Ambachtelijke streekproducten (eetwaren) van Aubel uit de kleine en grote productie genieten tot over de grenzen van België een bijzonder goede naam, en dat al vele jaren. Een uitstap naar de zondagsmarkt van Aubel is dan ook een waar plezier! Deze zondagsmarkt is een waar festijn voor ogen en mond met zijn ambachtelijke kazen, eieren van kippen met vrije uitloop, groenten, vleesproducten, vleeswaren en gastronomische specialiteiten uit het land van Aubel. Inmiddels is hij zelfs uitgegroeid tot een begeerde „geheime tip” in het multiculturele landschap van de „drie grenzen”. Vaak mengen zich ook muzikanten onder het tumult en geven het gebeuren een vrolijke noot. Begin september is het dan de beurt aan kunstenaars, die er hun schilderijen tentoonstellen.

De markt van Aubel is trouwens niet nieuw: reeds in de 17de eeuw werd hier met graan gehandeld. Vandaag staan vooral verse producten centraal. Wie op zondagvoormiddag geen tijd heeft voor een uitstapje naar de zondagsmarkt van Aubel kan dat tot dinsdag uitstellen. Dan is er namelijk de wekelijkse markt in het centrum van het dorp.

In het centrum herinneren enkele opmerkelijke woningen aan het rijke verleden van het stadje. Eeuwenlang was de markt van Aubel het belangrijkste handelscentrum van het Land van Herve. De markt wordt ook nu nog altijd georganiseerd en vindt twee keer per week plaats (dinsdag en zondag). Vooral op zondag is het iedere week heel druk. De tweevoudige traditie van Aubel (landbouw en ondernemersschap) leidde tot een opvallende welvaart in de voedingssector – een toestand die ook nu nog altijd van toepassing is op Aubel.

Zodra men naar het platteland trekt, wordt het wallenlandschap gekenmerkt door de forse boerderijen. Verder naar het westen ligt de Abdij van Val-Dieu, die in de 12de eeuw werd opgetrokken op de plaats waar de Bel en de Berwinne samenvloeien.
Maak kennis met een authentieke kruidenierswinkel uit de jaren 30 die zorgvuldig gereconstrueerd werd en eindig uw bezoek met een regionaal biertje of een cider in een oude bistro uit de jaren 1930/1950, waarvan de muren opgesmukt zijn met geëmailleerde reclameborden.

Tips:
L’escargot du bocage (slakkenkwekerij): Kwekerij en ambachtelijke bereiding van slakken. Bezoek aan kwekerij en degustatie van slakken.

Liberty Day Museum: Dhr. Pierre Mertens toont u zijn collectie uit de laatste wereldoorlog: uniformen, auto,Â…

Stroopfabriek Meurens: Ontdek hoe de echte stroop van Luik wordt gemaakt.
Ambachtelijke stroopfabriek Nyssen: Ontdek de productie van ambachtelijke stroop in Aubel.

Molen museum