Groentewijzer (deel 2)
Voor als je het even niet meer weet.
Paksoi
Bereidingen: rauw (salade), (roer)bakken, stoven
Lekker met: geroosterd varkensvlees, gebakken kipreepjes, nasi, bami
Smaakmakers: sojasaus, verse gember, knoflook, koriander, komijn, kokosmelk
Paprika
Bereidingen: rauw (salade), soep, roosteren, stoven, vullen
Lekker met: gebakken en geroosterd vlees, gestoofde kipgerechten, eiergerechten
Smaakmakers: marjolein, tijm, cayennepeper, rozemarijn, koriander
Peultjes
Bereidingen: (roer)bakken, stoven
Lekker met: gekookte en rauwe ham, kipreepjes, gebakken lams-, varkens- en rundvlees
Smaakmakers: bonenkruid, tijm, oregano, koriander, kokosmelk, verse gember, spekjes
Postelein
Bereidingen: (roer)bakken, stoven
Lekker met: gebakken lever, rollade, saucijsjes, gerookt spek, gebakken varkensvlees
Smaakmakers: piccalilly, gebakken uitjes, uitgebakken spekjes, peterselie
Prei
Bereidingen: rauw (salade), (roer)bakken, soep, stoven
Lekker met: gebakken en gepocheerde vis, gehakt, varkensvlees, kaas (gegratineerd)
Smaakmakers: geraspte kaas, kerriepoeder, sjalotjes, slagroom, peterselie, bieslook, tijm
Raapstelen
Bereidingen: rauw (salade), (roer)bakken, soep, stoven
Lekker met: riblappen, gebakken lams- en rundvlees, roerei, omelet
Smaakmakers: kerriepoeder, slagroom, mosterd, geraspte kaas, bieslook, lente-ui
Radijs
Bereidingen: rauw (salade)
Lekker met: eiergerechten, gebakken vis, gebakken vlees
Smaakmakers: bieslook, lente-ui, zure room, mayonaise, peterselie, kervel
Schorseneren
Bereidingen: (roer)bakken, stoven
Lekker met: rosbief, kalfsvlees, hamlappen, gekookte ham, stoofschotels
Smaakmakers: nootmuskaat, oude kaas, tijm, rozemarijn, salie, slagroom
Snijbonen
Bereidingen: (roer)bakken, stoven
Lekker met: gevogelte, ei, gekookte- en rauwe ham, rund-, kalfs- en varkensvlees
Smaakmakers: bonenkruid, peterselie, walnoten, tomaten, sjalot, uitgebakken spekjes
Sperziebonen
Bereidingen: (roer)bakken, stoven
Lekker met: alle vleessoorten, omelet, rauwe en gekookte ham
Smaakmakers: bonenkruid, tijm, tomaten, ui, kokosmelk, gember, sojasaus, koriander
Spinazie
Bereidingen: (roer)bakken, rauw (salade), soep, stoven
Lekker met: omelet, roerei, rund-, kalfs- en varkensvlees, rauwe en gekookte ham
Smaakmakers: knoflook, pijnboompitten, tijm, slagroom, verse gember, koriander
Spitskool
Bereidingen: (roer)bakken, rauw (salade), stoven
Lekker met: gestoofd rundvlees, karbonade, saucijsjes, gebakken vis
Smaakmakers: kerriepoeder, komijn, sojasaus, kokosmelk, gember, koriander, bieslook
Spruitjes
Bereidingen: (roer)bakken, stoven
Lekker met: gestoofd rundvlees, wildgerechten, varkensvlees
Smaakmakers: salie, hazelnoten, kerriepoeder, oude kaas, uitgebakken spekjes
Tauge
Bereidingen: raus (salade), (roer)bakken
Lekker met: Oosterse gerechten, roergebakken vlees
Smaakmakers: kokosmelk, sojasaus, knoflook, selderijblad, verse gember, koriander
Tomaat
Bereidingen: rauw (salade), bakken, roosteren, soep, stoven, vullen
Lekker met: geroosterd en gebakken vlees, eiergerechten, visgerechten, gehakt, pasta
Smaakmakers: basilicum, oregano, knoflook, koriander, olijven, kappertjes, ansjovis
Tuinbonen
Bereidingen: (roer)bakken, stoven
Lekker met: rosbief, varkenshaas, kalfsvlees, gegrilde kip, gekookte- en rauwe ham
Smaakmakers: spekjes, bonenkruid, salie, tijm, tomaten, koriander, verse gember, sjalot
Ui
Bereidingen: rauw (salade), (roer)bakken, soep, stoven, roosteren, vullen
Lekker met: Oosterse gerechten, gebakken vlees, ragout, soepen, gestoofd vlees, gehakt
Smaakmakers: kerrie, knoflook, tomaten, gember, frambozenazijn, olijven, sinaasappel
Venkel
Bereidingen: rauw (salade), (roer)bakken, soep, stoven, vullen
Lekker met: vis, vleesgerechten, kipgerechten
Smaakmakers: tomaten, kaas, munt, bieslook, koriander, lente-ui, steranijs
Waterkers
Bereidingen: rauw (salade), in soep
Lekker met: vis- en vleesgerechten, eiergerechten, rauwe- en gekookte ham
Smaakmakers: knoflook, creme fraiche, sjalot, bieslook, peterselie, pijnboompitten
Witlof
Bereidingen: rauw (salade), (roer)bakken, soep, stoven
Lekker met: ossetong, gekookte ham, gerookte en gepocheerde vis, rollade, gehakt
Smaakmakers: mosterd, sinaasappel, amandelen, rozijnen, belegen kaas, peterselie, vijgen
Wortelen
Bereidingen: rauw (salade), roerbakken, soep, stoven
Lekker met: gebakken en gepocheerde vis, stoofschotels, gebakken hamlappen
Smaakmakers: komijn, peterselie, citroensap, kervel, sjalot, suiker, honing, koriander
Zeekraal
Bereidingen: rauw (salade), (roer)bakken, frituren, stoven
Lekker met: vis, schaal- en schelpdieren, in vissoep
Smaakmakers: tijm, peterselie, ui, citroensap
Zuurkool
Bereidingen: rauw (salade), soep, stoven
Lekker met: casselerrib, rookworst, geconfijte eend of gans
Smaakmakers: ganzenvet, jeneverbessen, appel, uitgebakken spekjes
Bron: Tip culinair, juni 1997