Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

OMA'S HUISHOUDELIJKE TIPS

Vieze luchtjes in huis? Marmer weer laten glanzen? Hoe krijg je die aangebrande pannen weer schoon? Op deze en nog veel meer vragen weet oma raad. Aangebrande pannen:

Maak aangebrande pannen nooit schoon met een scherp voorwerp. De krassen die dan ontstaan bevorderen het aanbranden. Zet de pan een nacht weg met een sterke soda-oplossing en kook deze de volgende dag even op. Direct na het aanbranden even opkoken met een sterke zoutoplossing wil ook wel helpen.

Aanrechtblad:

Krassen op een kunststof aanrechtblad verdwijnen wanneer u het een beurt geeft met autoplish.

Aardewerk:

Nieuwe potten en pannen van aardwerk springen wanneer ze zomaar worden verhit. Maak ze hittebestendig door de pot in een grotere pan koud water te zetten, het water langzaam aan de kook te brengen en het vervolgens weer te laten afkoelen. Spoel aardewerk potten die een tijdje niet zijn gebruikt en misschien wat muf ruiken, met hete, verdunde azijn. De muffe lucht verdwijnt dan. Goed naspoelen met water.

Afvoerpijpen:

Eens in de week een schep soda, opgelost in heet water door de gootsteen, houdt de afvoerpijpen schoon.

Gooi koffiedik met een gerust geweten af en toe door de afvoerpijp. Koffie voorkomt vetaanslag op de afvoerbuizen en verstopt niet.

Aluminium pannen:

Een aluminium pan die droog is verhit, is onbruikbaar. De bodem staat bol en de pan wiebelt op het vuur.

Maak lelijke pannen weer mooi van binnen door er gedurende een kwartier appel- of rabarberschillen in te koken. Daarna de pan goed uitwassen.

Gebruik voor aluminium pannen geen metalen pannesponzen en agressieve schoonmaakmiddelen.

Badkuip:

Gele vlekken in witte badkuipen en wastafels, veroorzaakt door druppelende kranen, verwijdert u door ze te behandelen met citroensap.

Ook zout met azijn bevochtigd is een probaat middel.

Beslagen Ramen:

Doe in het water voor het ramen zemen een beetje glycerine en spiritus, wacht tot het water weer helder is, lap de ramen hiermee en ze beslaan niet meer.

Bestek:

Verwijder uienlucht van messen door er wortels mee te snijden. Spoel bestek dat naar vis ruikt met heet water en haal het even door een vlam.

Haal een bot mes even door een propje aluminiumfolie en uw mes is weer voor een tijdje scherp.

Was bestek met hoornen heft in lauw water en droog het heft altijd zeer zorgvuldig. Wanneer hoornen heften te warm worden gewassen, worden ze zacht en trekken ze krom.

Borstels:

Leg nieuwe borstels voor het gebruik in zout water. Laat ze goed drogen. Ze blijven dan langer goed.

Week vuile borstels in een laagje sodawater.

Werk- en nagelborstels moeten altijd van zeepresten worden ontdaan. Zeen en vim verteren de haren.

Chloor:

Chloorlucht aan de handen verdwijnt door uw handen in water en azijn te wassen.

Deksels:

Deksels met schroefsluiting zitten soms muurvast. Draai ze even boven de gasvlam en ze laten los.

Douche:

Een spetterende douchekop zit waarschijnlijk vol kalk. Leg hem een paar uur in een bakje met azijn.

Email:

Kook email pannen die van binnen zwart zijn geworden uit met groene zeep of soda.

Email pannen waar stukjes zijn afgesprongen, kunt u niet meer gebruiken. U voorkomt beschadiging door:

- uw pannen nooit droog (of bijna droog) op te zetten.

- ze nooit heet in koud water te zetten

- nooit een hete vloeistof in een koude pan te gieten.

Flessen:

Klem bij het vullen van een fles met behulp van een trechter een lucifer tussen de hals van de fles en de trechter. De lucht kan dan uit de fles en de vloeistof erin.

Sluit ongebruikte flessen en thermosflessen nooit helemaal af. Ze gaan dan muf ruiken.

Maak erg vuile flessen schoon door ze te schudden met een mengsel van fijne houtskool en water; water met rivierzand; water met kleine stukjes aardappelschil; zout water; kranteknipsels en eierdoppen. Steeds goed naspoelen!

Glas:

Voorkom dat het glas springt bij het inschenken van hete dranken door er een vochtige doek omheen te doen.Een zilveren lepel in het glas voorkomt ook springen.

Was bierglazen in water zonder afwasmiddel. Spoel ze goed met heet water, droog ze af en zet ze omgekeerd weg. Uw bier krijgt dan een pracht van een kraag.

Wrijf glazen met een lichte aanslag met een schijfje citroen af. Ze worden dan weer helder. U kunt dit ook bij spiegels doen.

Gootsteen:

Komt er een vies luchtje uit de gootsteen, gebruik dan een paar theelepels kaliumpermanganaat. Oplossen in 1 liter kokend water.

