Schuldeisers Imko’s woedend over uitnodiging

Zoveel ballen heb ik nu ook wel weer! Schuldeiser Imko’s woedend
IJMUIDEN – ,,Of ik gezellig een borrel kom drinken op de toekomst van het restaurant van Imko Binnerts? Nee, ik wil alleen het geld waarop ik recht heb.” Henk Brandjes, eigenaar van Zebra Uitzendburo in IJmuiden, is woedend. Hij ontving deze week een feestelijke uitnodiging voor een ‘truffelfestijn’ ter gelegenheid van de opening van het nieuwe restaurant van topkok Imko Binnerts in Rijswijk.

De voormalige eigenaar van het onlangs failliet verklaarde topvisrestaurant Imko’s in IJmuiden is het uitzendbureau nog 1.100 euro schuldig. Brandjes: ,,Ik voel me besodemieterd.”

Het met een Michelin-ster bekroonde visrestaurant Imko’s werd half januari failliet verklaard. Oorzaak: teruglopende inkomsten en hoge schulden. Bovendien bleek het restaurant onverkoopbaar. Althans, geen ondernemer wilde betalen wat Binnerts er voor vroeg. De zaak ging failliet. De schulden lopen volgens de curator ‘in de tonnen’. Uitzendburo Zebra is een van de gedupeerden.

Brandjes heeft groot respect voor ondernemers die ondanks keihard werken toch failliet gaan. Maar Binnerts verdient dat respect niet, aldus Brandjes. Hij vermoedt dat de topkok het faillissement van zijn restaurant heeft zien aankomen. ,,Toch heeft hij in november en tijdens de kerstdagen nog afwassertjes aan het werk gehad. Ik voel me besodemieterd en misbruikt”, zegt Brandjes.

Imko Binnerts begint binnenkort een nieuw restaurant in Hotel The Grand Winston in Rijswijk. Om dat te vieren organiseert de kok een ‘truffelpicknick’ voor alle oud-gasten van het restaurant in IJmuiden. ,,En niet alleen onze ster gaat mee naar Rijswijk, vanaf 2 april komt u alle vertrouwde gezichten van de brigade weer tegen en het lijkt ons volstrekt overbodig aan te geven dat we staan te popelen u weer te begroeten”, schrijft Binnerts in de uitnodiging. Brandjes heeft er in ieder geval geen zin in. ,,Ik wil mijn geld.”

Imko Binnerts zegt de gang van zaken te betreuren. ,,Het is pijnlijk. Ik acht de heer Brandjes hoog. Hij heeft een uitnodiging gekregen omdat hij ook gast was in ons restaurant. Net als tweeduizend anderen. Het is bovendien geen uitnodiging voor een opening, maar voor een evenement dat we al jaren organiseren.”

Het faillissement is volgens Binnerts voor alle betrokkenen ‘heel pijnlijk’. ,,Ik ga Brandjes even bellen. Zoveel ballen heb ik nou ook wel weer.”

Coen Springelkamp

Wat mij zeer vreemd overkomt,is dat de ster uit IJmuiden zomaar meegenomen kan worden,ondanks dat dat restaurant op de fles is.

8 Reacties

 1. paulbrussel

  3 maart 2004 at 11:34

  Naar ik aanneem begint Imko’s deze keer niet als zelfstandig ondernemer, maar als werknemer van Westin Hotels.
  Dus dan doet dat faillissement niet ter zake.

 2. hoe ze het doen ik weet het niet ze gaan failliet en starten gelijk weer een ander bedrijf en de mensen die geld van hun krijgen kunnen doodvallen. Ze doen het A onder een andere naam en B waarschijnlijk ook met een andere directie zogenaamd, maar het kan dus. Wat ik veel gekker vind is die ster die meegenomen wordt naar een nieuw adres een nieuwe naam een andere opzet want dit is een hotel.

 3. Je laat een restaurant failliet gaan met tonnen aan schulden. Hoe kan je dan direkt een nieuw restaurant starten, wat toch ook weer een aantal schulden met zich mee brengt. Kan je leningen afsluiten als er een fallisement loopt? Ik neem gezien de voorgeschiedenis namelijk aan dat contanten uiteraard niet aanwezig zijn.

 4. Ik vind het onjuist, want een nieuw restautrant al is de chef de zelfde, moet toch nog maar bewijzen dat het de zelfde kwaliteit, ambiance en keuken heeft.

 5. recensies_van_bert

  27 februari 2004 at 21:32

  hoe weet hij dat dan? Heeft iemand het beloofd? Staat het al in de gids (die ik dus inderdaad niet heb).Bert.

 6. Sterren meenemen naar nieuwe restaurants gebeurt ook niet altijd, maar als de chef gewoon zijn eigen restaurant ergens anders neerzet (zoals hier zelfs met de hele brigade), is het weer niet ongebruikelijk. We hebben het eerder gezien bij restaurant Onder de Boompjes (nu in Roermond), en nu dus weer bij Imko’s; ik vind het niet zo vreemd.
  Soms gebeurt het niet, zoals bij Van Groeninge in zijn nieuwe voetbalstadion, maar ook dat betekende maar een sterloos jaar.

 7. van 1100 Euro ook niet zo schokkend, denk dat er grotere schulden dan deze zijn.

 8. mauritsenole92

  27 februari 2004 at 17:51

  alsof je geen afwassers nodig hebt in een restaurant wat nog open is….

Geef een reactie