Wokrestaurants populair in tijd van recessie

Buffetrestaurants waar je zo veel kunt eten als je wilt, zijn in opkomst. Onbeperkt opscheppen tegen een schappelijke prijs is populair in een tijd van recessie. Gepubliceerd in het Algemeen Dagblad op 28 januari 2004. Door Mirjam Keunen

Buffetrestaurants waar je zo veel kunt eten als je wilt, zijn in opkomst. Wokrestaurants – onlangs kreeg Rotterdam er drie bij – geven Chinese restaurants zelfs een nieuwe impuls. Onbeperkt opscheppen tegen een schappelijke prijs is populair in een tijd van recessie.

Een grote schaal snoepgoed. Macaroni met worstjes, frites, mini-frikadellen, tortilla’s, kroketten, gefrituurde inktvisringen. En natuurlijk appelmoes. Het ligt op schalen op de kinderafdeling van het tapasbuffet op zondagmiddag in Het Buffet, een van de restaurants in Rotterdam die sinds een aantal maanden werkt met een buffetformule. Opscheppen zo vaak en zo veel je maar wilt, luidt de filosofie.

Grote terracotta tegels op de vloer met mozaiek, gietijzeren hekken bij de balkons en sculpturale lampen aan het plafond. De prachtige hoge ruimte van Het Buffet is sfeervol ingericht, alsof je in een mediterraan buitenverblijf bent.

De kwaliteit van het eten is echter minder spectaculair. Brie en Goudse kaas met geroosterde pijnboompitten bijvoorbeeld. Dat is Frans en Nederlands met een mediterrane knipoog. Maar daar staan de varieteit – van in knoflook en tomaten gestoomde kip tot allerlei soorten verse vruchten – en de prijs tegenover. Voor 12,95 euro: eerst een plateau met diverse tapas, dan een voorgerecht, soep, hoofdgerecht en toetje van het buffet (inclusief een glas sangria).

,,Bij een buffetrestaurant weet je precies wat je van tevoren gaat uitgeven. Twintig tot dertig euro per volwasse, soms zelfs inclusief drank. Dat past bij de tijdgeest die in het teken staat van de recessie”, zegt Maarten van de Jagt, hoofdredacteur van de sectie Rotterdam van Iens. Deze populaire eetgids op internet en in boekvorm is samengesteld door de restaurantbezoekers zelf. Hun opinies staan in de sectie Rotterdam bij meer dan 700 restaurants.

De meningen over Het Buffet lopen uiteen van goed tot slecht: ‘leuk restaurant, een goede prijs/kwaliteit-verhouding’, maar ook ‘papperige olijven, een smakeloze dweil van een tortilla, treurigmakende paella en opvallend weinig knoflook (een concessie aan de Hollandse smaak?)’

De doelgroep is een andere dan van restaurants waar je een avond doorbrengt en je geniet van de specialiteiten van de kaart. ,,In de buffetrestaurants komt niet het publiek dat culinair wil genieten. Het zijn vaak de restaurantbezoekers uit het segment van de eetcafes. Een uitgebreid advies over de wijnkeuze is aan hen niet besteed. Vaak zijn het ook mensen met kinderen die kiezen voor gunstige prijzen en die het bovendien prettig vinden dat hun kinderen ongedwongen kunnen eten”, zegt van de Jagt.

De meeste buffetrestaurants in Rotterdam zijn wokrestaurants. Landelijk is er zelfs sprake van een nieuwe impuls in de Chinese restaurantsector waar bezoekers op uit gekeken waren. Een nieuwe jas trekt meer klanten. ,,Na een jarenlange stagnatie neemt het aantal Chinees-Indische keukens weer toe. De populariteit van het wokken speelt hierbij een belangrijke rol”, aldus het Bedrijfschap Horeca en Catering.

