Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kookboekrecensie: Het Handboek voor de superfoodie

Ondertitel: Leef de culi-lifestyle

[Schrijver:] Pim Techamuanvivit

Uitgever: Kosmos

225 pagina’s De food-blog van Pim Techamuanvivit, chez Pim, trekt jaarlijks meerdere honderdduizend bezoekers..De ondertitel van haar blog ‘Your globe-trotting guide to great food and good fun’ geeft haar intentie weer. Voedsel bereiden en het eten ervan moeten je voldoening geven, plezierig zijn.

De in Bangkok geboren Pim leeft in Amerika, maar is altijd onderweg, op zoek naar bijzonder voedsel. Niet alleen de mondiale toprestaurants hebben haar aandacht. Zij spreekt met veel liefde over eetstalletjes, waar je de meest fantastische gerechten kunt proeven.

Onderweg verzamelt zij restaurants, chefs, tips en recepten.

Een bloemlezing van haar eetavonturen en voedselideologieën heeft zij in ‘Het handboek voor de superfoodie’ bijeengebracht.

Het boek leest als een roman, een avonturenroman wel te verstaan. Het aantal recepten is niet zo heel groot, maar wel bijzonder en vooral zeer internationaal. De scala gaat van ‘Catalaanse kipragout met garnalen’, over ‘Brillant au caramel’ een chocolade-carameltaart, van Pierre en Michel Troisgros (restaurant Troigros, Roanne F), tot Khao soi, Noord-Thaise Noedels met kip en curry en naar eigen zeggen het meest populaire recept van Pim’s blog: Pad Thai. De bereiding van de diverse gerechten is zeer nauwkeurig beschreven.

De pompoensoep met bruine boter is geweldig lekker. https://www.smulweb.nl/recepten/1410535/Pompoensoep-met-bruine-boter.

Ik heb wel geëxperimenteerd en ben tot de conclusie gekomen dat 1/3 tot ½ van de hoeveelheid boter ook voldoet. Dan is de soep nog steeds geweldig lekker en zo machtig, dat je hem in kleine porties moet serveren. Aangezien hij niet echt heet mag worden serveer ik hem in glazen met dessertlepels. Staat leuk, eet prettig. Ik strooi er de laatste tijd vaak wat milde paprikapoeder op. Dat ziet leuk uit en geeft nog even een smaak-kick.

De Mexicaanse rösti was eenvoudig te maken.

https://www.smulweb.nl/recepten/1410538/Mexicaanscalifornische-rosti

Wij vonden hem wel lekker maar niet zo speciaal, maar dat kan aan de kwaliteit van de chorizo hebben gelegen. Ik zou in elk geval aanraden er en groene salade bij te eten. Lekker fris.

Maar Pim laat het niet bij eten alleen. Het boek is inderdaad een gids voor liefhebbers van lekkers.

Er is aandacht besteed aan wijn. Op een luchtige manier zijn er tips voor do’s en don’ts gegeven.

Wil je eens groot uit eten? Pim verklapt hoe je een GOED restaurant van de minderen kunt onderscheiden. Ze geeft tips voor het bezoek aan een dergelijk restaurant en beschrijft, op een manier die het midden houdt tussen snobistisch en hilarisch, wat te doen wanneer het personeel van het restaurant zich hautain of onwillig opstelt.

Ga je naar verre landen? Dan zou je het hoofdstuk ‘Hoe je op straat eet en het (mogelijk) nog kunt navertellen’ eens moeten lezen.

De ‘50 dingen die elke foodie tenminste éénmaal zou moeten doen of proberen’ zijn een verzameling van ideeën en tips, die betrekking hebben op een brede scala voedselgerelateerde onderwerpen, van de keuken tot specialiteiten in bijzondere restaurants, waarbij ook het milieu aandacht krijgt.

Ik ben het met de schrijfster eens, als zij zegt, dat wij weer moeten leren van ons eten te houden en te genieten. Met liefde bereiden en aandachtig opeten is haar devies. Zelfs wanneer je een keer fastfood eet, of een gerecht met veel vet en of suiker hebt bereid, zegt zij, denk dan niet aan de kilo’s die er nu misschien bijkomen, maar geniet ervan. En wanneer je een maaltijd ‘slow’ bereid, denk dan niet wat je in die tijd allemaal had kunnen doen, maar houd je aandacht bij het bereiden van die maaltijd.

Het boek is beslist leuk om te lezen en zeer inspirerend, De aparte vormgeving van de kaft en de mooie foto’s maken het helemaal bijzonder.Home Recepten