Bron: ‘Chic gebak’, Le Cordon Bleu Bladerdeeg vereist iets meer werk en tijd, maar geeft dan ook een prachtig resultaat. Het deeg is geschikt voor elke taart of vlaai. Als u weinig tijd hebt, dan zijn kant-en-klare velletjes bladerdeeg een goed alternatief.

Voorbereidingstijd: 1 dag
Baktijd: geen
Voor 530 gram deeg

Ingredienten:

 • 250 gram bloem
 • 1 tl zout
 • 1 1/4 dl water
 • 2-3 druppels citroensap
 • 40 gram ongezouten boter, gesmolten
 • 100 gram koude, ongezouten boter
 1. Meng voor het deeg de bloem met het zout op het werkblad en maak een kuiltje in het midden. Meng het water met het citroensap en giet dit in het kuiltje. Kneed de gesmolten boter met de vingertoppen door de bloem. Snijd met twee messen de boter door de bloem, tot de droge bloem is verdwenen en losse kruimels zijn ontstaan. Kneed het deeg voorzichtig met de handen, voeg eventueel een paar druppels water toe en vorm een soepele deegbal.
 2. Kerf met een mes een grote ‘X’ bovenin de deegbal; hiermee voorkomt u dat het deeg krimpt. Verpak de deegbal in plasticfolie en leg het 1 uur in de koelkast. Het deeg kan nu gemakkelijker worden uitgerold. Leg de gekoelde boter tussen twee vellen vetvrij bakpapier of plasticfolie. Tik er met de deegroller voorzichtig op en maak zo een vierkant van 2 cm dikte. Hierdoor zal de boter gemakkelijker uitrollen, zonder dat hij smelt.
 3. Haal het deeg uit de folie en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg vanuit het midden naar buiten in de vorm van een kruis. Zorg ervoor dat het middengedeelte wat dikker blijft.
 4. Leg de boter op de verdikking in het midden en vouw de vier kanten van het deeg over de boter.
 5. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Rol met een deegroller over de bovenkant van het deeg om de randen goed af te sluiten. Rol het deeg nu uit tot een rechthoek van 12 x 35 cm.
 6. Vouw de rechthoek in drieen door 1/3 deel van onderen en 1/3 deel van boven naar het midden te vouwen. Veeg het teveel aan bloem weg en leg de hoeken goed op elkaar. Vouw het deeg op en onthoud dat dit de eerste keer is. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
 7. Draai het gevouwen deeg zo dat de ‘rug’ naar links komt te liggen, zoals bij een boek. rol er nu voorzichting met een deegroller over om de randen goed te verzegelen.
 8. Herhaal stap 5-7 drie keer en onthoud hoe ver u bent. Leg het deeg tussendoor steeds 30 minuten in de koelkast. Het deeg is klaar na vier keer rollen en vouwen. Het deeg zal steeds soepeler gaan aanvoelen. Laat het ten slotte nog eens 30 minuten in de koelkast rusten. Het bladerdeeg is nu klaar voor gebruik. Het kan worden ingevroren en in kleinere hoeveelheden worden verdeeld. U kunt net zo veel gebruiken als u nodig hebt.
Werk op een koel werkblad, zodat de boter niet smelt en het deeg niet te zwaar wordt. Bij warm weer is het verstandig om het deeg de laatste keer 15 minuten langer in de koelkast te laten rusten. Bladerdeeg maken is niet moeilijk, maar vergt wel veel tijd. Maak daarom twee tot drie keer de hoeveelheid in een keer en bewaar het in de diepvries. Ontdooi bladerdeeg door het een nacht in de koelkast te leggen. Bladerdeeg is 4 dagen in de koelkast en 3 maanden in de diepvries houdbaar.