Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Pannekoeken.

En hun aanverwanten De voorhistorische mens verkruimelde graankorrels: pannekoeken zijn van alle tijden. Onze voorouders uit de prehistorie maalde graankorrels fijn. vermengde deze met water en lieten de prehistorische flensjes bakken op een rots in de zon.

De indianen bereidden ze met maisbloem, De Chinezen met rijstbloem...

Op 2 januari 492 stelde paus Gelasius I het feest van Maria Lichtmis in, dat 40 dagen na de geboorte van Christus werd gevierd. Op die dag worden kaarsen aangestoken; de ronde vorm en kleur van de pannekoeken zinspeelt op de zon, bron van alle leven en van het licht.

Pannekoeken eten gaat vaak gepaart met een ceremonieel gebaar: men gooide ze omhoog waarbij een geldstuk in de andere hand werd gehouden, wat symbool stond voor geluk en rijkdom. De engelsen gooiden sneeuw in het beslag, als blijk van het begin van de winter.

Hieruit blijkt reeds dat het altijd zeer plezierig is om pannekoeken te maken. iedereen lust deze magische rondjes, die allerlei soorten culinaire avonturen magelijk maken. Gaat u mee op culinaire ondekking?.

Home Recepten