Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Van de grond eten

Image hosted by Photobucket.com

KASTANJES Image hosted by Photobucket.com

In de herfstmaanden kun je genieten van gepofte of gekookte kastanjes. De tamme kastanje groeit in gematigde streken en ook in Nederland. Je herkent de tamme kastanje aan het puntje aan de bovenkant (zie de foto hierboven). De tamme kastanje bevat weinig vet en eiwit en een ongebruikelijk hoog gehalte aan koolhydraten.

Vers geraapte kastanjes kunnen het best een paar dagen bij kamertemperatuur bewaard worden. De kastanje kan zo op 'adem' komen: het zetmeel wordt omgezet in suiker wat de smaak ten goede komt. Wat oudere kastanjes kunnen het beste koel bewaard worden zodat ze minder snel aan bederf onderhevig zijn.

Kastanjes poffen

Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanje (anders ploffen ze uit elkaar) en leg ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 200? Celsius of smelt 20 gram boter in een pan en laat de kastanjes, met de deksel op de pan, in 20 minuten poffen. Tip: serveer warme kastanjes met een klontje boter, zout en peper, met honing, met suiker of met stroop.

Kastanjes pellen en koken

Breng een pan met water aan de kook. Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Doe de kastanjes (in porties) in het kokende water en schep ze er met een schuimspaan na 2-5 minuten weer uit. Laat de kastanjes iets afkoelen, maar pel ze als ze nog warm zijn, dan gaat de schil en het zaadhuidje er makkelijk af. Kook de gepelde kastanjes nog ongeveer 30 minuten in water voor gare maar nog stevige kastanjes.

Home Recepten