Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

vinagres aromaticos

Maak je eigen aromatische azijn Wordt vooral veel gebruikt, in dressings voor salades en marinades, en zijn heel makkelijk om te maken.Er worden wel altijd verse kruiden of vruchten gebruikt. Bewaar de klaargemaakte azijn wel in goed gesloten gesteriliseerde potten of flessen, en die kunnen dan zeker een jaar bewaard en gebruikt worden.

Hieronder volgen enkele makkelijke recepten:

Frambozen azijn

  • 450 gram frambozen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 liter appel of sherry azijn

  • 1. Verwarm, heel langzaam, de azijn en kaneel, in een steelpannetje, tegen de kook aan.
  • 2. Deksel erop en een paar uur laten afkoelen.
  • 3. Azijn zeven
  • 4. De frambozen in een gesteriliseerde fles doen, en de kaneel-azijn eroverheen schenken.
  • 5. Goed afsluiten.
  • 6. De fles de eerste week, elke dag schudden, en daarna 3 weken laten rusten, voor gebruik

Muntazijn

  • 4 of 5 takjes met muntblaadjes
  • 600 ml.scherry of appelazijn

  • 1. De munttakjes wassen en drogen
  • 2. Verwarm de azijn, heel langzaam, in een pannetje, tegen de kook aan.
  • 2. deksel erop en een paar uur laten afkoelen.
  • 3. De muntblaadjes in een fles doen, en de azijn eroverheen schenken.
  • 4. Goed afsluiten, en 3 weken laten rusten, op een zonnige plek, tot de azijn een muntsmaak krijgt.

Dragonazijn met citroen en kruidnagels

  • 1 liter appelazijn
  • 75 gram verse dragon
  • 1 citroen
  • 3 kruidnagels

  • 1. Azijn in een gesteriliseerde pot doen.
  • 2. De dragon met een vijzel iets fijn stampen, en bij de azijn doen
  • 3. De citroen, schoonboenen, afdrogen en schillen, en de schillen en de kruidnagels bij de azijn doen.
  • 4. Goed afsluiten en 1 maand, op een koele plek laten rusten.
  • 5. Na 1 maand de azijn zeven, en in een andere pot, met wat takjes dragon als versiering, doen

Knoflookazijn

  • 4 knoflookteentjes
  • 450 ml.sherry of appelazijn

  • 1. De knoflookteentjes samen met de azijn in een fles doen.
  • 2. Goed afsluiten, en 3 weken laten rusten, op een zonnige plek

Rozemarijn-azijn

  • 6 gedroogde takjes rozemarijn
  • 450 ml. sherry of appelazijn

  • 1. De takjes rozemarijn samen met de azijn, in een fles doen.
  • 2. Goed afsluiten, en 3 weken laten rusten, op een zonnige plek.

      Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar men kan ook andere vruchten zoals abrikozen, perzikken etc. of andere kruiden zoals basilicum, koriander, tijm, salie etc. gebruiken.

Home Recepten