Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboekrecensie: Taart! Spectaculaire taarten maak je zelf

Monica & Saskya Kuhne

95 pag., 2010

14,95 Terra Lannoo BV

Wat is Taart! Voor een kookboek? ‘Taart! is een boek waar je vrolijk van wordt’. Dat staat tenminste op de achterkant op de kaft geschreven. Ik kan me er wel in vinden. Taart! Heeft inderdaad een vrolijke uitstraling met z’n roze stippen en twee jonge meiden in pettycoats op de voorkant met een grote, kleurrijke taart in het midden. Gezellig! Superhandig: het kookboek beschikt over een complete instructie hoe je het boek dient te gebruiken, een overzicht van welke materialen en producten je nodig hebt en specifieke uitleg over hoe je moet bakken. Pas als je dat hebt doorgenomen kun je écht beginnen met bakken. Waarom niet eerder? Omdat er tips in staan die je beter niet kunt missen. Je cake of taart zou wel eens grandioos kunnen mislukken met het overslaan van deze uitleg!

Oh ja? Zijn het moeilijke recepten dan?

Dat valt op zich wel mee, mits je de recepten op voorhand goed doorleest en de tips in het begin van het boek niet overslaat dus. Bij het bakken van – in ieder geval dit soort - cakes schuilt namelijk in iedere handeling gevaar. Van het mixen van het beslag tot het bakken in de oven. Dat laatste is precies waar het bij mij mis ging trouwens. Het knutselen met vlinders, bloemetjes en ander decoratiemateriaal is niet echt aan mij besteed, maar ik waag me graag aan een lekkere drie-laagse poppycake met lemon curd en botercrème. Leuke naam hè trouwens, poppycake? Klinkt veel leuker dan ′maanzaadcake′. Maar goed, pas als ik het bakken van een goeie cake helemaal onder de knie heb mag ik van mezelf aan het rollen en kneden van fondant. Dat zal dus nog even moeten wachten want de oven stond verkeerd afgesteld – welke oven doet nu zoiets? – en dus zakte het midden van de taart enigszins in. Zonde, want het beslag was prima gelukt! In ieder geval smaakte de cake prima. Machtig, dat wel. Maar dan snijd ik gewoon een stukje minder af. Hier vind je het recept van poppycake met lemon curd en botercrème.

De tweede taart die ik uit dit boek heb gemaakt is een chocoladecake met chocoladefrosting, die overigens wel prima is gelukt. De handelingen gingen me al een stuk sneller af.

Algemene beoordeling?

Taart! is een gezellig kookboek om in te bladeren, met leuke tekst en foto’s ter inspiratie. Het allerleukste vind ik het hoofdstuk waarin je kunt mixen en matchen met cakes en vullingen. Met verschillende laagjes vulling kun je iedere cake zo lekker maken als dat je zelf wilt. De chocoladefrosting was bijvoorbeeld een extra ideetje van mezelf. Maar verwacht geen supersimpele recepten en heb vooral geen haast met bakken. Deze cakes lukken alleen wanneer je de juiste ingrediënten, materialen en voldoende tijd hebt. Met mijn handmixer voelde ik me bijvoorbeeld een beetje knullig. Bij het schrijven van de recepten is duidelijk rekening gehouden met een elektrische mixer die zowel moeite als tijd van je overneemt. Enfin, een leuk kookboek met smakelijke recepten en een goeie handleiding voor het creëren van de mooiste taarten. Neem er dus lekker de tijd voor!


Home Recepten