Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De belangrijkste keukenkruiden

Kruiden als bieslook, koriander, oregano en tijm kweek je zelf. Hier tips om deze kruiden thuis te kweken. Met heerlijke recepttips! Ga aan de slag. Verse kruiden zijn echt het lekkerst. Als je graag met kruiden werkt in de keuken, is het natuurlijk het lekkerst om met verse kruiden te werken. Dus waarom kweek je ze niet gewoon zelf? Je hebt er geen tuin voor nodig, maar gewoon een zak aarde en een paar potjes. Dit zijn kruiden die je vaak in recepten tegenkomt en makkelijk te kweken zijn.

Basilicum

Basilicum is één van de makkelijkste kruiden om zelf te kweken. Het kan in een potje maar ook gewoon buiten in de tuin of in een kas. Er zijn verschillende soorten basilicum, maar de meest voorkomende is de zogenaamde zoete basilicum. Dit is het soort dat je ook gewoon in de supermarkt koopt. Basilicum is natuurlijk vooral lekker in Italiaanse recepten, maar ook in de Mexicaanse keuken doet hij het goed. En in alle recepten met tomaten is basilicum een heerlijke smaakmaker. Andere soorten basilicum zijn onder andere citroenbasilicum, kaneelbasilicum, Thaise basilicum, Indische basilicum en Griekse basilicum. Het kruid groeit het beste op een warme, zonnige plek maar moet wel beschermd worden tegen wind, vorst en de hete middagzon.

Recept: Bruschetta met tomaat en basilicum

Bieslook

Een ander heerlijk kruid voor in de keuken is bieslook. Erg lekker in soepen! Of wat dacht je van een gepofte aardappel met zure room en bieslook? Bieslook kun je zo vers uit het potje in gerechten gebruiken, maar je kunt het ook heel goed zelf drogen en bewaren. Bieslook heeft zon nodig, maar niet de hele dag.

Recept: Tilapia met bieslookolie en geroosterde courgette

Koriander

Van de korianderplant kunnen zowel de blaadjes (kruid) als de zaden (specerij) gebruikt worden. In bepaalde landen worden de blaadjes ook wel cilantro genoemd. Deze worden vooral veel gebruikt in de Latijns-Amerikaanse keuken, waaronder in Mexico. Koriander wordt ook wel Mexicaanse peterselie genoemd. Gedroogde en gemalen korianderzaden worden vooral veel in de Oriëntaalse keuken gebruikt. De plant moet in de volle zon groeien. Koriander heeft een zonnige plek nodig. Wanneer jet het kruid in een potje kweekt, dan worden enkel de blaadjes gebruikt. Als je ook zaden wilt oogsten, dan heeft de plant volle grond nodig.

Recept: Mosselen met knoflook en koriander

Oregano

Oregano is onmisbaar in de Italiaanse keuken, maar ook in Mexico wordt het kruid vaak gebruikt. Het is redelijk makkelijk te kweken, maar dan wel op een zonnige plek want oregano heeft volle zon nodig. Oregano is familie van de marjolein (plant) maar heeft een scherpere smaak.

Recept: Slakken met oregano

Peterselie

Dit kruid is heel makkelijk te kweken. Heb echter wel geduld, want de zaadjes hebben vier tot zes weken nodig om te ontkiemen. Het wordt vaak gebruikt als garnering, maar kan ook als ingrediënt gebruikt worden. Peterselie is er in verschillende soorten, waaronder krulpeterselie (garnering), bladpeterselie (in gerechten, sterkere smaak) en wortelpeterselie (smaakmaker). Het kruid groeit het beste in halfschaduw.

Recept: Aardappeltortilla met peterselie en gekarameliseerde ui

Salie

Salie is lekker om vlees mee te kruiden of in de vulling waar gevogelte mee wordt gevuld. Het kruid komt het best tot z`n recht wanneer het alleen gebruikt wordt, maar is in combinatie met ui ook lekker, vooral bij varkensvlees. Handig is ook dat het een kruid is die goed helpt bij het verteren van vette gerechten. Ook salie heeft een zonnig plekje nodig om te groeien.

Recept: Paddenstoelenkaviaar met krokante salie

Tijm

Tijm is er in diverse soorten, waaronder kruiptijm, grote tijm, kleine tijm, citroentijm en echte tijm. Echte tijm - Thymus vulgaris – is het soort dat wij eigenlijk het meeste gebruiken. Het kruid is heerlijk in stoofschotels, soepen, vleesvulling en om vlees mee op smaak te brengen. Tijm heeft een zonnige, niet vochtige plaats nodig.

Recept: Lamsrack met tijm-honingboter

Rozemarijn

Het blad (naaldjes) van de rozemarijn doet het goed bij heel veel verschillende gerechten. Gebruik het bij vleesgerechten, om gebakken aardappelen op smaak te brengen (vooral lekker in combinatie met tijm) en om kruidenboter te maken. Rozemarijn is in combinatie met knoflook onmisbaar bij lamsvlees, en het is heerlijk in tomatensauzen voor pasta`s en in salades in kleine hoeveelheden. Rozemarijn komt oorspronkelijk uit een gematigd en warm klimaat. Het heeft dus zon nodig, maar mag niet op een te hete plaats staan.

Recept: Plat brood met rozemarijn, olijven en ui

Bron

Home Recepten Kookboeken