Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Bewaartips van Grootmoeder.

Grootmoeder geeft haar tips weg over het bewaren van bepaalde levensmiddelen. (Het artikel komt uit het kookboek "Grootmoeders Grote Keukenboek"). BANANEN:

Bewaar bananen nooit in de koelkast, de schil wordt onmiddelijk zwart.

CITROEN:

Leg een doorgesneden citroen met het snijvlak naar beneden op een schoteltje met azijn of suiker. Zet het op een koele plaats. De citroen blijft zo wel een week goed. In een plastic doos in de koelkast blijven citroenen weken goed.

DRUIVEN:

Om druiven te bewaren moet u de steeleinden met lak of was bestrijken en de trossen op een koele, droge plek aan een draadje ophangen.

EIEREN:

U hoeft eieren niet in de koelkast te bewaren, ze blijven bij kamertemperatuur ong. 2 weken goed. In de koelkast wel 5 weken. Bewaart u de eieren in de koelkast, wikkel ze dan in aluminiumfolie. Ze nemen dan niet zo snel luchtjes aan en dat komt de smaak ten goede.

Was eieren nooit. U wast dan de beschermlaag eraf en ze bederven daardoor veel eerder.

Eidooiers drogen snel uit. Doe ze in een kopje met koud water, dat u later afgiet.

FRUIT:

Bewaar fruit niet in een ruimte met aardappelen en groente. Het bederft dan sneller.

GEROOKTE HAM:

Smeer gerookte hammen in met een mengsel van eiwit en peper, ze blijven dan lang goed.

Gerookte ham die hard is geworden door het bewaren, kunt u weer bruikbaar maken door er plakken van te snijden en deze tien tot vijftien minuten in melk te leggen.

GROENTE:

Bewaar groente het liefst in de koelkast in de groentela, het beste in een plastic zak. Prik hier wel gaatjes in. Bonen, courgettes, paprika's, komkommers en tomaten kunt u beter op een koele plaats bewaren buiten de koelkast.

Wikkel andijvie en sla in vochtig papier, ze blijven dan langer vers.

Jonge groenten blijven langer fris in een stenen kom met een vochtige doek erover.

KAAS:

Wikkel de kaas in aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Legt u kaas in de kaasstolp leg er dan een klontje suiker bij. Dit voorkomt het zweten van de kaas.

Harde, uitgedroogde kaas wordt weer zacht wanneer u ze in de melk legt.

KNOFLOOK:

Bewaar knoflooktenen in een pot ma?s- of zonnebloemolie. De tenen drogen niet uit en de olie is heerlijk voor de sla.

KOMKOMMER:

Sluit het eind van de steel van de komkommer luchtdicht af met lijm en smeer de hele komkommer in met eiwit. Hang hem op een koele plaats en u kunt hem lang goedhouden.

KOOL:

De beste manier om kool te bewaren: verwijder de overtollige bladeren van de kool, hang hem aan de stronk op een droge, vorstvrije plaats.

KROPSLA:

Verpak gewassen kropsla losjes in een plastic zak. In de koelkast blijft de sla dan wel een week goed.

KRUIDEN:

Bewaar gedroogde kruiden altijd in goed sluitende potten, in het donker.

MEEL:

Bewaar meel in een bus met een poreus deksel op een droge plaats. Schud de bus zo nu en dan. Meel is niet onbeperkt houdbaar. ER zit tamelijk snel mijt in meel. Us busje leeft dan.

MELK:

Melk en melkprodukten moeten zo donker en koel mogelijk worden weggezet. Wilt u melk buiten de koelkast houden, zet hem dan op een donkere, koele plaats, met een natte, wollen doek of iets dergelijks eromheen.

Gooi zure melk niet weg. Zet hem vier dagen op een donkere, koele plaats. Er is dan een dikke massa ontstaan. Deze doet u in een theedoek die u boven een vergiet hangt, u krijgt dan een heerlijke hangop.

Doe er knoflook en verse kruiden door en u hebt een heerlijke verse-kruidenkaas.

MELOEN:

Verpak meloen altijd eerst in plasticfolie voor u deze in de koelkast legt. Onverpakt veroorzaakt in de koelkast een onaangename geur die vooral door melkproducten wordt aangenomen. Dit geldt ook voor komkommer.

OLIE:

Doe bij olie van tijd tot tijd een snufje zout, dit voorkomt dat de olie ranzig wordt. Bewaar olie altijd op een koele plaats. Olijfolie blijft vooral in de koelkast langer goed wanneer u een mespuntje suiker in de fles doet.

