Iedereen heeft zijn eigen voorkeur hoe te koken. De een geeft de voorkeur aan koken op keramiek, de ander kookt liever op gas of inductie. Voor ieder wat wils! (bron: http://www.allesover-keukens.nl} Bij inductie, een van de vooruitstrevende technieken, ontstaat door een elektromagnetisch veld de warmte direct in de bodem van de pan. De inductiekookplaat KM 499 van Miele lijkt op een panorama, want alle vier de kookzones zijn naast elkaar geplaatst. De kookplaat is 90 centimeter breed en slechts 40 centimeter diep, wat een elegant effect heeft. Dit wordt nog versterkt door de facetrand. De KM 499 is makkelijk te bedienen. Men kan goed bij de kookzones komen en de bedieningselementen zijn aan de voorkant van de kookplaat te vinden. Twee kookzones beschikken over de booster-functie, waarmee de ingestelde verwarmingscapaciteit sneller wordt bereikt.Inductie is koken met een turbo-effect. De ingestelde capaciteit wordt zeer snel bereikt, daar de bodem van het kookservies direct heet wordt en niet eerst via de buitenkant of via het glaskeramische oppervlak hoeft te worden verhit. Dat resulteert in extreem korte kooktijden.Daar het glaskeramische oppervlak niet zelf warm wordt, verbrandt gemorste olie en gemorst vet ook niet op de kookzone. Het is daardoor ook veel makkelijker om de kookplaat schoon te maken. Een positief neveneffect: de kookplaat koelt zo snel af dat u reeds na een paar minuten niet meer het risico loopt om zich door de restwarmte te verbranden.Doordat de energie heel precies wordt toegevoerd en gereguleerd, is het mogelijk om ‘exact’ te koken. Dat wil zeggen dat het koken stopt op het moment dat de gerechten klaar zijn. Het komt niet meer voor dat de gerechten door restwarmte te lang doorkoken, wat bij de traditionele kooktechnieken wel het geval is.
De hoogwaardige elektrische kookplaten beschikken over een aparte, met de hand te bedienen ‘pangrootteherkenning’-functie. De inductiekookplaten hebben deze niet nodig, daar de inductietechniek de afmetingen van het kookservies herkent. De functie ‘pangrootteherkenning’ is onderdeel van de techniek van de inductiekookplaat.