Alles over Gelatine.

Blijkbaar hebben vele mensen last met de juiste hoeveelheid gelatine .Je hebt blaadjes in alle soorten en gewichten.
Waarom moet je hem weken en waarom mag je hem niet koken? Gelatine is een lijmstof verkregen door uitkoken van beenderen en visgraten.Gelatine heeft de eigenschap in warme vloeistof op te lossen en deze dan bij afkoeling tot gelei te doen stollen.Gelatine is reuk- en smaakloos en heeft zo goed als geen voedingswaarde.Opgeloste gelatine stolt niet bij een temperatuur boven de 25?C en wordt daarom in de tropen vaak vervangen door agar-agar.
Verschillen met agar-agar :Gelatine stijft minder snel op,maar laat de vloeistof minder snel los dan agar-agar.Gelatine heeft de neiging te zakken in de vloeistof.
Gelatine is te koop als blad-gelatine en als poeder-gelatine.Beide tegenwoordig rood of wit.
Blad gelatine moet kraken en mag bij oprollen niet breken en geen verhoornde randen hebben.
Bewaren: op een koele droge plaats.
Toepassing:Gelatine wordt gebruikt voor het binden van puddingen,bij het bereiden van gelei e.d.
Werkwijze: Blad-gelatine voor het gebruik in koud water laten weken(of onder de kraan houden)uitknijpen en in de warme vloeistof oplossen.Gelatine nooit laten meekoken,dat geeft een onaangename smaak.
Poeder-gelatine met een scheutje koud water overgieten en enige tijd wegzetten om het water te laten opzuigen.Vervolgens de poedergelatine net als de blad-gelatine in de voor het gerecht gebruikte vloeistof oplossen.In de geleidelijk afkoelende massa zal de gelatine langzamerhand weer vast worden en deze binden.In sommige gevallen zal echter tijdens het afkoelen het gerecht af en toe worden geroerd,o.a.bij gelatinpudding om het zakken van de gelatine te voorkomen.De verhouding tussen de hoeveelheden gelatine en de diverse voor pudding gebruikte vloeistof kan slechts bij benadering worden bepaald.Van invloed zijn hierbij o.a. de temperatuur in de omgeving(zomer of winter,koelkast of kamertemperatuur enz.)en het tijdsverloop tussen bereiding en gebruik(enkele uren of een etmaal).Globaal echter kan worden gerekend per liter vloeistof.
Melk 25 g.gelatine
Half melk,half koffieroom 20 g.gelatine
Karnemelk 30 g.gelatine
Vruchtensap 35 g.gelatine
Vruchtenmoes 30 g.gelatine
Water,wijn,likeur enz. 40 g.gelatine

Per 1/2 l.slagroom,die
stijfgeslagen ca. 1 l.
zal innemen 10 g.gelatine
Wordt voor het gerecht gebruik gemaakt van de bindkracht van meeverhitte eierdooiers,dan kan per eierdooier 1 g.gelatine minder worden gebruikt.Komt in het gerecht stijfgeklopt eiwit voor,dan moet per eiwit 1 g. gelatine meer worden gebruikt

12 Reacties

 1. zo in dit vinden ik interessant weet je

 2. Top
  Laatst aardbeienvlaai gemaakt met bakkersroom en die was na een paar uur verknald omdat ik geen gelatine had gebruikt. Nu opnieuw proberen dus. Ik heb deze pagina bij mij toegevoegd om steeds te kunnen raadplegen.

 3. ik neem dit artikel graag mee naar mijn pagina! ik ben net met een 2e pag begonnen met alleen maar nagerechten en banket mijn eerste isanita4, maar daar staat zoveel op dat het niet meer overzichtelijk is, dus ik verwijder deze uitanita4 en zet hem nu bij mij nieuwe pag.

  groet anita (pag is nogwel undr construction haha

 4. bezemsteeltje

  23 juni 2008 at 10:05

  Neem dit artikel graag van mee.
  Bedankt,Lut.

 5. BEDANKT VOOR DE PAGINA ,REUZE HANDIG

 6. neem ik mee, erg duidelijk.dank je wel.liefs ruth

 7. Heb ‘m meegenomen..
  Groetjes Jacqueline

 8. Neem het mee, goed om na te kijken als ik het nodig heb.
  Groetjes,
  Louise

 9. voor dit waardevolle artikel! ik zet het favoriet. altijd makkelijk om bij de hand te hebben.
  groetjes van anita

 10. dit artikel. De verhouding gelatine-sap staat hier duidelijk aangegeven.Ik maakte regelmatig een kwarktaart, maar door een ander merk gelatine (“mijn merk” was er niet meer)lukte de taart niet meer. Ik ga het opnieuw proberen.
  groetjes, Joke

 11. maar wat moet ik doen bij koude gerechten waar ik niet gelatine in hete vloeistof kan oplossen? Weet je dat ook? Bedankt,
  Lida

 12. Ik vermijd zelfs recepten met gelatine, maar nu zal ik het weer eens gaan proberen.
  Bedankt.
  Groetjes,
  Nelly

Geef een reactie