Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Het maken van deeg in de broodbakmachine

De broodbakmachine kan je gebruiken om deeg te maken dat je verder verwerkt in recepten zoals pizza's, broodjes, vlaaien en andere dingen die je verder bakt in de oven. Baseer de volgende werkwijze op een brooddeegrecept of neem een van mijn basisdeegrecepten. Lees indien nodig het artikel over het maken van brood, waarin precies staat welke stappen je bij het maken van deeg en brood dient te volgen.

Het verdient aanbeveling om niet het volledige deegprogramma van de broodbakmachine te gebruiken. Dit laat het deeg namelijk te warm worden, en je krijgt dus een erg slap deeg. Beter is om de broodbakmachine op het deegprogramma te zetten en de machine de eerste kneedcyclus te laten doorlopen. Dit duurt bij bijna alle machines om en nabij de 20 minuten, dus de perfecte tijd voor een goed deeg. Dan zet je de machine uit, je haalt het deeg uit de machine en legt het in een droge theedoek voor de voorrijs. Je kunt nu dus verder gaan met stap 2 van de in mijn andere artikel opgesomde stappen.

Wanneer zou je hier gebruik van maken? Natuurlijk is een witdeeg dat je nu hebt heerlijk voor bijvoorbeeld pizza?s. Je kunt ook een verrijkt witdeeg maken voor vlaaien, zoete broodjes, luxe broden e.d. Dus je laat de machine het kneedwerk doen, vormt mooie vlechtbroodjes, krentebollen, enz. en bakt deze verder af in de oven. Het zou ook kunnen dat je een suikerbrood wilt maken, en de suiker die daarvoor geschikt is, is veel te hard om in je broodbakmachine te gooien, deze zou de tefallaag beschadigen. Het kan ook dat je een bruin brood een meer rustieke vorm wilt geven. Mogelijkheden te over.

Home Recepten