nim

Groentewijzer (deel 1)

Voor als je het even niet meer weet! Groentewijzer (deel 1)

Andijvie
Bereidingen: (roer)bakken, rauw, stoven
Lekker met: Speklapjes, varkensvlees, gehakt, saucijsjes, kaas (gegratineerd)
Smaakmakers: kerrie, nootmuskaat, knoflook, uitgebakken spekjes

Asperges (groene)
Bereidingen: (roer)bakken, soep
Lekker met: lamsvlees, gebakken en gepocheerde vis, rauwe ham
Smaakmakers: sojasaus, verse gember, olijven, olijfolie, ansjovis, kappertjes

Asperges (witte)
Bereidingen: (roer)bakken, soep
Lekker met: gerookte en gebakken zalm, gekookte ham, kaas gegratineerd
Smaakmakers: kervel, peterselie, paddestoelen, sojasaus, verse gember, koriander

Aubergine
Bereidingen: (roer)bakken, stoven, grillen, vullen
Lekker met: gehakt, lamsvlees, kaas gegratineerd
Smaakmakers: tomaten, ui, basilicum, pijnboompitten, knoflook, olijven, ansjovis, oregano

Bieten (gekookte)
Bereidingen: soep, stoven, salade
Lekker met: gestoofde runderlappen, saucijsjes, zoute- en zure haring
Smaakmakers: appel, ui, zure room, azijn, augurkjes, zilveruitjes

Bleekselderij
Bereidingen: rauw(salade), stoven, soep
Lekker met: kip, gekookte ham, varkenshaasje, runderworstjes
Smaakmakers: walnoten, mosterd, belegen kaas, paprikapoeder, uitgebakken spekjes

Bloemkool
Bereidingen: rauw(salade), (roer)bakken, soep, frituren
Lekker met: gebakken lever, speklapjes, gekookte ham, gehakt, kaas (gegratineerd)
Smaakmakers: kerrie- en paprikapoeder, amandelen, komijn, spekjes, koriander, kaassaus

Broccoli
Bereidingen: (roer)bakken, soep, frituren
Lekker met: gestoofde vis, gebakken lamsvlees, parelhoen, kip, kalkoen, pasta
Smaakmakers: geraspte kaas, pijnboompitten, hazelnoten, lente-ui, bieslook, kervel

Champignons
Bereidingen: (roer)bakken, rauw (salade), soep, vullen
Lekker met: ei/omelet, kip, gebakken rund-, varkens- en lamsvlees, gehakt, pasta
Smaakmakers: oregano, salie, slagroom, sjalot, uitgebakken spekjes

Chinese kool
Bereidingen: (roer)bakken, rauw (salade), stoven, vullen
Lekker met: kip, varkensvlees, rauwe ham, gehakt, kalkoen, lamsvlees
Smaakmakers: verse gember, sojasaus, kerriepoeder, koriander, sambal oelek, ui

Courgette
Bereidingen: (roer)bakken, rauw (salade), stoven, frituren, vullen
Lekker met: gehakt, garnalen, lamsvlees, vis
Smaakmakers: marjolein, kervel, kaas, slagroom, knoflook, olijven, ui, basilicum, koriander

Doperwten (verse)
Bereidingen: (roer)bakken, stoven, soep
Lekker met: kip, gebakken vis, kalfs-, runder- en varkensvlees, gehakt, pasta, gekookte ham
Smaakmakers: kruizemunt, kervel, lente-ui, tijm, spekjes, koriander, bonenkruid

Kapucijners
Bereidingen: soep, stoven
Lekker met: gerookt spek, varkenshaas, gekookte en rauwe ham, rookworst
Smaakmakers: ui, spekjes, augurkjes, piccalilly, salie, tijm, koriander, bonenkruid

Kool, groene
Bereidingen: (roer)bakken, salade, soep, stoven, vullen
Lekker met: stoofschotels, geroosterd vlees, vis, gehakt, rauwe ham, rookworst
Smaakmakers: knoflook, ui, geraspte kaas, tomaten, peterselie, slagroom, salie, tijm