Houtwerk:

Gebruik voor het schoonmaken van geverfd hout nooit zeep. Neem water met een scheut azijn of ammonia. Aardappelwater is ook goed. Laat hiervoor een dozijn geschilde aardappelen een halfuur in water staan.

Leg kromgetrokken planken een dag tussen natte lappen.

Werk een hardhouten trap af met een mengsel van oxaanolie en terpentine. Het hout blijft mat en wordt niet glad. Haal de vlekken er met een nat lapje af.

Maak gevernist hout schoon met fijne, droge witkalk. Inwrijven met een wollen lap, afnemen met water en nawrijven met een zeem.

Verwijder vlekken in gebeitst hout met een doekje met terpentijn. Daarna behandelen met was.

Ivoor:

Geel geworden ivoor wordt wit door het af te nemen met benzine of alcohol. Droogwrijven met een flanellen lap.

Ivoren pianotoetsen kunt u het best behandelen door ze af te nemen met een watje, gedoopt in een spiritusoplossing (half water, half spiritus).

Lauwwarm zeepsop of melk is ook een goed middel.

Droogwrijven met een zachte doek.

Wrijf ivoren meshelften af met een in zout gedompelde citroenschil.

Kaarsen:

Leg kaarsen in zout water en ze druipen niet.

Karaf:

Een vuile karaf kunt u schoonmaken met kleine stukjes rauwe aardappel, gemengd met een beetje water. Goed schudden en goed naspoelen.

Keukengerei:

Houten keukengerei afnemen met een sopje van groene zeep. Goed afborstelen en naspoelen met water. Laten drogen voordat het de kast ingaat.

Heb geduld, droog de voorwerpen niet op de verwarming, want dan trekt het hout krom.

Een houten slabak nooit afwassen met zeepsop. Neem een prop keukenpapier en maak de bak daarmee schoon. Vet hem van tijd tot tijd met olie in.

Koperen of ijzeren keukengerei wordt weer mooi door het nat te maken en het af te wrijven met zuringblad. Naspoelen met koud water en zorgvuldig afdrogen.

Koffiepot:

Gebruik voor het schoonmaken van koffie- en theepotten vochtig zout. Ook de bruine aanslag verdwijnt dan.

Koper:

Maak koper schoon met een mengsel van zout en azijn. Drie eetlepels zout op een half kopje azijn. Inwrijven, laten drogen en met een zachte doek afwrijven. U kunt ook karnemelk met een beetje zout gebruiken.

Smeer kleine koperen deeltjes, waar u niet goed bijkunt om te poetsen in met een kleurloze lak. Het bespaart tijd en het koper blijft mooi.

Wrijf oud koperwerk met amarilpoeder, daarna met karnemelk en vervolgens met as.

Luchtjes in huis:

Leg 's winters een appel van de zilverspar tussen het brandhout in de open haard (als u die heeft). U krijgt dan een frisse lucht in uw kamer.

Een fles met rozebladeren geeft in de kamer ook een heerlijke geur. Doe de bladeren voorzichtig in de fles, een dunne laag zout erop en een scheutje alcohol. Bewaar de fles gesloten op een koele plaats. Zet hem open in de kamer als dat nodig is. Sigaretterook en lucht van verschaalde drank worden weggenomen door vochtige doeken.

Een aangename lucht in de (zieken)kamer krijgt u door een paar druppels lavendel- of eucalyptusolie in een pan heet water te doen.

Lijsten:

Maak vergulde foto- of schilderijlijsten weer glanzend door ze voorzichtig met vochtig zout af te wrijven. Droogwrijven met een zachte lap.

Marmer:

Marmer wordt weer glanzend door het te wrijven met een oplossing van gele was in terpentijn.

U kunt marmerplaten ook afwrijven met olie. Goed uitwrijven!

Meubels:

Hebt u met gobelin of zijde beklede meubels, fris die dan op door ze af te wrijven met een in aardappelmeel gedoopt watje. Goed uitborstelen.

Lederen bekleding kan worden schoongemaakt met een beetje wonderolie(ricinusolie). U kunt ook azijn met water gebruiken (1 eetlepel azijn op 1 liter water).

Pluchen bekleding wordt schoongemaakt door water met aardappelmeel in de bekleding te borstelen, een half uur te laten indrogen en dan op te zuigen met de stofzuiger. Een borstelbeurt met zuurkoolwater verricht ook wonderen.

Rieten bekleding en rotanstoelen maakt u het beste schoon met zout water. Drie lepels zout op een emmer water. Het riet wordt helder en het achterblijvende zout voorkomt het uitdrogen van de vezels.

Eikehouten meubels worden weer prachtig als u ze afneemt met warm bier.

Porselein:

Leg porselein voor het gebruik twee uur in koud water. Het wordt dan sterker.

Was kostebaar porselein af met lauw water zonder zeep. Leg bruingeworden porselein enige uren in warm sodawater. Spoel het goed af.

Leg porselein met een gouden randje echter nooit in sodawater! Spoel porselein (en glas) af met water met borax. Het krijgt dan een mooie glans.

