Welke wijn bij welk gerecht

Het combineren van wijn met gerechten doen sommigen op goed geluk,anderen worden dan weer snobs.De goede middenweg is de beste De meeste courante aperitieven zijn schuimwijn of champagne.Daarnaast is er ook nog sherry.
Tegenwoordig wordt er meer en meer een witte wijn gekozen die dan voort wordt gedronken bij het voorgerecht.Men kiest dan meestal voor een droge maar niet zure wijn,maar wel met karakter,zoals een Chardonnay,een Chenin blanc of een Riesling wijn.Eet er in ieder geval geen Pinda’s bij:die zijn dodelijk voor elke wijn,eveneens als olijven.Neem liever amandelen,walnoten,chips of kaas.ARTISJOKKEN:Een jonge rode wijn bvb Bordeau of Cotes du Rhone,of een droge witte bvb.Chardonnay.

ASPERGES:Een karaktervolle wijn met pit.Een witte Chardonnay of een Pinot-gris,of zelfs een droge muscat-wijn.

AVOCADO:Bvb een Sancere,Pinot grigio,Chardonnay of Sauvignon.

BISQUES:Een droge witte met volop body.Pinot gris,Chardonnay.Fino Sherry of een Australische Semilon.

BOUILLABAISSE:Zeer droge witte uit de Provence of Corsica.Of Californische fume Blanc.

CARPACCIO:Heel geschikt is een Toscaanse vino de tavola(tafelwijn dus)Of een mooie Chardonnay of vintage Champagne.

CONSOMME:Een medium dry sherry,droge Madeira of Marsala Vergine.

CRUDITE’SEen lichte rode of rose wijn bvb.Cotes du Rhone,Minervois,Chianti of Fino sherry.

DIM-SUM:De klassieke combinatie is oolong- of booli-thee.,maar u kunt er ook een Chardonnay of Riesling bijgeven.

ESCARGOTS:Een witte Macon Village of een jonge Beaujolais-Village.

FOIE GRAS: Witte,in Bordeaux kiest men Sauternes.Anderen prefereren een Riesling of Gewurststraminer.Hierbij nooit Chardonnay.

GEROOKTE FOREL:Gerookte vis in het algemeen,bvb.Noorse schotel.Sancerre of een Californische Fume blanc.

GARNALEN OF GAMBA’S:Droge witte bvb.een Chardonnay of Riesling,of zelfs een Champagne.

GAZPACHO:Een glas fino sherry ervoor en erna.

GEITENKAAS GEBAKKEN(warme salade)Chinon of Saumur,Champigny of Provencaalse rose.Of een krachtige rode wijn bvb.Musar.

GRAVLAX:Aquavit of ijskoude Sake.Als u beslist wijn wil dan een Chardonnay of een Grand Cru Chablis.

KAASFONDUE:Droge witte Riesling of Pinot Gris

KAVIAAR:Een Champagne met veel body bvb Bollinger of Cliquot

MELOEN:een krachtige zoete port,of een Madeira,of Muscat,of Oloroso sherry.

MINESTRONE:Rode:Chianti,Zinfandel of Grignolino.

OESTERS:Champagne natuurlijk,een Chablis kan ook

PIZZA:Een droge Italiaanse rode of een Rioja.

PROSCIUTTO(ook met meloen,peren of vijgen):Zeer krachtige droge of halfdroge witte bvb.:Gewurststraminer of Gruner Veltliner.

QUICHE:Droge witte met body bvb.Elzas,Graves,Sauvignon.Of een jonge rode bvb.Beaujolais Villages.

RISOTTO PRIMAVERA:Pinot Grigio of Frascati.

SAFFRAANSAUSEN(bvb.bij vis):Chardonnay of rose uit de Provence.

SALADE DE FRUITS DE MER:Een noorditaliaanse Chardonnay of een Australische Marsanne of Riesling.

SALADE NICOISE:Zeer droge,niet te lichte witte,of Californische Sauvignon blanc.

SOUFFLE:Vis:droge witte bvb.Bourgogne,Elzasser of Chardonnay.
Kaas:Rode Bourgogne of Bordeaux.
Spinazie:Macon village.St Veran

TERRINES:pate:een rode Beaujolais village of een jonge St.Emilion,of Californische Cabernet.
Groenten:Californische of Australische Chardonnay.
Vis:Riesling,spatlesen Trocken,Chablis,Rioja Blanco.

TOMATEN:Omdat tomaten zurig zijn,geen grote wijnen(ook tomatensaus)Bij voorkeur rode bvb.Chianti.ZEEOOR:Droge of halfdroge witte bvb.Sauvignon of Chardonnay.

