Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Bib Gourmands 2011: And the winners are...!

Zeventien Nederlandse restaurants hebben een Bib Gourmand gekregen. Twaalf restaurants verloren hun beloning voor een goeie prijs-kwaliteitverhouding met als uitgangspunt een driegangenmenu prijs van maximaal 35 euro. Niet geheel onbelangrijk tijdens economisch laagtij. Ons kleine kikkerlandje telt nu maar liefst 102 restaurants met een Bib Gourmand. Hoera! Winnaars en verliezers

De nieuwkomers zijn, roffel de roffel:

Van harte! Maar, zonder winnaars heb je geen verliezers. Tot de minder gelukkigen behoren:

Helaas.

De reacties

Een tegenvaller dus, voor de verliezers van de Bib Gourmand. De één had het zien aankomen, de ander niet. Zo stelde Elise Moeskops van restaurant Lastage dat "juist zij het ultieme Bib Gourmand restaurant zijn waar je laagdrempelig en goed kunt eten". Volgens haar zijn de prijzen niet gestegen en is de kwaliteit niet slechter geworden. Voor chef Mart Scherp van restaurant Scherp daarentegen was het Bib-verlies geen schok. Scherp weigerde de prijs van het driegangenmenu omlaag te brengen naar 35 euro om. Commerciële redenen waren hiervoor het uitgangspunt.

De verheugde nieuwkomers hebben hun Bib Gourmand vol trots ontvangen. Opvallend is de Bib voor Brasserie Hoofdstad, een onderdeel van Hotel de L′Europe die nauwelijks vier maanden geopend is. Director Food and Beverage Stephan van Tilburg reageerde enthousiast: “Als afdeling Food and Beverage zijn we hier heel blij mee, zeker in combinatie met de korte tijd waarin we dit hebben gerealiseerd. Dit is een mooie beloning voor het concept.”

Op naar de ster?

Of genoemde restaurants in aanmerking komen voor een Michelinster is nog even afwachten. Een vanzelfsprekend succes biedt de ster echter niet volgens sommige ondernemers: “Als we een ster krijgen, dan gaan we gewoon op dezelfde manier verder. Maar de perceptie van de gast is anders en ik weet niet of dat een voordeel is in deze economisch moeilijke tijd”, aldus Ineke van Locven van restaurant Savarijn. Tja. Tijd zal het uitwijzen. We zullen het zien, we wachten het af.

Home Recepten