De aardbei het rode zomerkoninkje

Tips en advies over de aardbei.

Kopen, bewaren en schoonmaken van aardbeien.

Verse Hollandse aardbeien zijn er van maart tot begin oktober. Ze moeten er glanzend, gaaf en droog uitzien. Gekneusde en overrijpe aardbeien gaan snel schimmelen.
Verse aardbeien kunnen het beste uitgespreid op een koele plaats bewaard worden. In een koelkast 3 dagen, anders 1-2 dagen.
Was, voor het consumeren, de aardbeien voorzichtig maar niet onder de stromende kraan. Bijvoorbeeld door ze in een vergiet in een bak koud water op en neer te bewegen. Hoe kouder het water des te steviger de aardbei blijft. Droog de aardbeien voorzichtig met een doek en verwijder de kroontjes.

Invriezen.

Aardbeien zijn uitstekend in te vriezen. Denk daarbij aan de volgende punten:
* Gebruik alleen de beste aardbeien, rijp maar niet overrijp.
* Vries de aardbeien zo spoedig mogelijk na de oogst in.
* Was de aardbeien en dep ze droog.
* Aardbeien blijven het mooist als ze 5 uur voorgevroren worden op een dienblad of bakblik.
* Ingevroren aardbeien zijn zonder suiker 6 maanden houdbaar. Met suiker zijn de aardbeien 12 maanden houdbaar.
* Ingevroren fruit wordt bij ontdooien altijd enigszins zacht. Gebruik dit fruit niet voor garnering maar voor moes of compote.
* Ontdooi de vruchten buiten de verpakking zodat het niet de smaak van de verppakking aanneemt.
* Spreid het fruit bij ontdooien uit op een bord.

Aardbeien tips.

* Voor een coulis van aardbeien moet gekozen worden voor goed rijpe vruchten. Pureer of mix de aardbeien en zeef ze. Breng ze eventueel met suiker of stroop op smaak.
* Aardbeien smaken beter met een enkel druppel citroensap erover.
* Versier een taart met zacht fruit maar laat het fruit niet meebakken. Bak wel een laagje gesuikerd opgeklopt eiwit mee.
* Longdrink: pureer restjes aardbeien en leng aan met sap van rode aalbessen en citroensap. Breng op smaak met vanillesuiker en leng aan met spuitwater.
* Leg in elk vakje van de ijsblokjes la een aardbei en overgiet met water. Dit als extra verrassing in een cocktail.
* Aardbeiensorbet: klop eiwit op met witte suiker en voeg gepureerde aardbei toe. Meng voorzichtig en zet in de vriezer. Roer elk half uur tot de sorbet opgesteven is. Invriestijd minimaal 4 uur.
* Aarbeienazijn: snijd gekneusde aardbeien klein en schep dit in een fles. Overgiet met azijn (70%). Voeg voor de kleur en het aroma een takje kleine pimpernel of dragon toe.

bron: hanos

3 Reacties

  1. oh jee, kopieer ik een stukje met foute tekst.
    Ik had je dus willen uitnodigen om met dit leuke artikel lid te worden van de aardbeien smulgroep..
    Edda
    (die een beetje zit te suffen, of heb ik sneeuw in mn hoofd)




  2. Je pagina is heerlijk Aardbeierig. Ik zag dat je ook lid bent van de aardbeiensmulgroep. Je bent van harte uitgenodigd om al je lekkere Aardbeienweetjes, -recepten en -ideetjes op deze gezellige smulwebgroep met ons te delen.

    Groeten van Edda

  3. dit artikel, ik neem het mee naar mijn pagina. Groet van Spiertje.

Geef een reactie