BAARS ZANDER:Verdient een mooie wijn:Puligny-Montrachet Premier cru of een edele Mozel.

BEURRE BLANC,vis met:De betere Muscadet sur Lie.

CARPACCIO VAN VIS:Pouligny-Montrachet of een Australische Chardonnay.

COQUILLES ST.JACQUES:Een halfdroge witte wijn bvb.Een Duitse Spatlese of Montrachet

FOREL:Een delicate witte wijn bvb.Mosel of Elzasser Pinot.

HEEK:Sauvignon blanc of andere frisse fruitige witte.

HEILBOT:als Tarbot.

KABELJAUW:Droge of halfdroge witte wijn bvb.Chablis,Maursault of Graves Cru Classe.

KRAB:Chardonnay of Topkwaliteit Riesling.

MAKREEL:Harde of scherpe Sauvignon Blanc uit Bergerac,of Gros Plant.

MOSSELEN:Muscadet sur Lie,Chablis Premier Cru of Chardonnay.

PALING:Champagne

POON RODE:Kan met een goede rode zowel als met een witte(maar vermijd de lever)

SARDINES:vers of gegrild:Zeer droge witte bvb.vinho verdo of Muscadet.

SCHAALDIEREN:Droge witte:Muscadet sur Lie of Chardonnay.

SCHELVIS:Krachtige droge witte wijn bvb.Meursault of Californische Chardonnay.

SUSHI:Een Duitse QbA trocken wijn of een eenvoudige Chablis(of Sake natuurlijk).

TARBOT:Mooie volle droge witte wijn,bvb.Meursault,Chassagne-Montrachet

TONG OF SCHOL:witte Bourgogne

TONIJN:Een van de betere Cotes du Rhones.

WITVIS:Witte Bourgogne of een goede mousserende wijn,hoeft geen Champagne te zijn.

ZALM:Mooie witte Bourgogne.Puligny-of Chassagne-Montrachet,Meursault,Chablis grand Cru,Chardonnay uit Californie,of jonge Pinot noir.

ZEEBAARS:Gaat goed samen met de meeste fijne delicate wijnen bvb.Riesling uit Coonawarra.

ZWAARDVIS:Droge witte een doorsnee wijn voldoet.BBQ:Rode wijn met een zuurtje op de tong,jonge dus:Shiraz,Chianti,Navarra,Zinfandel.voor een ware tractatie:Bandol.

CASSOULET:Rode wijn uit ZW-Frankrijk bvb.Madiran,Cahors of Corbieres.

CHILI CON CARNE:Jonge rode wijn bvb.Barbera,Beaujolais,Navarra.

CHINEES ETEN:Droge tot half droge witte wijn bvb.Sauvignon blanc of nog beter Riesling.Droge mousserende wijn(vooral Cava).

CHOUCTOUTE GARNI:Elzaswijn:Pinot Blanc,Pinot gris of Riesling.

CONFIT D’OIE:Jonge tannine rijke rode wijn:Bordeaux cru bourgeois is een goed tegenwicht voor dit vette gerecht,evenals Elzasser Tokai of gewurststraminer.

COQ AU VIN:Rode Bourgogne.Ideaal is een fles Chambertin in het gerecht en erbij.

DUIF:Rode Bourgogne bvb.Beaune,Savigny,Chianti Classico,Californische of Australische Pinot Noir of een Julienas.

EEND OF GANS:Rheinpfaltz spatlese of Elzas Reserve Exeptionel.
Wilde eend:Krachtige rode bvb.Chateauneuf-du pape,Bandol Australische Shiraz

FAZANT EN ANDER GEVOGELTE:De beste rode wijn die voorhande is.

GOULASJ:Stevige jonge rode.bvb.Bulgaarse Cabernet of Mavrud of een jonge Australische Shiraz.

HAAS:Een krachtig smakende rode wiijn bvb.een niet te belegen Bourgogne of Bordeaux,of Rhone:Gigondas,dan wel een Bandol of een Rioja Reserva.

HAMBURGER:Jonge rode bvb.Beaujolais,Corbiere of Minervois,Chianti kan ook.

HERT:Stevige rode wijn bvb.Bordeaux of Californische Cabernet van een mooi jaar.

KALFSVLEES GEBRADEN:Elke belegen rode wijn bvb.Rioja Reserva.Anders een Duitse witte.

KEBAB:Krachtige rode bvb.Griekse Nemea of Naoussa.Turkse Buzbag.

