Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Wereldhapjes: Antipasti

De term antipasto betekent letterlijk voor de maaltijd en duidt een vrij lichte schotel aan, bedoeld om het gehemelte te prikkelen voordat de meer substantiële gerechten worden opgediend. Antipasti is niet essentieel in de Italiaanse keuken. Een formeel Italiaans diner zonder antipasti is geen verraad ten opzichte van de tradities in de Italiaanse gastronomie. Het is vandaag de dag echter moeilijk voor te stellen dat een formeel diner niet begint met antipasti. In de regionale Italiaanse keuken is antipasti een belangrijk element, niet op een dagelijkse basis, maar zeker tijdens feestdagen en speciale gelegenheden.

Veel gerechten die vaak werden geserveerd als bijgerechten tijdens de hoofdmaaltijd, worden tegenwoordig beschouwd als te 'zwaar' voor dat doel. Dus door de jaren heen zijn veel van deze gerechten geadopteerd als antipasti.

Bij antipasti wordt er volledig voordeel gehaald uit allerlei verschillende soorten voedsel die vaak niet voor vol genoeg worden aangezien als hoofdgerecht. Wanneer je hier slim gebruik van maakt, krijg je dus een prachtige variatie van smakelijke en ongebruikelijke hapjes. Een schotel kan zo eenvoudig zijn als een paar plakjes koud vlees, wat olijven en een stuk overjarige parmezaanse kaas tot uitgebreide gerechten die veel tijd kosten om te bereiden.

Een aantal antipasti suggesties zijn:

- Dunne plakjes prosciutto (ham) gewikkeld om broodstengels (soepstengels).

- Zongedroogde tomaatjes, gepureerd met een beetje olijfolie, knoflook en balsamico azijn, om op brood te smeren.

- Rauwe groenten als venkel, selderie, wortelen etc., in stukjes gesneden en geserveerd met een dip van vergine olijfolie, zout, peper en eventueel een beetje ansjovis.

- Verse geitenkaas, besprenkeld met wat olie, knoflook, en rode pepers en geserveerd met vers brood.

- Blokjes mozzarella, gemarineerd in olie, peterselie, rode peper en een beetje ansjovis.

Andere opties die wat meer tijd vergen maar relatief makkelijk te bereiden zijn, zijn een kleurrijk assortiment gegrilde of geroosterde groenten of gemarineerde zeevruchten als garnalen, inktvis, mosselen en clams. Crostini en bruschetta zijn zeer populair en kunnen eenvoudig worden gemaakt door stukjes baguette of focaccia te roosteren en er iets op te leggen als een simpel plakje tomaat, basilicum en knoflookmix besprenkeld met olijfolie tot een heerlijke spread van olijven, gepureerd met kappertjes en boter. De mogelijkheden zijn onbeperkt, dus gebruik je fantasie als je een Italiaans dineetje geeft en je hebt zeker gelukkige gasten aan je tafel.

Home Recepten