Schrijver: Peggy Porschen
Nederlandse uitgever Terra Lannoo BV
144 bladzijden

Een boek vol kunstvol gedecoreerde taarten, cup cakes en koekjes. Maar vooral ook een werkboek met veel recepten, werkbeschrijvingen en nuttige tips voor mensen die zich willen wagen aan het maken en decoreren van bijzondere taarten en koekjes. Ken je dat, je kijkt in een boek met prachtige baksels en versierde koeken en taarten, en je handen gaan jeuken. Ik wel in elk geval.
Toen ik het boek van Peggy Porschen, Liefdevolle taarten en koekjes , voor de eerste keer zag, wilde ik maar één ding: Beginnen! Het boek heet niet voor niets Liefdevolle taarten en koekjes. Alle taarten en koekjes ‘stralen liefde uit’ van de koekjes in vorm van hartjes en kusmondjes tot de meest ingewikkelde bruidstaart. Nu zijn er een paar redenen om even te wachten met het daadwerkelijk aan de slag gaan.

 1. Zulke prachtige taarten bak je niet zo maar, midden in de week, zonder bijzondere gelegenheid.

 2. Al zou je punt 1 negeren, kun je zulke bouwsels fabriceren?
 3. Heb je de ingrediënten in huis?
 4. Als je er toch aan begint, weet je dat je toch minimaal een paar extra sportieve prestaties zult moeten plannen om de extra calorieën netjes af te breken.

  Niet dat deze redeneringen mij tegenhouden. Ik heb er wel een weerwoord op.

  1. Dit boek heeft ook een hoofdstuk met schitterende koekjes. Die zijn altijd handig om in huis te hebben en punt 4 weegt dan ook al niet meer zo zwaar.

  2. Je moet ergens beginnen en dit boek is daar een perfect hulpmiddel voor.
  3. Je kunt altijd naar de winkel, zo nodig.

   Maar zonder gekheid, dit boek is gewoon een soort workshop voor het bakken van schitterende koekjes en taarten.
   Peggy Porschen is niet de geringste in haar vak. Bij haar doen acteurs, politici en zelfs het Engelse koningshuis bestellingen voor grote (en ook kleinere) gelegenheden.
   Ik voelde me inderdaad eerst een beetje overrompeld. Waar begin je aan? Al moet ik zeggen dat ik dol ben op het fabriceren van taartenbouwsels die ook nog eens lekker smaken. Maar daar was geen ‘gelegenheid’ voor. Dus heb ik de recepten voor koekjes en icing eens goed bekeken. Daar had ik eigenlijk alles voor in huis. Samen met mijn kleindochters van 3 en 6 aan de slag!
   Het recept voor het koekjesdeeg is eenvoudig en ik moet zeggen dat ik zelden een zo werkbaar deeg heb gemaakt. We hebben ons niet aan de voorbeelden gehouden, maar onze fantasie botgevierd op het deeg met uitsteken en uitsnijden. We zaten bijvoorbeeld te wachten op de geboorte van het jongste lid van onze familie, dus werden er ook ‘babykoekjes’ gemaakt. De trucjes, die Peggy in haar boek oppert, zoals het blik met de nog te bakken koekjes eerst een tijdje in de koelkast zetten, zorgden voor perfecte koekjes. De vorm bleef prima behouden. Afkoelen-proeven-mmmhhh. Zo een eenvoudig koekje smaakt al prima.
   Maar dan begin je natuurlijk pas aan het meest gecompliceerde en tegelijk aan het allerleukste: versieren. Het maken van de glazuur(icing) was op deze manier nieuw voor mij, maar het lukte best. Alleen met de cornetjes moesten we lang oefenen, voordat er ook maar iets bruikbaars uitkwam. Dat lag overigens niet aan het boek. Oefenen baart kunst, zullen we maar zeggen.
   De koekjes werden best mooi voor een eerste keer en ze waren binnen een mum van tijd op.
   Dus voor degenen onder ons, die de ins en outs van het taartenbakken (cupcakes en koekjes niet te vergeten) nog beter onder de knie –stomme uitdrukking- in de vingers willen krijgen, is dit boek beslist een aanrader. Het is toch al leuk om je te vergapen aan al dat moois. Mijn kleindochters bekeken het boek met zo veel ooohh’s en wow’s, en bijna op elke bladzijde volgde: ’Oma, die is mooi wil je die maken voor mijn verjaardag?
   Dus het is zelfs geschikt om (klein)kinderen een tijdje bezig te houden, dit prachtige boek in luxe paperback. De fotografie is schitterend en zo als gezegd, het is een workshop in boekvorm.
   [g]Overigens, mocht je een keertje in London zijn, is een bezoek aan Parlour in Ebury Street beslist de moeite waard. Je kunt er in een romantische omgeving van de aller lekkerste cup cakes en taarten smullen.[/g]
   Hierbij dus de recepten voor de koekjes en de glazuur.

