Twijfels (?) Het eten van vette vis heeft weinig of geen effect op de gezondheid, meldt het toonaangevende medische tijdschrift de British Medical Journal. De Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum zetten echter grote vraagtekens bij de conclusies van de onderzoekers en handhaven het advies om ??n tot twee keer per week vis te eten (70 tot 280 gram) in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Vette vissoorten zijn onder meer makreel, zalm, sardines en haring.

Volgens de Hartstichting hebben de onderzoekers metingen bij inname van visvetzuren en plantaardige omega-3-vetzuren bij elkaar opgeteld. “Indien men de afzonderlijke gegevens bekijkt, blijken omega-3-vetzuren wel degelijk een gunstig effect te hebben op hart- en vaatziekten,” aldus de Hartstichting. “Verder heeft men niet gekeken naar het effect op fatale en niet fatale hart- en vaatziekten, terwijl bekend is dat vis vooral effect heeft op het voorkomen van fatale hart- en vaatziekten, zoals plotselinge hartdood. Verder heeft men verschillende studies met verschillende pati?ntengroepen ook op een hoop gegooid.” Het Voedingscentrum is het volledig eens met de kritiek van de Hartstichting.
Bron: Gezondheidsplein