Mijn Smulweb Blog

Marijke 's Blog

Asperges,het witte goud

Wetenswaardigheden Limburg – Asperge, het witte goud

Lange kaarsrechte zandhopen van nog geen halve meter hoog typeren plaatselijk het landschap van Noord- en Midden-Limburg. Het zijn de bedden van de koningin der groente: de asperge. Tussen half april en eind juni lokt de zon het witte goud uit de aarde. Zodra de kop een barst in het zand heeft gemaakt, wordt de asperge uitgegraven en uitgestoken.Overal verschijnen langs de weg bordjes met de tekst Asperge of Spargel.De tijd voor heerlijke aspergegerechten is begonnen. Waar kun je daar beter van genieten, dan daar waar het vandaan komt.
De asperge is familie van de lelieachtigen, zoals de prei, de narcis en natuurlijk de lelie. Het is een meerjarige plant die wel tien jaar meegaat. Als in het voorjaar de grondtemperatuur oploopt tot 8 a 10 Celsius, groeien de knoppen van de wortelstok naar boven. Zolang de stengels onder de grond, dus in het aspergebed worden geoogst, houden ze een witte kleur. Bovengronds verkleuren de stengels in enkele uren groen. Zo oogst je het witte goud of de groene variant daarvan.

Heides en vennetjes domineerden het noorden van Limburg. Met het in cultuur brengen van de grond verscheen er de aspergeteelt.

Productie
Azie is de grootste producent van asperge. In Europa staan Spanje en Duitsland boven aan de lijst. Nederland heeft misschien niet zo?n groot areaal, maar de teelt heeft technisch een zeer hoog niveau. Er wordt in Limburg en Noord-Brabant op zo’n 2120 ha geteeld, waarvan de jaarlijkse productie 14,5 miljoen kg bedraagt met een omzet van ca 50 miljoen. Het hele proces van oogsten, sorteren en verpakken blijft ondanks automatiseringen zeer arbeidsintensief. Vaak moet er ‘s morgens en ‘s middags worden gestoken. Tijdens het hoogseizoen zijn er in heel Zuidoost-Nederland per dag 10.000 stekers nodig. Dit beinvloedt natuurlijk de prijs van het witte goud, maar de weersomstandigheden ook. Hoe warmer het voorjaar, hoe meer asperge er geoogst kan worden. Maar door de grote toevloed zal de prijs omlaag gaan. Daarom proberen bedrijven zo vroeg mogelijk asperge op de markt te brengen. Dit doen ze door de aspergebedden te bedekken met plastic, waardoor de ideale temperatuur eerder ontstaat en er vroeger in het seizoen gestoken kan worden.

Typische smaak
Het seizoen voor asperge is hoe dan ook kort. Het is dus belangrijk er van te genieten als deze overheerlijke groente vers te krijgen is. Wat te denken van romige aspergesoep of slierasperges met een botersaus, gekookt ei en krielaardappeltjes. De keuze aan gerechten zijn groot. Het is dan ook een groente die al eeuwenlang de aandacht heeft. Volgens de Romeinen was de asperge een afrodisiacum. De Chinezen kenden haar geneeskrachtige werkingen toe. Cleopatra liet haar kok speciaal voor Julius Caesar asperge met mirre klaarmaken. Wat maakt deze groente nu zo speciaal? Asperge krijgt haar typische smaak door het Asparagine-zuur. Het specifieke licht bittere aroma is afkomstig van de zwavelhoudende verbindingen in de groente. Daarnaast heeft de asperge een aanzienlijk eiwitgehalte. Zij verbetert de nierfunctie en versterkt de urineafscheiding. Er is nauwelijks een voedingsmiddel bekend dat zo weinig calorie?n bevat en daarnaast zo veel waardevolle vitaminen heeft. Gezond, heerlijk en caloriearm.

Fietsen en eten
Een warm lentezonnetje, boomgaarden in bloei, frisgroene blaadjes en diepgroen gras. Genoeg redenen om naar buiten te gaan. Een voorjaarsuitstapje naar Limburg biedt daarnaast ook de mogelijkheid om van overheerlijke aspergespecialiteiten te genieten. De VVV Noord- en Midden-Limburg heeft meerdere fiets- en wandelroutes uitgezet met het accent op de aspergecultuur. Hierbij kun je naast het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum “De Locht” ook bedrijven met aspergeteelt bezoeken. En je luncht of dineert natuurlijk in een van de vele restaurants op de route, die in het seizoen vanzelfsprekend aspergegerechten op de menukaart hebben staan.

Asperge-fietstochten
Speciaal voor het aspergeseizoen heeft de VVV zes thematische fietsroutes ontwikkeld. De tochten zijn samengesteld aan de hand van het fietsknooppuntensysteem. Je volgt simpelweg de groene borden met het routenummer van de knooppunten. Begin- en eindpunt zijn hetzelfde.

Groot Genneproute (32,5 km)
Omgeving Gennep
Knooppunten: 25-27-26-93-88-87-25

Stekersroute (51 km)
Omgeving Venray, Wansum en Wellerlooi
Knooppunten: 71-62-64-73-74-62-58-52-51-16-17-15-61-71

Witte Goudroute (25,5 km)
Omgeving Venlo, Grubbenvorst, Broekhuizen en Arcen
Knooppunten: 70-93-94-95-96-84-81-82-85-86-89-90-56-70

Maasplassenroute (33,5 km)
Omgeving Maasbracht, Stevensweert en Roosteren
Knooppunten: 01-22-25-24-13-11-06-04-03-39-01

Peelroute
Knooppunten (54 km): 24-56-55-57-62-22-06-12-52-31-33-34-28-27-29-21-12-06-22-23-66-24
Omgeving Helenaveen, Grashoek, Beringe en Helden
(26,5 km): 24-56-55-57-62-22-23-66-24
(24,5 km): 12-52-31-33-34-28-27-29-21-12

Roermond en Meinwegroute (45 km)
Omgeving Roermond
Knooppunten: 81-82-83-86-85-79-78-80-95-70-71-77-67-76-75-81

Info: VVV Noord- en Midden-Limburg

2 Reacties

  1. Hoi hoi.

    We zijn ook pas op de locht geweest.
    Een heel leuk museum,wij zijn daar terecht gekomen via het boek plus.Het was heel intressant.Wij waren er met een man of 20.Werden nog langs de route geleid en naar een hal waar de asperges gesorteerd en gewassen werden enz.En daarna met z`n allen lekker asperges gegeten.
    Wij leren eerst de laatste 3 jaar om het te eten.
    Maar je hebt een mooi verhaal geschreven heel duidelijk.
    Knap hoor.
    Groetjes Vroni.

  2. Hallokes ,bedankt voor dit interesante artiekel , mijn echtgenoot en ik zijn gewoon verslaafd aan Asperges ,
    Groetjes Gissie

Geef een reactie