Ramen:

Ramen worden blinkend schoon met water met zout. Ook een scheut spiritus of ammoniak doet goed werk. Maak erg vuile ramen schoon met een spons met lauw sodawater en wrijf ze droog met krantepapier.

Lap de ramen binnen in horizontale richting en buiten in verticale richting of andersom. U kunt dan goed zien waar de achtergebleven strepen zitten. Deze haalt u gemakkelijk weg met een prop krantepapier.

Rubberstrips:

Wrijf de rubberstrips van koelkast en diepvriezer geregeld in met talkpoeder. Ze blijven dan langer goed.

Spiegels:

Hang spiegels niet op een zonnige plaats, ze worden dan sneller dof.

Gebruik voor het schoonmaken een zwakke zeepoplossing. Smeer badkamerspiegels dun in met shampoo of een afwasmiddel. Uitwrijven met een schone droge doek. Dit voorkomt dat ze telkens weer beslaan.

Stofzuigen:

Bind aan de mond van de stofzuiger een zaklantaarn. U kunt dan zien of het stof weg is in donkere hoeken en gaten en onder bedden.

Stofzuig zachte vloerbedekking niet vaker dan eenmaal per week. Gebruik voor het losse vuil een rolveger. Maak deze vloerbedekking grondig schoon met een droogschuimapparaat. Let wel op of de vloerbedekking kleurecht is!

Zuig biezen matten en neem ze geregeld af met zout water.

Tapijten:

Zuig het tapijt eerst goed of klop het uit. Behandel het vervolgens met uitgeperste rauwe zuurkool (inwrijven met een borstel en weer verwijderen), een in petroleum bevochtigde doek of met zout water of vochtig zout.

Tin:

Neem tin af met een sopje van groene zeep. Goed afborstelen, naspoelen met schoon water en droogwrijven met een zachte doek.

Een ander poetsmiddel voor tin is een papje van sigare-as met petroleum.

Verflucht:

Zet in een pasgeverfde kamer schoteltjes met zout. De verflucht verdwijnt dan.

Vloeren:

Dweil pasgeverfde of gebeitste vloeren een paar maal met koud water. De verf wordt daardoor duurzamer. Linoleumvloeren worden schoongemaakt en onderhouden met speciale middelen. Loog, zachte zeep, soda, schuurpoeder en ammonia nooit gebruiken. Zet linoleum nooit in de was, dat trekt alleen maar vuil aan.

Rubbervloeren zijn niet bestand tegen olie, vet en loog. Schoonmaken met speciale middelen en niet-alkalische zeep.

Vloeren van marmer, natuursteen, lei, graniet en keramische tegels kunt u onderhouden met een sopje van zachte zeep.

Niet-geglazuurde tegels alleen met water dweilen; het onderhoud wordt gemakkelijker gemaakt als u ze een behandeling geeft met steenwas of vloerolie. Houten vloeren die in de ws staan niet met water afnemen, dat geeft vlekken en kringen. Deze vlekken zijn weer te behandelen met een doekje met was.

Een gelakte houten vloer alleen met schoon water afnemen.

Slijtplekken schoonmaken met spiritus en opnieuw een beschermende laag aanbrengen.

Zeem:

Zemen blijven soepel als u ze na gebruik wast in zout water en ze naspoelt met lauw water met een beetje glycerine.

Harde zemen worden weer zacht door ze een nachtje ingezeept te laten liggen en ze vervolgens in verdunde ammoniak te wassen. Niet in de zon drogen.

Zilver:

Ongezouten kookwater van witte bonen is een uitstekend poetsmiddel voor uw zilveren en koperen voorwerpen. Nawrijven met een wollen lap.

Zwart geworden zilver krijgt u weer mooi blank in sodawater, waarin een aluminiumdop van een melkfles of een stukje aluminiumfolie is gelegd. Drie minuten laten koken en vervolgens opwrijven.

U kunt zilver ook poetsen met een papje van krijt en spiritus. Als u zilver inwrijft met de witte as van verbrand papier gaat het mooi glanzen.

Verwijder eivlekken op uw zilver met vochtig zout.

Vlekken op zilver verdwijnen ook door behandeling met een aardappelschil. Vlekken op zilveren bestek verwijnen na een bad van een half uur in zure melk. Daarna afwassen met lauw water.

Wrijf oude, zilveren bestekken af met alcohol.

Afborstelen met heet water en droogwrijven met een wollen doek.

Bewaar uw zilveren bestek in een plastic zak. Het wordt dan minder snel zwart.

Ik vind zelf dat er best wel een aantal bruikbare tips bijzitten, maar bij sommige heb ik ook mijn twijfels. Ik ben zeer benieuwd of jullie ze allemaal gaan uitproberen en wat jullie ervan vinden.

Vooral de tip van de stofzuiger met zaklamp vind ik erg grappig (maar of je dit werkelijk gaat doen?)

Veel plezier in ieder geval met het lezen van de tips.

Home Recepten