AFKOMST EN GEBRUIK VAN DE WOK

Oorspronkelijk komt de wok uit China,maar tegenwoordig is de wok het belangrijkste kookinstrument in meerdere Aziatische landen.
Ook in veel westerse landen wordt hij gebruikt vanwege de unieke manier waarop U er voedsel in kunt bereiden.

In Indonesie wordt de wok een KUALI of WAJAN genoemd.
De Maleise variant heet ook KUALI,en de Vietnamese naam is CHAO.
Het is een bakpan in de vorm van een grote kom met een ronde bodem.
De ronde vorm was uitermate geschikt voor de groete open vuren waarop werd gekookt.

Tegenwoordig zijn wokken in vele varianten verkrijgbaar:wokken met een platte bodem,geschikt voor elektrische kookplaten,en elektrische wokken met een ingebouwd element in de bodem.
Dankzij de brede vorm die alle wokken gemeen hebben,wordt het eten snel en gelijkmatig verhit.

De wok is een uiterst veelzijdig kookgerei.
U kunt erin roerbakken,frituren,stomen,smoren en koken.
Voor iemand die voor het eerst keukengerei aanschaft,is de wok een verstandige investering.
De beste wokken zijn vaak niet duur, en hoe vaker U een wok gebruikt,hoe beter hij zijn werk doet.

Voordat U een nieuwe wok in gebruik neemt,is het belangrijk hem voor te kruiden.
Allereerst moet U hem goed afwassen met heet water en een schoonmaakmiddel om een eventuele coating te verwijderen.
Bestaat de coating uit een laklaag,vul dan de wok met koud water,voeg een paar eetlepels natriumbicarbonaat toe en kook het water 15 minuten voordat U de laklaag met een fijn schuursponsje verwijdert.

De wok is dan klaar om gekruid te worden.
Zet Uw wok op het vuur,schep er een paar eetlepels olie in en voeg een paar fijngehakte lente-uitjes en knoflookteentjes toe.
Roerbak de ingredienten 2-3 minuten op matig vuur en dek de wok volledig af.
Gooi het mengsel weg en was de wok met warm water.
Droog de wok met keukenpapier en wrijf een laagje olie over de binnenkant.
Maak de wok nooit schoon met een schuurmiddel als U hem eenmaal hebt gekruid.,maar vul de wok na elk gebruikmet water en was hem in sop.
Droog de wok altijd grondig en wrijf hem in met een beetje olie voordatU hem wegzet.

Koken in een wok is zeer geschikt voor snelle gezinsmaaltijden.
Ook voor etentjes is hij erg handig,want bij roerbakken zit het meeste werk in de voorbereiding,die U kunt doen voordat Uw gasten arriveren.

1 Reactie

  1. Deze is ook leuk Anny. Ik zie uit naar je volgende artikel hahahaha.
    Kussiesssssssssssssssssssss

Geef een reactie