Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Pompoenen

De Pompoenfamilie is enorm uitgebreid.

Tot de familie behoren o.a. de kalebas, sierkalebas, courgette, kussa, chayote, squash, patisson, kurbis of reuzenpompoen.

De Latijnse naam is Cucurbita Pepo.

Het geslacht van de Pompoenen behoort tot de familie van de komkommerachtige, waartoe ook de meloenen worden gerekend.

De Pompoen is een eenjarige klimplant die in Midden-Amerika in het wild voorkomt.

Het vruchtvlees van de Pompoen is vaster en minder waterig dan van de komkommer.

De smaak van de oranje soorten doet denken aan wortel, maar meliger.

Groene soorten hebben een notensmaak.

De ene pompoen is zoeter dan de andere.

De ronde soorten worden pompoen genoemd, de langwerpige courgette, de paddestoelvormen patisson.

Gave vruchten zijn na de oogst maanden houdbaar op een koele goed geventileerde plaats.

In Oost-Europa, Azie, Afrika en Noord- en Zuid Amerika worden veel meer Pompoenen gegeten dan bij ons.

Het vruchtvlees van de meeste Pompoenen hoeft geen uitgesproken smaak en is daarom goed in gerechten te gebruiken waar veel kruiden aan te pas komen.

De samenstelling

Pompoenvruchtvlees bevat per 100 gram:

Eiwit 1 gram

Koolhydraten 6 gram, suiker, zetmeel, maar geen vet.

Water 91 gram

Vitaminen A en C

Mineralen Calcium, Kalium, Magnesium, Fosfor, Chloor,

Zwavel en Silicium

Basenoverschot 3 milligram

Kilocalorie?n 26 Kilojoule ca. 110

Zaden: Veel olie, eiwit, suiker, lecithine, fytosterine,

globuline, hars, enzymen o.a. diastase en

urease, emulsine, salicylzuur en vitaminen

vooral E.

Inwendig

Het vruchtvlees werkt verkoelend en is heilzaam bij ontstekingen van de urinewegen.

Suikerpatienten mogen deze groente ook eten.

De pitten zijn lekker en gezond.

Ze bevatten veel ijzer, magnesium, onverzadigde vetzuren en vitamine. E en zink en bouwstoffen voor het manlijke hormoon.

Vanouds is het een middel tegen worminfecties. De stoffen in de pitten voorkomen dat de prostaatklier door zwakte in omvang toeneemt, met name door Magnesium en Zink.

De spierspanning van de urineleiders en omgeving wordt vergroot en dit verkleint de prostaat, urineren is dan gemakkelijker.

Men neme in dit geval drie maal daags een lepel gepelde zaden.

Magnesium bestrijdt tevens bepaalde verschijnselen van seniliteit.

Pompoenpitolie versterkt de zenuwen.

Uitwendig:

De pulp van het rauwe vruchtvlees werkt als kompres verzachtend bij blaren op voeten, spataderen en ouderdomsgangreen.

Basisrecepten

Voor het maken van soep kun je vele soorten pompoen gebruiken.

Soorten als Blue Hubbard, Butternut en Hokkaido types zijn erg aan te bevelen.

De basis:

1 a 2 kilo pompoen van schil en pitten ontdaan in stukjes gesneden met 5 grote uien of 3 stengels prei, 2 teentjes knoflook en couburger ham of wat spek.

Doe dit alles in een pan en bak dit in wat olijfolie in ongeveer 15 minuten gaar.

Voeg daarna 2 liter bouillon toe, of water met bouillonblokken.

Laat het geheel een half tot een uur doorsudderen.

Met een staafmixer of keukenmachine kan de soep gemixt worden tot een gebonden geheel.

Hierna kan de soep afgemaakt worden door toevoeging van allerlei soorten kruiden.

Welke veel gebruikt worden zijn, laurier, peterselie, curry, peper, zout, nootmuskaat, paprika enz.

Een theelepeltje honing en een scheutje room maken het geheel af.....

1 kleine oranje pompoen, 1 tot 1,5 kilo

2 uien

1 teentje knoflook

ca. 0,25 liter kippenbouillon

cayenpeper

peper en zout

ketoembar

geraspte kaas

korianderblaadjes, fijngehakt.

Was de pompoen en snijd het kapje eraf. Verwijder de pitten en het sponzige vruchtvlees.

Plaats de pompoen in een vrij hoge ovenschaal.