   Suikerkoekjes
   Voor ca. 25 middelgrote of 12 grote koekjes (ik heb hier meer dan 40 koekjes uitgehaald)
   Oventemperatuur 180°C, baktijd: 6-10 minuten, afhankelijk van het formaat

   Ingrediënten:
   200 g zachte boter
   200 g fijne kristalsuiker
   1 ei, losgeroerd
   400 g bloem, plus wat extra om mee te bestuiven
   Aroma’s naar keuze
   Voor vanillekoekjes: merg van 1 vanillestokje
   Voor citroenkoekjes: rasp van 1 citroen
   Voor sinaasappelkoekjes: rasp van 1 sinaasappel
   Voor chocoladekoekjes: vervang 50 g van de bloem door 50 g cacaopoeder

   Keukengerei
   Electrische mixer met platte klopper
   Plasticfolie
   2 steunstokjes van 5 mm (goed idee, maar ik had ze niet. Toch gelukt)
   Grote deegroller
   Diverse koekvormpjes
   Klein paletmesje
   Bakplaat
   Bakpapier
   Taartrooster

   Klop met de elektrische mixer de boter met de suiker en aroma naar keuze tot alles goed vermengd is. Klop niet te lang, anders zullen de koekjes uitlopen tijdens het bakken.
   Klop het ei er zorgvuldig door. Voeg de bloem toe en klop op lage snelheid tot zich een deeg vormt. Vorm hier een bal van, omwikkel hem met plasticfolie en leg hem minstens 1 uur in de koelkast.
   Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed het door. Rol het tussen de steunstokjes uit tot een gelijkmatig vlak van 5 mm dik.
   Steek met de uitsteekvormpjes de gewenste koekjes uit en breng ze met een paletmes over op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Zet ze circa een half uur in de koelkast en verwarm de oven voor op 180³C.
   Bak de koekjes 6-10 minuten , afhankelijk van hun formaat, tot ze lichtbruin kleuren aan de randen. Laat ze afkoelen op een rooster. Omwikkeld met aluminium of plasticfolie zijn ze op een koele, droge plaats een maand houdbaar.

   TIP:
   Bak altijd koekjes van gelijke grootte. Als je koekjes van verschillende formaten bakt, zijn de kleinste al gaar als de grote dat nog niet zijn.

   Eiwitglazuur (Royal Icing)
   Voor ca. 1 kg
   Ingrediënten
   Ca. 25 g meringue-eiwitpoeder (gedroogd eiwitpoeder) of 4 eiwitten van middelgrote eieren
   1 kg poedersuiker, gezeefd
   Kneepje citroensap

   Keukengerei
   Zeef
   Elektrische mixer met platte klopper
   Lepel
   Afsluitbare plasticdoos
   Schoon kunststof huishouddoekje
   Gebruik je eiwitpoeder, leng dat dan aan volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat het daarna liefst een nacht rusten in de koelkast.
   Doe de suiker in de mengkom van een elektrische mixer, voeg driekwart van het eiwitmengsel of de losgeroerde eiwitten plus het citroensap toe. Mix op lage snelheid tot alles goed vermengd is.
   Als het mengsel langs de rand van de kom nog kruimelig en droog is, voeg je nog wat eiwit(mengsel) toe. Ga door tot het mengsel bijna glad maar niet vochtig is.
   Klop nog 4-5 minuten op lage snelheid, tot het mengsel stijve pieken vormt.
   Schep het glazuur in een goed afsluitbare plasticdoos, dek het af met een schoon en vochtig huishouddoekje en sluit dit af met het deksel. Zo kun je eiwitglazuur met eiwitpoeder 7 dagen bewaren bij kamertemperatuur; eiwitglazuur met vers eiwit bewaar je in de koelkast. Na enkele dagen kan het eiwit schiften, waardoor het glazuur droog en dik wordt. In dat geval kun je het mengsel weer mixen op lage snelheid tot het glad en stijf is. Let op dat er geen gedroogde brokjes van het glazuur uit de plasticdoos in de mengkom terecht komen.

   Tip:
   Stijf = voor het spuiten van suikerbloemen en blaadjes
   Lobbig = voor het spuiten van lijnen stippels en contouren
   Vloeibaar = voor het vullen van de gedeeltes tussen de contourlijnen

   Wat mij wel opviel was, dat de recepten zeer ruim bemeten zijn, waar het om de koekjes gaat in elk geval. Maar dat kun je altijd aan je eigen behoeften aanpassen.