Kool, witte
Bereidingen: rauw (salade), (roer)bakken, stoven
Lekker met: gehakt, gebakken bacon, gerookt spek, rookworst, gestoofd rundvlees
Smaakmakers: kerriepoeder, ui, komijn, kummel, komijnekaas, koriander

Komkommer
Bereidingen: rauw (salade), (roer)bakken, vullen
Lekker met: stoofschotels, gegrilde kip, varkens- en rundvlees, gekookte ham, gebakken vis
Smaakmakers: dille, munt, knoflook, zure room, koriander, sojasaus, verse gember

Knolselderij
Bereidingen: rauw (salade), soep, stoven
Lekker met: wildgerechten, varkens- en lamsvlees, gekookte ham, rookworst
Smaakmakers: geraspte kaas, ui, tijm, koriander, sojasaus, verse gember, komijn

Koolrabi
Bereidingen: raus (salade), (roer)bakken, stoven, vullen
Lekker met: gekookte ham, gehakt, gerookt spek, varkens- en rundvlees
Smaakmakers: geraspte kaas, ui, tijm, koriander, sojasaus, verse gember, komijn

Lamsoren
Bereidingen: (roer)bakken, stoven
Lekker met: vis, schaal- en schelpdieren, lamsvlees
Smaakmakers: sjalot, bleekselderij, tijm, citroensap

Maiskolven
Bereidingen: roosteren
Lekker met: geroosterd vlees, gekookte ham, kipgerechten
Smaakmakers: kerriepoeder, geraspte kaas, cayennepeper, pindasaus, kaassaus




Bron: tip culinair, juni 1997

18 Reacties

  1. ik heb hem meegenomen.
    Erg handig als je het even niet meer weet wat je nu weer op tafel moet zetten.
    En dat gebeurt bij mij nogal eens.
    Groetjes Tonia.

  2. ik neem het mee, evenals nr. 2.
    bedankt!
    gr. patty

  3. Hoi, heb jouw artikel meegenomen naar mijn nieuwe pagina. Dank je wel. Groetjes Bianca.

  4. Ik neem ‘t graag van je mee
    (dus dat doe ik NU ook & op naar deel 2 )

    Bedankt!!!

    Heel veel liefs, Henrike

  5. Ik ben net begonnen met een 2e pagina, speciaal over groenten en peulvruchten. Ik heb je artikel daar meteen favoriet gezet. Neem deel 2 ook mee!

    Groetjes,

    Anja

  6. Ik heb het ook meegenomen, Dank je

    Groetjes

  7. Ik heb dit meegenomen

    Bedankt

    Racer1

  8. Ik heb dit meegenomen

    Bedankt

    Racer1

  9. Ik heb dit meegenomen

    Bedankt

    Racer1

  10. Ik neem dit mee, dank je wel.
    Mabi

  11. Heb je groentewijzer(deel 1)favoriet gezet, altijd handig om in de buurt te hebben.

    Groetjes, Anneke

  12. Bedankt, nu kunnen wij ook eens wat anders proberen

  13. bedankt,neem het mee naar mijn pagina.kan nu nog meer variaties maken met kruiden enzo.
    groetjes Jennie

  14. Misschien een ideetje voor anderen: ik heb dit artikel (plus deel 2) ook in mijn Palmpje gezet. Als ik dan onderweg ben van mijn werk en weet dat ik bijvoorbeeld nog bietjes heb liggen, dan kan ik in mijn Palmpje kijken wat daar ook alweer lekker bij was, en vervolgens bij de avond Appie nog snel even saucijsjes erbij halen!

  15. Dit achtergrondje is inderdaad beter! Bedankt voor de snelle actie.
    Linda

  16. Zoiets zoek ik nou al jaren. Ik neem het gelijk mee naar mijn eigen pagina! Mag ik trouwens een verzoekje doen? De achtergrond maakt het geheel wat moeilijk leesbaar, is misschien een wat egalere achtergrond mogelijk?
    Thanks!

  17. mariekeschep

    30 april 2004 at 08:41

    dank je wel

  18. ik neem het mee bedankt.

Geef een reactie