La Paella Espanola
La Paella is waarschijnlijk 1 van het meest bekende recept, uit de rijke en gevarieerde Spaanse keuken De Paella komt oorspronkelijk uit de provincie van Valencia, een streek aan de Mediteraanse kust, met in het binnenland, de bekende moerassen van La Albufera. Welke ondergelopen en gecanneliseerde gebieden, zeer geschikt zijn, voor het cultiveren van rijst, die veel water nodig heeft, om te groeien.
De Arabieren, brachten de rijst (van oorsprong komende uit Indie en China, mee naar Spanje, vanuit Noord-Afrika.
De oorsprong van de Paella, is net als bij zoveel beroemde en bekende recepten, het bijeenvoegen van bepaalde ingredienten, welke juist veel in een bepaalde streek werden verbouwd. Zo ook de paella
In Valencia en omstreken, was er dankzij de moerasgebieden, veel groente en rijstteelt, waardoor de bewoners voorzien waren, van veel verse groenten, rijst, en er ook hun eigen kippen en konijnen op na hielden. Daarbij kwam nog de mediteraanse kust, met zijn verse vis, zijn schaal- en schelpdieren. En de olijfbomen, dus ook de olijfolie.
En zo hebben we dan ongeveer alle ingredienten, die nodig zijn voor de verschillende Paellas.
Het enige wat er nog ontbreekt, is de pan om het in klaar te maken. En deze is geen andere dan de Paella pan, waarnaar dit gerecht genoemd is.PAELLA VALENCIANA
Voor 4 personen:
- 600 gram kip (in stukken)
- konijn 600 gram (in stukken)
- 1 eetl. zoete paprikapoeder
- 250 gram hele snijbonen of sperziebonen
- in reepjes gesneden paprika
- 3 eetl.geraspte tomaat
- 100 gram doperwten
- 100 gram witte bonen
- 2 in stukken gesneden artistokken
- 300 gram olijfolie
- 500 gram rijst
- water of groentebouillon (altijd het dubbele van de rijst, bv. bij 1 kopje rijst gebruik je 2 kopjes water of bouillon)
- zout
- li>1. Olie verwarmen in de paella of andere wijde koekepan, of cazuela.
- 2. Als de olijfolie goed heet is, de stukken met zout bestrooide, kip en konijn erbij doen, en op halfhoog vuur mooi goudbruin laten bakken.
- 3. Dan de groenten erbij doen, en een paar minuten mee laten bakken.
- 4. In het midden van de paella, de groente wat opzijschuiven, en er de geraspte tomaat bij doen, en als de tomaat donkerder van kleur wordt, de paprikapoeder over de tomaat strooien, heel even aanbakken, maar uitkijken dat de paprikapoeder niet verbrand
- 5. Alles goed door elkaar roeren, en dan de voorverwarmde bouillon of water erbij doen, tot de rand van de paella.
- 6.Dit laten we ongeveer 30 minuten zachtjes koken, eventueel nog wat zout toevoegen.
- 6. Dan de rijst erbij doen, en wat saffraan, proberen om de rijst gelijkmatig over de pan te verdelen, en met een hoog vuur de rijst in ongeveer 15 a 20 minuten te laten gaarkoken, en bijna al het water of bouillon is verdampt.
- 7. Laat het enige minuten rusten....... en aan tafel!!!!!!!! Eet smakelijk.
- 400 gram inktvis in stukken van 2 cm snijden
- 8 grote gambas
- 4 zeekreeftjes
- 12 venusschelpen
- 500 gram mosselen, openmaken en 1 schaal bewaren
- eetl. zoete paprikapoeder
- flinke scheut olijfolie
- 8 eetl. geraspte tomaat
- schoongemaakt en in repen gesneden paprika
- saffraan
- rijst 600 gram
- fijngehakte knoflook 2 of 3 teentjes
- vis bouillon, ongeveer het dubbele van de rijst.(bv. 1 kopje rijst, gebruikt 2 kopjes bouillon)
- 1. Olijfolie verwarmen,in de paella of andere wijde koekepam of cazuela, en als het goed heet is, de gambas en de kreeftjes ongeveer 1 minuut aanbakken, tot ze iets van kleur veranderen, dan uit de pan halen en bewaren.
- 2. Dan de geraspte tomaat, de parikareepjes en de fijngehakte knoflook erbij doen, en dit goed bakken, tot de tomaat donkerder van kleur wordt. De paprikapoeder erbij doen, heel even aanbakken,en meteen de rijst erbij doen.
- 3. De rijst goed verdelen over de hele pan, dan de voorverwarmde bouillon erover gieten,de saffraan en het vuur hoger zetten
- 4.Na 10 minuten, de gambas, kreeftjes venisschelpen en mosselen, er netjes overheen verdelen, en nog eens 5 minuten laten doorkoken, tot de rijst gaar is, en de bouillon is verdampt.
- 5. een paar minuten laten rusten voor het opdienen. Eet smakelijk...
- 400 gram kip, in stukken
- 4 grote gambas
- 4 zeekreeftjes
- 14 venusschelpen
- 300 gram inktvis in blokjes van 3 cm
- 300 gram olijfolie
- 1 grote geraspte tomaat
- 1 eetl. zoete paprikapoeder
- saffraan>
- 1 fijngehakt knoflookteentje
- 1/2 gesnipperde ui
- 300 gram sperciebonen of hele snijbonen
- 500 gram rijst
- visbouillon of water
- zout
- 1. Olijfolie verwarmen,in de paella of ander wijde koekepan of cazuela en als het goed heet is, de kreeftjes en gambas 1 minuut bakken, uit de pan halen en bewaren.
- 2. dan de kip erin doen, en mooi goudbruin bakken.
- 3. Als de kip bruin is de inktvis erbij doen, en 3 of 4 minuten samen laten bakken.
- 4. Dan de ui erbij doen en de knoflook, even aanbakken, dan de groenten erbij ,en de tomaat, laten bakken tot de tomaat wat donkerder wordt.
- 5.De paprikapoeder erover strooien, omroeren en dan de voorverwarmde bouillon erover gieten.
- 6.Ongeveer 15 minuten laten koken, en dan de rijst en de saffraan erbij doen, en de kreeftjes en de gambas.