Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De Compagnon viert 20-jarig bestaan

Op 1 november 2012 bestaat Restaurant de Compagnon twintig jaar. Een van de oudste en meest authentieke restaurants pakt groots uit om deze bijzondere verjaardag te vieren. Een menu geheel in het teken van klassiekers uit de afgelopen jaren, uiteraard in een nieuw jasje, voor een speciale verjaardagsprijs. Een culinaire reis door twee decennia. De CompagnonÂ…een feestje om niet te missen. Chefkok Bert van Buschbach en zijn vrouw Sara, sommelier van De Compagnon, begonnen twintig jaar geleden aan hun culinaire droom in hartje Amsterdam. Het restaurant, dat in een monumentaal pand gevestigd is aan het water van ’t Damrak, had één doel voor ogen: puur en lekker eten maken met mooie wijnen op de kaart. Anno 2012 maakt De Compagnon alles zelf: van boter tot worsten, alles komt uit eigen, biologische keuken. “We hebben nog net geen kippen rondlopen hier”, aldus chef Bert.

Volgend niveau

Vaste en nieuwe gasten werden de afgelopen twintig jaar vaak verrast door de gastvrijheid van de chef en sommelier. “Oergezellig en heerlijk eten” zijn vaak gehoorde complimenten na afloop van copieuze diners. Echter, een restaurant kan niet op ambiance alleen draaien en dus besloot de Compagnon om haar culinaire ambities naar het volgende niveau te tillen. Met de komst van chefkok Jochem Loots drie jaar geleden, is de kaart een creatieve en verfijnde metamorfose ondergaan zonder de klassiekers en kenmerkende Compagnon stijl uit het oog te verliezen.

Naast culinair spektakel, heeft het restaurant in de loop der jaren ook heel wat bijzonderheden meegemaakt. Zo werd ooit de grootste witte truffel aan chef Bert uitgereikt, een eer die onder anderen George Bush en de Paus ten deel vielen. Omdat chef Bert al jaren de grootste truffelafnemer van Nederland is, werd hij in 2006 uitgeroepen tot ereburger van Italië. De kleurrijke chef en zijn vrouw zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de horecawereld en dat wordt stevig gevierd in november. En het personeelsfeest? Dat wordt op 11 november gevierd, de dag van de gekken. “WantÂ…,” zegt chef Bert van Buschbach, “je moet wel gek zijn om 20 jaar lang een restaurant te runnen.”

Speciaal november menu

De klassiekers in een nieuw jasje worden de hele maand als speciaal menu geserveerd. Negen gangen inclusief wijnarrangement voor 92 euro, geheel in het teken van De Compagnon’s ‘geboortejaar’ 1992. Het menu bestaat onder meer uit: zeetong met ganzenlever en truffel, aardappelsoep, coquille met eekhoorntjesbrood en parelhoen met truffelsaus, een kleine greep uit culinaire hoogtepunten tot nu toe.

Trek gekregen? Reserveren kan hier of per telefoon: 020-6204225.

Home Recepten