PEREN:

Stop onrijpe peren in een zak samen met een rijpe appel. De peren zullen dan eerder rijp worden.

PERZIKEN:

Leg onrijpe perziken in een doos of kist, afgedekt met enige lagen krantepapier. Ze worden dan eerder rijp.

PETERSELIE:

Bewaar peterselie in een goed afgesloten plastic zakje, of een glazen potje in de koelkast. Dit blijft minstens een week goed.

Was peterselie goed, hak ze fijn, bestrooi ze met zout en bewaar ze in een afgesloten pot.

Peterselie kan ook zeer goed ingevroren worden. Hak de takjes vlak voor het gebruik fijn.

SLAGROOM:

U kunt ongeklopte slagroom invriezen. Gebruik hiervoor een ijsblokjesbakje. U hoeft dan voor een sausje of soep alleen maar een of een paar blokjes te ontdooien.

TOMATEN:

Bewaar verse, stevige tomaten op een koele plaats, gewikkeld in papier. Ze blijven dan behoorlijk lang goed. Ze kunnen ook in een kist met zand gelegd worden. Maar let op dat ze elkaar dan niet raken.

Onrijpe tomaten rijpen beter en blijven sappiger wanneer u ze in krantenpapier op een koele, donkere plaats legt.

Trek groene tomaten uit eigen tuin voor de nachtvorst met plant en al uit de grond en hang de planten op een koele, goed geventileerde plaats. Ze worden dan rijp en u kunt ze lang bewaren.

TOMATENPUREE:

Overgebleven tomatenpuree uit blik kunt u bewaren door deze in te vriezen in plastic bakjes voor ijsblokjes. Makkelijk wanneer u maar een klein beetje nodig hebt.

UIEN:

Uien moeten goed droog zijn. U kunt ze dan op een droge, vrostvrije plaats bewaren.

Smeer het snijvlak van een overgebeven stuk ui in met olie of boter. U kunt de ui langer bewaren en de lucht zal niet zo sterk zijn.

VANILLE:

Gerechten die vanille bevatten, zoals vanillevla, cake en gebak, kunt u niet te lang bewaren.

VIS:

Vis kunt u het beste in de koelkast of diepvriezer bewaren.

VLEES:

Berg vlees zo snel mogelijk en zo koel mogelijk op. Ga het laatst naar de slager, wanneer u weekendboodschappen doet. Vervoer vlees op warme dagen het liefst in een koeltas.

U kunt rauw vlees in de koelkast niet langer dan een etmaal vers houden. In een koele kelder ongeveer 18 uur.

Bewaar los verpakt vlees zonder papier in een koelkastdoos, in plastic- of aluminiumfolie. Losjes inpakken.

Verwijder van voorverpakt vlees de verpakking pas voor het gebruik, ook al staat er op de verpakking dat u het vlees uit de verpakking moet halen. Dit staat er alleen maar op om te laten uitkomen dat het vlees niet geconserveerd is.

Zout vlees niet eerder dan een half uur voor het gebruik. Vlees dat lang gezouten is, verliest veel vocht.

Gehakt en tartaar blijven rauw minder lang goed dan grootvlees. Wilt u gebraden gehakt en tartaar bewaren dan moet het heel goed gaar zijn. In halfgare toestand is de kans op bacteriegroei nog groeter dan bij rauw vlees.

Let op dat bij diepvriesvlees de verpakking absoluut onbeschadigd is. Diepvriesvlees moet u nog sneller en koeler vervoeren dan ander vlees.

Ontdooid diepvriesvlees is minder goed houdbaar dan vers vlees. Ontdooi het vlees zo koud mogelijk. Bewaar gebraden vlees onder de jus.

Aangesneden worst droogt niet uit als u het snijvlak met olie of boter inwrijft.

WIJN:

Bewaar wijn nooit in de koelkast. U kunt wijn die koud geserveerd moet worden, wel in de koelkast koelen. Een goede bewaartemperatuur is 8-10 graden. Zoete wijn wordt rechtop bewaard, rode en witte tafelwijn liggend. Laat de wijn na vervoer enkele dagen tot rust komen.

ZOUTJES:

Zoute koekjes en chips, die door het bewaren taai zijn geworden, kunt u even in de warme oven leggen. Ze worden dan weer vers en knapperig.

DIT WAREN ENKELE BEWAARTIPS VAN GROOTMOEDER. IK HOOP DAT ER EEN TIP VOOR JE BIJSTAAT.

Home Recepten Kookboeken