Een overheerlijke risotto met gerookt/gebakken spekreepjes, kastanjechampignons met een rosé gebakken varkenshaas. 2 uien of 4 sjalotjes
4 el olijfolie (Vierge)
150 gram gerookte spekreepjes
400 gram risottorijst
1 liter kippenbouillon
1 bakje kastanjechampignons
5 tenen fijngeprakte knoflook (met de tanden van een vork)
100 gram Parmezaanse kaas
1 flesje room (+/- 100 ml.)

Bereidingswijze:

1. Snipper de uien of sjalotjes.
Verhit 4 el. olijfolie in een pan en fruit de uitjes/sjalotjes 5 min.
Voeg de spekreepjes aan de gefruite ui en bak deze 2 min. mee.
Nadat de spekreepjes wat kleur hebben gekregen voeg je de fijngeprakte knoflook toe. Daarna kunnen de kastanjechampignons erbij.

2. Zet het vuur laag en voeg de risottorijst toe. Door blijven roeren tot alle korrels glanzen. Schenk de kippenbouillon roer tot het vocht is opgenomen.
Voeg daarna telkens wat bouillon toe en roer regelmatig de risotto door en deze het vocht heeft opgenomen. Ga door tot alle bouillon is opgenomen en de risotto gaar is (ongeveer 30 min.).

3. Als de risotto zacht proeft voeg je de Parmezaanse kaas aan de risotto toe. Giet daarna het flesje room leeg over de risotto en laat dit nog eventjes doorwarmen en opnemen door de rijstkorrels.
Voeg eventueel peper en zout toe. Laat de risotto 5 min. rusten.

Voor de gebakken varkenshaas

Indien de varkenshaas uit de koelkast komt, haal deze minimaal 30 minuten voor gebruik uit de koeling.
Leg de varkenshaas op een diep bord en doe er wat Vierge olijfolie overheen.
Dan kruiden naar wens, in dit geval Italiaanse kruiden (Oregano, Basilicum, Paprikapoeder, Rozemarijn), het vlees rondom kruiden.

In een braadpan wat olijfolie langzaam verhitten, vlees erin leggen en telkens op één kant braden (niet te hoog/of veel blijven omdraaien).
Als de varkenshaas mooi bruin gekleurd is, het vuur/gaspit laag zetten.
Vlees wel blijven draaien, of uit de pan nemen en in alufolie leggen in een verwarmde oven van 140 graden.
Na het rusten van het vlees, zou deze nog mooi rosé moeten zijn en kan deze vervolgens in schuin getrancheerde (= gesneden) plakjes worden geserveerd.