Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

La Queimada--El Cremat Catalan

Een heel oude tradionele Spaanse drank, die nu nog steeds veel wordt gemaakt en gedronken, vooral na een tapas avondImage LA QUEIMADA is een tradionele Galicische (Noord- Spanje) drank, en stamt volgens de overlevering uit de tijd, toen werd begonnen met de bouw van de Katedraal in Santiago de Compostela, dus zo ongeveer in de 11e of 12e eeuw. En het recept werd doorgegeven van vader op zoon.

Het bereiden van \"La Queimada\", was een heel ritueel gebeuren, en heeft zelfs nu nog, in deze moderne tijd, iets magisch. Want terwijl het wordt klaargemaakt, hoort er traditioneelgewijs, een bezwering bij uitgesproken te worden. Dit was om zich te vrijwaren van hekserij, en het boze oog, waar in die tijd, erg aan werd geloofd, en wat dan ook veel voorkwam.

Het eerste wat er nodig is voor deze heerlijke traditionele drank is een vuurvaste aardewerk pot,of pan (maar met een ijzeren, aluminium of emaille gaat het ook goed). Daarin wordt als eerste de brandewijn gegoten. Daarna de suiker, die de sterke smaak van de brandewijn iets verzacht. de citroenschil die er een tikje zuur aan toevoegt, en vervolgens de koffiebonen die er iets geraffineerds aan geven.

Ingredienten voor de \"LA QUEIMADA GALLEGA\"

1 liter brandewijn-

150 gram suiker-

2 stukken citroenschil-

10 of 12 koffiebonen-

Bereiding:

Pot of pan op het vuur zetten, brandewijn erin gieten samen met de suiker, als het warm begint te worden, de brandewijn voorzichtig met een lucifer aansteken, en meteen beginnen te roeren, als de brandewijn goed brandt, de citroenschillen en de koffiebonen erbij doen.Blijven roeren tot er ongeveer 3/4 van de brandewijn over is. Maar dit is betrekkelijk, en ligt aan de persoonlijke smaak. Des te minder de brandewijn brandt, des te sterker wordt de drank, en omgekeerd, des de meer de brandewijn brandt, minder sterk wordt de smaak.

Om te blussen wordt er een deksel overheen gedaan.

Deze drank wordt gloeiend heet gedronken.

EL CREMAT CATALAN:

De Catalaanse versie heet \"Cremat Catalan\" en heeft niet zo\'n oude geschiedenis. Want het gaat terug tot het einde van de 19e eeuw, toen veel Catalanen naar Cuba verscheepten om hun geluk daar te beproeven. Velen lukten het, en kwamen rijk terug, en tevens met een Cubaanse versie van de Queimada, \"El Cremat\" genaamd. Deze cremat wordt precies hetzelfde gemaakt als de Queimada. Alleen is het hoofdingredient hier de rum, inplaats van de brandewijn.

Deze drank werd/wordt hier in Catalonia, nog steeds veel gedronken, terwijl men luisterd naar de \"Habaneras\" ouderwetse scheepsliederen, die vooral hier in Catalonia, in de zomer, in heel veel kleine kustplaatsjes, s\'avonds laat, door een mannekoor worden gezongen, en erg populair zijn. Deze drank is vooral ook heel lekker na een tapasavond

Ingredienten voor de \"EL CREMAT CATALAN\"

Fles rum-

50 gram suiker-

schil van een 1/2 citroen-

stuk kaneelstaafje-

10 of 12 koffiebonen-

Deze drank wordt ook gloeiendheet gedronken

Este articulo es para \"el Paco\"

Home Recepten