In Rotterdam opende onlangs de Gouden Wok de deuren in de Paradise Boat aan de Parkhaven. Idol’s, wok- en buffetrestaurant is een nieuwkomer in de oude Cineacbioscoop aan de Coolsingel. En de vierde vestiging binnen twee jaar van de landelijke keten Mr. Wok begon onlangs in de Puck van Heelstraat, bij de Pathe Bioscoop tegenover het Feyenoord Stadion.

Eigenaar is Michael Hu, zoon uit een gezin dat een ‘doorsnee Chinees restaurant had dat zo’n beetje op elke straathoek stond.’. Hij volgde de Hogeschool voor Economische Studies in Rotterdam. ,,Ik combineer de Aziatische keuken met westers management. Mr. Wok is gebaseerd op de straatkeukens in Azie, waar voorbijgangers aanwijzen wat ze willen eten. Ze wachten op een krukje op straat, terwijl de kok het eten klaarmaakt in een wok. Wij werken met een wokbuffet waar iedere gast zijn eigen maaltijd samenstelt, die onze koks met veel spektakel op een hoog vuur bereiden. Entertainment is een van de redenen van ons succes”, zegt Hu.

Bezoekers kunnen kiezen uit 40 ingredienten en sauzen, die de kok binnen een minuut klaarmaakt in zijn wok. En dan is er nog een soepbuffet, een warm buffet, een toetjes- en een saladebuffet. (Prijs doordeweeks 17 euro en op vrijdag, zaterdag en zondag 18 euro voor volwassenen.)

Een denk niet dat Hu’s gasten een bezoek zien als een snel tussendoortje, zoals bij de ouderwetse Chinees waar het tempo hoog ligt. Ze blijven volgens de eigenaar geregeld tussen de drie en zes uur in zijn zaak zitten. ,,En als het beregezellig is, dan consumeren ze ook meer drankjes. Ik wil voor een ongedwongen sfeer zorgen waar de mensen zich op hun gemak voelen.” Dan met bravoure: ,,En sinds twee jaar gaat het hard. Ik heb vernomen dat Van der Valk de successen van de wokrestaurants al voelt!”

? Algemeen Dagblad, 28 januari 2004

4 Reacties

 1. Maar een buffetrestaurant zal ik nog steeds niet snel bezoeken…brrr zoals Anne ook al schrijft die bakken die daar maar staan enzo.
  Maar een wok-geval is zeker een goed alternatief als ik weer eens met de kids van vrienden op pad mocht gaan (9 & 12). De oudste is helemaal MC Donalds fan de jongste lust het wel maar is meer culinair ingesteld. En als twee zulke jonge kinderen (devilwoman) het leuker vinden dan een Mac..dat zegt wel wat vind ik!

 2. mauritsenole92

  29 januari 2004 at 08:02

  met neefje bij Het Buffet geweest (voorheen Het Hol) ? Hoe was dat eigenlijk ?

 3. heeft niet mijn voorkeur, in zijn algemeenheid hou ik er niet van. Grotendeels ben ik het dan ook eens met het artikel. Daarentegen vind ik het wokrestaurant welke ik een paar maal hebt bezocht niet te vergelijken met een buffetrestaurant waar alles uren op een plaatje warm gehouden staat te worden, of de koude gerechten …tig keer met een lepel behandeld zijn om er wat van te nemen.
  Wokken is verse ingredienten zelf uitzoeken en laten wokken door de wokchinees. Niks oude troep. Je ziet niet wat een Chinees in een gewoon Chinees restaurant in de wok gooit, hier bepaal je dat zelf. Best leuk voor een keer, als het maar niet in zo’n ongezellige wokfabriek is. Toevallig vorige week met twee kinderen van 3 en 4 wezen wokken, ze vonden dit veel leuker en lekkerder dan de MC Donald. De gamba’s hadden de voorkeur, zo zie je maar.

 4. mauritsenole92

  28 januari 2004 at 22:16

  onbeperkt bunkeren…hoe goed gevonden ! Voor weinig natuurlijk ;-). Ik lees het morgen goed, ik ben nu een helemaal geen onaardige film aan het bekijken !

Geef een reactie