Hoe en wat van drank in de keuken

Andere manieren om drank te gebruiken. Aan de meeste stoofgerechten wordt water toegevoegd om het rundvlees sappig te stoven. Maar met wijn kan het ook. En een stoofgerecht krijgt weer een heel andere smaak door het vlees te stoven in bier. Vooral Belgische biersoorten lenen zich hier goed voor, zoals kriekbier of geuze.Nog wat wijn over? Een gebakken biefstukje maak je extra lekker door het af te blussen met een scheutje rode wijn. Een beetje versgemalen peper erbij, en klaar.Laat wijn, bier of een andre drank tien minuten meekoken (al is het maar zachtjes) en alle alcohol is verdwenen. Omdat de smaak niet verdwijnt, is het voor iemand die niet van wijn houdt echter nooit lekker om ermee te koken. Bij recepten met witte wijn kun je de wijn vervangen door appelsap.Vlammen krijg je met een drank met een hoger percentage aan alcohol; op zijn minst 35%. Verwarm de drank eerst en giet ‘m dan over warme gerechten. Steek de drank aan en laat de vlammen rustig uitbranden. Flamberen geeft niet alleen sfeer, maar zorgt ook voor een extra smaakje.Als je net hebt geflambeerd, is het verstandig om het gerecht even te laten afkoelen. Anders loop je risico op verbrande lippen. Verder is het slim om nooit onder een (werkende) afzuigkap te flamberen. Zelfs een (warme) lamp boven tafel kan al behoorlijk brandbaar zijn.


(Bron:viva)

4 Reacties

  1. hoi,
    Ik heb ze bij mijn favorieten gezet hoor, bedankt.
    gr. van johan

  2. hoi,

    dank je wel voor deze bruikbare informatie! ik ga hier zeker gebruik van maken. ik zet het favoriet.
    groetjes van anita

  3. Graag wil ik je even laten weten dat ik dit heb meegenomen en nog een paar recepten.
    Het is een feest om op je pagina te zijn.!!
    Groetjes Will

  4. proost_cheers

    4 december 2001 at 14:24

    Ik heb je artikel favoriet gezet.

    Groetjes

Geef een reactie