen van de grasvlek, waarmee we weinig risico lopen:
Maak het volgende recept: 1 deel ammonia, 2 delen zuivere alcohol en 3 delen warm water. Het is belangrijk dat het mengsel warm is, anders werkt het niet. Bij te sterke afkoeling het mengsel verwarmen door het in een pannetje in een grotere pan met kokend water te zetten. Met dit mengsel en proppen schone watten pakken we de grasvlek aan. Als de vlek nog nieuw is, krijgen we hem misschien in een warm sop wel weg. Als dat geen goed resultaat geeft, behandelen we de vlek met alcohol en als zelfs dat niet helpt rest ons een behandeling met ammonia (5%).

Hars:
Harsvlekken op niet-poreuze vlakken of metalen haalt u weg met een sopje.
Voor het weghalen van harsvlekken op textielstoffen kunt u wasbenzine gebruiken, spiritus, eau de cologne en, hoewel dat drankmisbruik is, ook jenever. Dezelfde middelen gebruikt u voor het schoonmaken van uw huid.
Weefsels van kunststof moet u alleen met wasbenzine behandelen. Als u dus niet precies weet of het weefsel waarop de harsvlek zit, wel of niet uit kunststofvezels bestaat, kies dan de veiligste weg en gebruik wasbenzine.
Harsstof dat zich op strijkinstrumenten vastzet en zeer hardnekkig is, verwijdert u met wasbenzine. Daarna het instrument natuurlijk goed drogen en behandelen volgens de onderhoudsvoorschriften.

Honing:
Het zoetste en kleverigste dat we in onze provisiekast aantreffen is honing, en veel mensen zijn dan ook extra bevreesd om met honing te morsen. Die vrees is volstrekt ongegrond omdat honingvlekken wel de allereenvoudigste zijn. Lauw water lost iedere honingvlek op.

Houtskool:
Niet zulke handige stokers veroorzaken bij het barbecuen nogal eens houtskoolvlekken. Ze zijn vlugger gemaakt dan verwijderd. We proberen ze eerst weg te halen door in warm sop te wassen. Lukt dat niet zo best, dan behandelen we de houtskoolvlek met natriumperboraat 5% en als de houtskoolvlek dan nog niet is verdwenen roepen we een mengsel van gelijke delen ammonia en waterstofperoxide (3%) te hulp.

Inktlint:
Als u een nieuw lint op de schrijfmachine moet zetten, is dat een vervelend karweitje. Schone vingers houdt u er nooit bij en een ongelukkige beweging geeft ook nog vlekken op uw kleding. Dit soort vlekken haalt u razendsnel weg met trichloorethyleen of met tetra.

Jam:
Vlekken van jam verwijdert u in het algemeen makkelijk met schoon warm water. Er bevinden zich twee vlekmakers in jam. De suiker, en die is zoals u weet in water oplosbaar, en dan natuurlijk de kleurstof van rode vruchtesappen. Bij de behandeling van “Rode bessen en sappen” vindt u wat u doen moet.

Jodium:
Hier een aantal manieren die u, afhankelijk van het te behandelen materiaal kunt toepassen:
Vlekken van jodiumtinctuur kunt u behandelen met ammonia (5%).
U kunt ze ook verwijderen met fotografisch fixeernatron. In dat geval doet u een eetlepel fixeernatron in een grote kop water, doopt de vlek erin en hij is verdwenen.
Jodiumvlekken kunt u weghalen met ossegalzeep.
Op tapijt gebruikt u verdunde ammonia en op rubber wasbenzine.
Voor het weghalen van jodiumvlekken uit textiel en synthetische stoffen spoelt u eerst in lauw water, vervolgens behandelt u de vlek met spiritus. Is de vlek nog niet weg, dan met ammonia en ten slotte met fixeernatron.
Vlekken van de echte bruine jodiumtinctuur haalt u ook weg met een deel ammonia op drie delen water.

Jus:
Eerst verwijderen we het vet uit de jus met wasbenzine of tetra. De vlek die resteert halen we weg met een oplossing van warm water met ammonia.
Hiermee hebben we de jusvlek wel ongeveer gehad, maar afhankelijk van het materiaal waarin de vlek zit, moeten we voorzichtig de beste methode kiezen.
Ongenuanceerd zouden we kunnen zeggen de jusvlek eerst met een warm sop te behandelen, als dat geen oplossing biedt, met natriumperboraat (5%) en als dat niet afdoende zou zijn met trichloorethyleen. Dit werkt gegarandeerd, maar we lopen wel een paar risico’s. Als we risico’s zoveel mogelijk uit de weg willen gaan, behandelen we ongekleurde katoenen en linnen stoffen door het weefsel eerst uit te koken in heet sop en daarna te behandelen met ossegalzeep.
Tere stoffen (wol, zijde of synthetische stoffen) behandelt u eerst met lauw sop, daarna met trichloorethyleen of wasbenzine en ten slotte met ossegalzeep.

Kaarsvet:
Vlekken van kaarsvet zijn helemaal niet zo moeilijk als veel mensen denken.
Begin eerst zoveel mogelijk kaarsvet weg te halen met de botte kant van een mes. De vlek die overblijft bedekken we met grauw of ander absorberend papier en daarover strijken we met een warm (niet te heet) strijkijzer. In 99 van de 100 gevallen zal het absorberend papier de hele vlek hebben weggenomen.
Mochter er toch nog restvlekken overblijven, dan haalt u die gemakkelijk weg met trichloorethyleen of wasbenzine op een prop schone watten.

