Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Naar de markt in Antwerpen

Leuke tip voor lekkerbekken! Naar de markt in Antwerpen

Antwerpen: Exotische zaterdagmarkt

Theaterplein – Oudevaartplaats

8.00 tot 16.00 uur


Antwerpen is sneller be-reis-baar dan je zou denken. Met de gewone Intercity trein vanaf station Schiphol ben je er in 1 uur en 50 minuten!

De voordeelurenkaart maakt het nog leuker en je kunt je kaartje via NS Hispeed thuis printen en betalen.


Vanaf het station is het een klein kwartiertje lopen naar de markt. Volg de grote winkelstraat Keiserlei / Meir tot je aan je linkerhand een fontein met een adelaar ziet. Hier linksaf richting Rubensmuseum. Als je hier voorbij loopt kun je de eerste kramen al zien staan.


Afgelopen zaterdag liep ik hier over de markt en het was een onverwacht genoegen.

Verse producten en delicatessen voeren op deze markt de boventoon. ( ook wel enkele onderbroeken- en bloemenkraampjes maar relatief weinig)

Naast ontzettend veel groente en fruit vind je er een biologische kraam met een heleboel verschillende quiches, broden, kazen en boerenboter.

Vervolgens passeerde ik de pastakraam met dagverse pasta`s. Hier verkochten ze onder andere: saliepasta, spinaziepasta, rucolapasta, basilicumpasta, natuurlijk ei en tomaat, thaise currypasta, raviloi met geitenkaas of zongedroogde tomaat en diverse pesto`s en tapanades. Omdat de pasta`s goed zijn in te vriezen sloeg ik hier natuurlijk mijn slag. Het was er behoorlijk druk maar omdat iedereen keurig achteraansluit in de rij gaat de bedienig supesnel.

Ook bij de grote Pata Negrakraam, met vele soorten ham in diverse prijsklassen, was het super druk. Naast ham verkochten ze hier salami in heel veel soorten, witte en zwarte worst ( die ik direct meenam om mijn Catalaanse ovenschotel weer eens te kunnen maken https://www.smulweb.nl/1144584/koken/recept/Catalaanse-ovenschotel ) en zelfs vers Pata Negra vlees. Een geweldige kraam en zo superschoon en netjes!

Wat was er op de markt verder te zien, te ruiken en te proeven?

Een wafelbakker, een Griekse kraam met een groot assortiment wijnen en veel Griekse specialiteiten, diverse olijfkramen met héél veel soorten die je allemaal kunt proeven. Veel Marokkaanse en Turkse broden, zoetigheden dadels en noten. Enkele heel gespecialiseerde kaaskramen met heel speciale kaasjes ( waarvan ik natuurlijk ook het een en ander insloeg), Belgische chocolade en bijvoorbeeld versgedoopte chocolade aardbeien, verse en gedroogde kruiden, broodjes waaronder roggeverdommekes :-) ,viskramen met een héél divers assortiment aan schaal en schelpdieren, Belgische hesp en zwartpens, en misschien nog wel meer lekkers dat ik nu even vergeten ben.


Erg leuk en gezellig zijn de kraampjes met sta-tafeltjes waar je onder het genot van een glas witte wijn mosselen kunt eten uit leuke kleine pannetjes. Ook escargots of oesters worden bij deze kraampjes volop weggesmikkeld. Waren wij maar zo Bourgondisch op de zaterdagmarkt. Geen schelpdierenfan? Dan kun je een bordje vers gewokte vegetarische bami of nasi eten of bij de Pata Negrakraam stokbroodjes ham met een glas cava.


Het was een heerlijke markt ervaring. Bepakt en bezakt keerde ik huiswaarts. Als je slim bent neem je een koeltasje mee voor je versproducten.

Toch in Antwerpen?

Neem dan ook even een kijkje bij kookboekenwinkel Mollet: Volksstraat 9 en bij kookwinkel: Soly: Kasteelpleinstraat 65.

Ook hier kwam ik niet met lege handen vandaan. ................

Veel plezier als je het ook eens gaat proberen.

HannekeHome Recepten Kookboeken