Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Prosecco, een fijn alternatief voor champagne

Champagne is lekker, dat kan iedereen beamen. Maar voor sommigen is champagne te duur en weer andere drinken het liever alleen bij gelegenheden omdat het voor hen echt een feestdrank is. Als je toch graag regelmatig een glaasje bubbels wilt drinken, dan is Prosecco een lekker alternatief. Prosecco is vooral lekker in de zomer en is sinds de zomer 2007 in ons land een superpopulair drankje geworden. Het smaakt heerlijk, is betaalbaar en past goed bij heel veel gerechten. Vooral als aperitief met een lekker hapje, bij lichte voorgerechten, bij seafood gerechten als calamari en krab, bij salades, lichtere pasta`s of bij een zondagse brunch.

De sprankelende wijn wordt in de Italiaanse provincie Veneto geproduceerd en was vroeger een zachte, ietwat zoetige wijn met niet al teveel bubbeltjes, maar tegenwoordig zijn ze vrij droog en bubbelen ze veel meer. De naam Prosecco komt van de druivensoort waarvan het is gemaakt, de Prosecco druif. In sommige gevallen wordt het nog wel eens gemengd met een kleine hoeveelheid Pinot Blanc of Pinot Grigio druiven. De wijn heeft zijn bekendheid vooral te danken aan Harry`s Bar in Venetië waar de Bellini, een cocktail van Prosecco met perziksap, is uitgevonden.

Prosecco wordt op een andere manier gemaakt dan Franse champagne. De productie gaat volgens de zogenaamde `Charmat-methode`. Hierbij is de tweede gisting niet op de fles, zoals bij champagne, maar in gesloten, drukbestendige roestvrij stalen tanks na toevoeging van suiker en gist. Op deze manier hoeven ook niet dagelijks de flessen een kwartslag te worden gedraaid tijdens de tweede gisting, wat bij champagne wel het geval is. De meeste Prosecco`s kunnen het beste worden gedronken binnen drie jaar na het bottelen, maar er zijn er ook van hogere kwaliteit die tot zeven jaar bewaard kunnen worden (mits liggend uiteraard).

De wijn is er in twee varianten, de Spumante en de Frizzante. Het verschil is het aantal bubbels. Een Spumante komt overeen met de bubbels als in champagne terwijl een Frizzante slechts de helft van het koolzuur van een Spumante bevat. Hierdoor is een Frizzante dus minder bubbelig en daardoor zachter. In bar`s, restaurants en in de supermarkt kom je over het algemeen de Frizzante het meeste tegen.

Home Recepten