Kalk:
Kalkvlekken behandelen we met een van de minst agressieve zuren (azijn).
Kalkvlekken in katoenen of linnen ongekleurde stoffen behandelen we achtereenvolgens met azijn en zuivere alcohol.
Daarna koken we de stof uit in een neutraal sopje.
Kalkvlekken in niet-kookechte stoffen zoals gekleurd katoen en linnen, synthetische vezels, wol en zijde, behandelen we met azijn of azijnzuur, waarna we de stof in een handwarm sopje wassen.

Kauwgom (ingetrapt):
Kauwgom laat zich makkelijk breken en verwijderen uit alle soorten bekleding als het in bevroren toestand verkeert. Restvlekjes kunnen met een beetje ether op een doekje worden weggehaald. We moeten dus de kauwgom koelen. We kunnen daarvoor een speciale spuitbus kopen, die de zaak onderkoelt, maar we kunnen ook zelf wat ijsblokjes uit het vriesvak halen, deze in een plastic zakje doen en op de ingetrapte kauwgom leggen. Die laatste manier blijft het dichtst bij huis en is ongetwijfeld de goedkoopste.

Kersen:
Behandel ze op dezelfde manier als vlekken van aardbeien.

Kleurkrijt:
Kleurkrijtvlekken haalt u van alle gladde materialen af met een vochtige lap. Canvasbekleding en geverfde muren neemt u af met een neutraal sopje.
Een vlek van kleurkrijt in eterniet haalt u weg met een paar druppels citroensap en een vlek in textielstoffen met wasbenzine.

Koffie:
Kookechte stoffen (ongekleurd katoen of linnen) koken we uit in neutraal sop. Als daarmee de vlek niet verdwenen is, behandelen we hem met verdund bleekwater (direct daarna zeer goed spoelen!) en als dat niet helpt, deppen we met trichloorethyleen.
Gekleurde stoffen (katoen, linnen, wol, zijde) spoelen we eerst in een lauw sop en als dat geen resultaat oplevert, behandelen we de vlek door voorzichtig in de rondte te wrijven met tetra, trichloorethyleen of wasbenzine.
Tere ongekleurde stoffen (wol en zijde) spoelen we in lauw sop, daarna passen we een wolbleekmiddel toe en als dat ook geen soelaas biedt, proberen we de vlek weg te wrijven met tetra of wasbenzine.
Kunstvezelstoffen spoelen we in handwarm water. Helpt dat niet, dan wassen we de stof in borax, gebruiken daarna eventueel glycerine en ten slotte trichloorethyleen of wasbenzine.

Koffievlekken op tapijten:
Wrijf de plek in met zuivere glycerine. Direct daarna veegt u de vlek na met water en ammonia. Leg altijd eerst een laag kranten onder het tapijt (als dat mogelijk is tenminste) en probeer zo weinig mogelijk water te gebruiken. Als de vlek weg is, zet dan een stoel over de natte plek, zodat het tapijt ongestoord kan opdrogen

Koperpoets:
Koperpoetsvlekken haalt u weg met water en azijn.

12 Reacties

 1. Heel handig. Ik maak altijd vlekken. Bedankt neem het mee. Groetjes Micky

 2. Heb deze superuitdevlekkentips meegenomen.
  Bedankt en groetjes Jacqueline

 3. Hoi,zet dit artikel favouriet,altij handig.
  Dank je wel!!
  groetjes Sonja

 4. Neem het mee voor mijn pagina.
  Bedankt
  Groetjes Ine.

 5. Zet het favoriet bij mij. Altijd handig met 2 kinderen, en ikzelf kan er ook wat van.

  Groetjes Landa

 6. Vermits ik zo’n vlekkenmaker ben, lijkt dit mij wel gepast om tussen mijn favo’s te zetten! Seffens ook maar eens uitprinten!
  Groeten An

 7. Ben al jaren op zoek naar zoiets. Ik ben een echte vlekkenmaker en als ik het niet doe dan mijn man of zoontje wel. Ik heb je artikel gelijk favoriet gezet zodat ik het snel terug kan vinden als ik weer eens vlekkenpech heb.
  Bedankt!
  Groetjes van Corien

 8. IK WOU JE BEDANKEN VOOR JE FELICITATIE.
  BIJ JOU VIND JE NOG WEL EENS WAT IK HEB METEEN JE VLEKKEN KALENDER BIJ MIJN FAVORIETEN GEZET ALTIJD MAKKELIJK JE WEET MAAR NOOIT BEDANKT IN IEDER GEVAL.
  ALS JE TIJD HEBT KOM DAN GERUST EEN KEERTJE LANGS IK HEB OOK EEN GASTENBOEK BIJ http://WWW.VROUWZIJN.NL DUS KIJK MAAR.
  IK HOOP TOT EEN VOLGENDE KEER GROETJES JEANNE.

 9. Heb het heel gauw bij mijn favorieten gezet.Heel erg handig,om zoiets altijd bij de hand te hebben.Heel erge leuke informatie.Groetjes Vroni.

 10. Proficiat wat een tip allemaal, maar direkt bij mijn favorieten gezet, en ga nu ook deel 2 eens bekijken. Groeten, Jean-Pierre.

 11. Kauwgom op kleding (of in je haren?) laat zich het best verwijderen met pindakaas.
  Bij kleding flink veel pindakaas erop smeren en met een bot mes afschrapen.
  De pindakaasvlek laat zich, nadat de kleding een nacht in een sopje heeft gestaan, zich er wel uit wassen.

 12. Ik heb je bij mijn favorieten gezet hoor.
  Groetjes Lia
  tips_van_grootmoeder

Geef een reactie