Maldon-lunch bij Pure C

Op maandag 18 oktober reisden we af voor een perslunch naar het Zeeuwse Cadzand voor de Maldon-lunch van Sergio Herman. Sergio Herman is ambassadeur van het Maldon zout. Hij liet het al ruim voor dat dit product in verkrijgbaar Nederland was, door kennissen importeren uit Engeland. In zijn restaurant Pure C, kookte hij met Maldon-zout voor ons een vijf gangen diner. Een verslag van deze culinaire middag. Pure C van Sergio Herman ligt in de duinen van het Zeeuwse dorpje Cadzand, tegen de Belgische grens. De drie-sterrenchef heeft het restaurant in maart 2010 geopend. Een informeel restaurant met een 'touchy' sfeer waar  drankjes en hapjes met elkaar gedeeld worden om mensen dichter bij elkaar te brengen. De leiding is in handen van Oud-Sluissers: gastheer Jacco la Gasse en de jonge chef-kok Syrco Bakker (1984).

Het restaurant ligt in het Strandhotel, verrassend genoeg want je rijdt het zo voorbij. Van dit sobere pand verwacht je niet dat er zo'n mooie zaak in is gevestigd. Het bord bij de ingang laat duidelijk weten dat dit het adres van Pure C is, let op: 'Bar en resto enkel op reservatie'. Sergio Herman houdt van de stijl van Ibiza en dat is duidelijk te herkennen in het interieur. De eye-catchers zijn de twee witte ronde meubels waarin de banken als inham verwerkt zijn. In het midden van deze meubels branden kaarsen. Door de grote glazen puien heb je prachtig uitzicht over het terras met houten banken, en de duinen die een verlengstuk van het restaurant vormen. Een mooie combinatie; modern en heel sfeervol.

We beginnen met twee amuses waar ik bij de gedachte alleen al spontaan weer trek in krijg. Een 'pane carasau'; een hele dunne focaccia met creme van olijf, creme van zoete ui,  een ingelegd tomaatje en Maldon-zout. Een verfijnd gerechtje met veel smaak, de smaakpapillen zijn wakker.  Daarna amuse twee 'coquille met zalm'; een gemarineerde coquille met zeekraalcreme, citrusvinaigrette en zilveren maldon flakes. De coquille smolt op mijn tong, zo zacht. Een heerlijke frisse combinatie. Als voorgerecht kregen we gemarineerde zeebaars met quinoa salade, Thai basil granite, zure room, jalapenocreme en gouden Maldon flakes. Ik was echt verrast door de manier waarop het bord opgemaakt was. Dit informele restaurant van Sergio Herman serveert prachtig opgemaakte gerechten. Ik kon niet wachten om te beginnen. De combinatie was heerlijk; een mooie, dunne zeebaars met een bolletje basilicum ijs, het pittige van de peper, perfect in balans. Boven al mijn verwachtingen. Daarna kwam het tussengerecht; langoustine gebakken en gemarineerd met aardappel bereidingen, paddenstoelen en 'hand van Buddha'. De langoustine was heel zacht en smaakte perfect. Mooi gecombineerd met de paddenstoelen en de verrassing voor mij: de hand van Buddha. Dit is een Japanse citrusvrucht wat voor een frisse touch zorgde. Ik heb er een foto van gemaakt. Als hoofdgerecht kregen we hertenkalf met vergeten groente (pastinaak), hazelnoten en eigen jus. Mooi vlees, perfect gegaard. Ik ben geen grote vleesliefhebber maar het was een lekker gerecht. Tot slot kregen we chocolade mousse en ijs van amandelmelk. Misschien geen verrassing dat hier Maldon zout bij zat, maar het verraste wel degelijk door de goede combinatie met chocola. Door het zout kwam de smaak van chocolade nog sterker naar voren, verrassend en erg lekker! Tot slot kregen we pralines. Grappig was de tequila-bonbon waarbij je eerst een hapje zout nam, dan tequila uit een pipetje en tot slot de bonbon.

Zoals tussen de regels geschreven was ik verrast door het niveau van de gerechten, ik vind het ster-waardig, zo mooi en goed. Ik heb echt genoten van de culinaire hoogstandjes.

Voor de wijnkenners, dit zijn de wijnen die bij het eten werden geserveerd; Von Bhul, riesling, Pfalz 2009; Cupidone 2009; Haut de Poujeaux 2009; Commandaria, Cyprus.
4 Reacties

 1. Hoi,
  Bedankt voor jullie reacties. Het maldon-zout is echt anders dan normaal zout, het zijn grote vlokken waarmee je goed kunt doseren en die smelten op je tong, niet direct in het gerecht. Ik zal ook het roze hawaii-zout eens in de gaten houden, dat ken ik niet. Overigens Carla was het inderdaad een aangepast menu. Het dessert staat wel op de reguliere kaart. Bij mijn weten is dit het enige gerecht maar ik heb het voor de zekerheid nagevraagd. Groeten Meta

 2. mauritsenole92

  24 oktober 2010 at 19:45

  Mooie lunch zeg! Maar waarschijnlijk wel specifiek voor deze gelegenheid samengesteld, want normaliter is de kaart volgens mij net wat simpeler. Maldon zout: ik heb het ook, de vlokken dan en het is inderdaad wel lekker, maar ik prefereer het roze Hawai-zout eerlijk gezegd.

 3. Mooi verslag Meta. En natuurlijk de zaak zelf, jong trendy. Ga zelf zeker een keer proeven. En de gerechten, duidelijk de hand van Sergio. Wat zullen jullie genoten hebben, En wat zout betreft! Je proeft zeker verschil! Heb net van de week zout uit Ibiza gekregen. In een mooi kokertje.Heeft toch iets extra“s in de smaak. Zal met Maldon ook zo zijn.
  Meta bedankt voor je verslag en de mooie foto“s.
  Gr. john

 4. Ik vermoed dat de coquille met zalm (waar geen foto van geplaatst is) het eerste gerecht was.
  Zout vind ik ook lekker maar of ik er verschil in proef?
  Kun jij aangeven wat het speciale is in de smaak van Maldon zout?

  Duidelijk verhaal met goede foto“s Meta. Bedankt weer, groetjes Ad

Geef een reactie