KERRIESCHOTEL:Halfzoete witte zeer koud geserveerd bvb.Chenin Blanc,Joegoslavische Traminer.Of smaakvolle St-Emilion.

KIP KALKOEN OF PARELHOEN:Feitelijk elke wijn,ook uw beste flessen droge of halfzoete witte en mooiste belegen rode.

KONIJN:Jonge rode:Italiaanse,Chinon,Saumur-Champigny,of Rhone.

KOUDE VLEESSCHOTEL:Smaakt beter met volle witte wijn dan met rode bvb.Mosel spatlese,eveneens Beaujolais.

KWARTEL:Hetzelfde als bij duif.Maar mooiere rode wijnen kunnen ook.

LAM:Vanouds een van de beste partners van zeer goede rode Bordeaux of een belegen Rioja Reserva.

LEVER:Jonge rode bvb.Beaujolais village,St Joseph,Medoc,Italiaanse Merlot.

MIXED GRILL:een lichte rode die gemakkelijk wegdrinkt bvb.rode Bordeaux uit Bourg,Fronsac of Premieres Cotes,Cotes de Buzet,of een Beaujolais zoals Julienas.

MOUSSAKA:rode of rose bvb.Chianti,Corbieres,Cotes de Provence.

NIERTJES:Rode Pomerol of St.Emilion,Rioja of Californische Cabernet.

OSSENSTAART OF OSSO BUCO:Stevige rode bvb.St Emilion,Pomerol,Nuits-St-Georges,Barolo,Chianti classico,Rioja Reserva.

PAELLA:Jonge Spaanse rode,droge witte of rose bvb.Penedes of Rioja.

PARELHOEN:zie kip.

PATRIJS:zie Fazant.

REE: zie hert.

RISOTTO:Pinot Grigio,jeugdige Semillon,Cahors,Madiran.

RUNDSVLEES:(gestoofd of casseroles):Stevige levendige rode bvb.Jonge Cotes du Rhone,Corbieres,Barbera,Shiraz.

:geroosterd:Ideale partner voor mooie rode wijn van elke soort.

:a la Stroganoff:Niet al te fijnzinnige rode bvb.Barolo,Brunella,Valpolicella.

SATE:Australische Cabernet,Shiraz of Elzasser Pinot-gris of Gewurststraminer.

STEAK:au poivre:vrij jonge rode Rhone of Cabernet;
:tartare:Wodka of lichte jonge rode.bvb.Beaujolais,Bergerac of Valpolicella.
:tournedos:Elke rode(maar bij saus Bearnaise geen belegen wijn)
:T-bone:Weldoortimmerde rode bvb.Barolo,Hermitage,Australische Cabernet of Shiraz.
:Struisvogel:Zuidafrikaanse Pinotage.

SUKIYAKI:Jonge fruitige rode bvb.Cru Beaujolais,Fleuri,Brouilli enz.

TANDOORI KIP:Sauvignon Blanc of jonge rode Bordeaux.

TONG:osse of kalf:Past bij elke wijn met karakter wit zowel als rood vooral Italiaanse.

VARKENSVLEES:gebraden:vrij lichte rode of weelderige witte.

WIENER SCHNITZEL:Lichte rode uit Oostenrijk of de Medoc.Of Oostenrijkse Riesling.

WORST,SAUCIJZEN ENZ:jonge NO Italiaanse Merlot of andere rode wijn.

ZWEZERIK:Een verrukkelijk gerecht,dat een mooie wijn verdient bvb.Rheingau Riesling of Silvaner uit Frankenland,Spatlese of afhankelijk van de saus een mooie gerijpte Bordeaux of Bourgogne.

6 Reacties

  1. Super! Ik heb je overzicht op m’n foodblog http://www.vertruffelijk.nl geplaatst, bedankt!

  2. Dus ook meegenomen!
    Groetjes Jacqueline

  3. dit is echt iets voor mijn man, hij is dol op wijn maar ik heb daar geen verstand van.
    dus print ik dit uit.
    Bedankt hoor Jeannine.
    groetjes van Marijke

  4. Gisteren een dinertje gemaakt met als hoofdgerecht zalmfilet in een mieriksworteljasje (recept van mauritsenole92, aanrader!). Dankzij jouw artikel heb ik er precies de goede wijn bij gevonden, een californische chardonnay. Bedankt, ik vind dit een heel handige lijst!
    Monique

  5. mauritsenole92

    15 januari 2003 at 22:17

    Leuk om te lezen en ook nog interessant, ik neem het mee Jeanine, bedankt !

    Carla

  6. Bedankt.!!!
    Erg handig.
    Groetjes Will.

Geef een reactie