Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Culin-open-air: proef de sfeer!

Taste of Amsterdam. Ok. What to wear? Ik ben er nooit eerder geweest en weet niet wat ik ervan kan verwachten. Het evenement is breed uitgelicht in de media maar de sfeer die er hangt blijft mij enigszins onbekend. Een paar jaar geleden ben ik op het Preuvenemint in Maastricht geweest en ik besluit mijn kledingkeuze en schoenpartij daar op af te stemmen. Aangekomen bij het Amstelpark, de ingang van Taste of Amsterdam, bezie ik mijn fout. Het terrein is wellicht deels voorzien van paden, je ontkomt als bezoeker niet altijd aan de grasvelden. Een tip: No high heels! De graspollen hingen aan mijn schoen, welke vervolgens sporen nalieten in de auto en in huis. Natuurlijk. Niemand had me hier op voorbereid maar ik had het me wel zelf kunnen bedenken.

Mijn mening

Goed. Wat als eerste in het oog springt is de opzet van het evenement. Grote witte tenten waarin de restaurants, theaters en de kookschool zich gehuisvest hebben, worden speels afgewisseld met een markt en omgebouwde auto’s als kleine kraampjes. Temptation Parc! Mijn vriend en ik lieten ons een avond lang verleiden door een culinaire verwennerij in alle soorten geuren, kleuren en smaken. De kraampjes met zoet en hartig stonden door elkaar, dus desserts werden moeiteloos opgevolgd door hartige gerechtjes en Scroppino’s. Van chronologie was geen sprake. De toppers van het evenement waren voor ons restaurant Fifteens’ ravioli met buffelricotta, eidooier en zwarte truffel, en de cupcakes van Cupies: boterzacht en zoet!

Wat vindt het publiek?

Mijns inziens hing er een uitermate aangename sfeer van uitgelaten mensen, voornamelijk vrienden onder elkaar die genoten van lekker eten, drank en een gezellige avond. Nieuwsgierig was ik echter naar hoe anderen Taste of Amsterdam ervoeren en dus besloot ik een aantal bezoekers te vragen naar hun mening. Over het algemeen werd mijn oordeel bevestigd. De sfeer werd als relaxed en gemoedelijk beschreven. Leuk vond men de proeverij, het culinaire thema en het zien van de nieuwste trends, maar beter was geweest - aldus men - als de kraampjes meer gecentreerd waren opgesteld en betere paden waren aangelegd. Mee eens. Taste of Amsterdam werd door velen vergeleken met de parade, maar dan leuker met eten en drinken als centraal thema. Tenslotte werd het publiek omschreven als ‘gemêleerd’, maar lichtelijk ‘zien en gezien worden’. "Ach", zo merkte iemand op, "gemêleerd of niet, we hebben allemaal één ding gemeen, en dat is een passie voor eten, drinken en gezelligheid". Juist!

Conclusie

Enfin, Taste of Amsterdam gaat verder dan de ‘taste’ van eten en drank. Het omvat de ‘taste’ van ambiance, en het smaakt naar meer. Gezien en gezien worden? Misschien. Maar wel met een leuke sfeer! Taste of Amsterdam is een evenement wat je wilt delen, een avond met een groepje mensen. Ik noteer de zondag in mijn agenda: Taste of Amsterdam ‘cut two’. Zonder hogen hakken, mét meer vrienden.
Home Recepten