Vul de pompoen met 2 fijngesneden en glazig gebakken uien.

Voeg 1 teentje fijngesneden knoflook toe.

Vul de pompoen met 0,5 liter kippenbouillon of zoveel dat de pompoen tot 2 centimeter onder de rand gevuld is.

Dek de pompoen af met aluminium folie en zet deze 20 minuten in de oven op 2000C, daarna op 1500C, in totaal 60 minuten tot het vruchtvlees zacht is.

Haal de pompoen uit de over en maak het vruchtvlees met een lepel voorzichtig los van de schil.

Pureer het vruchtvlees en roer de moes door de bouillon.

De dikke soep vrij pittig kruiden met cayenpeper, zout en peper en 1 theelepel ketoembar.

Serveren in de uitgeholde pompoen en aan tafel bestrooien met geraspte kaas en fijngesneden korianderblad naar smaak.

1 kilo pompoen, eventueel iets meer i.v.m. afval.

4 sjalotjes of 3 uien

1 rode paprika

boter of olijfolie

1 liter kippenbouillon

een paar aardappelen

peper, zout, eventueel kerrie

aardappelmeel om te binden

1 dl slagroom

eventueel fijngehakte peterselie

eventueel een kleine prei

geraspte kaas om er overheen te strooien.

Snijd het pompoenvlees van de schil en verdeel het in stukken.

Snipper de sjalotjes of de uien.

Was de paprika, ontdoe hem van de zaadlijsten en snijd hem in stukjes.

Fruit in de olijfolie of in de boter de gesnipperde sjalotjes een paar minuten.

Voeg daarna de paprika en de prei toe en even later ook de stukken pompoen.

Fruit nu dit alles nog 2 ? 3 minuten.

Schenk nu de kippenbouillon in de pan en laat de soep ongeveer vijftien minuten koken.

Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine of blender of draai de soep door een groenten zeef.

Verwarm nu de soep opnieuw en als de soep te dun is bind hem dan met wat aardappelmeel.

Roer er daarna de slagroom door, niet meer laten koken.

Voeg naar smaak zout en peper toe.

Wat kerrie toevoegen is ook erg lekker.

Serveer de soep met wat fijngesneden peterselie erdoor en wat geraspte kaas eroverheen.

1 middelgrote pompoen, ongeveer 3 dl. Bouillon

2 eetlepels citroensap

een flinke scheut witte wijn

1 dl slagroom

zout en peper

geraspte kaas en bieslook.

Snij het kapje van de pompoen af en verwijder de pitten en draden met een lepel of mes.

Giet de bouillon, citroensap en witte wijn in de pompoen.

De pompoen moet voor iets meer dan 3/4 deel gevuld zijn.

Zet de pompoen met het kapje in een voorverwarmde oven van 175?C.

De tijd varieert van 1 tot 2 uur, afhankelijk van de oven.

Controleer in ieder geval heel regelmatig of de pompoen in de oven niet uit elkaar gaat vallen! Haal de pompoen uit de oven en schrap met een lepel het vruchtvlees van de wand los, maar zorg dat de wand intact blijft.

Wrijf het vruchtvlees met de bouillon door een zeef of pureer het in een mengbeker.

Warm de soep op, breng haar op smaak met slagroom, zout peper en wat wijn.

Giet de soep weer in de uitgeholde pompoen en garneer de soep met geraspte kaas en fijngeknipte bieslook.

Voor 4 Personen:

- 600 gram pompoen in blokjes, zonder schil of zaadjes

- 1 ajuin fijngesneden

- 1 wortel geschild, in blokjes

- 1 takje selder fijngesneden

- 2 aardappelen geschild, in blokjes

- 100 ml volle melk

- boter

- peper en zout

- 2 Liter water

- 3 eetlepels peterselie fijngehakt

- 3 bouillonblokjes van kip

Bereidingswijze

Verwarm de boter in een soepketel en fruit hierin de ajuin.

Voeg de wortel, selder, aardappelen en de pompoen toe en fruit alles nog even mee.

Doe er het water en de bouillonblokjes bij en breng aan de kook.

Laat 20 minuutjes doorkoken en mix de soep.

Doe er de melk bij, breng op smaak met peper en zout, en werk af met de peterselie.

De pattisson is een kleine pompoensoort.

De vrucht doet qua vorm denken aan een vliegende schotel met een gelobde rand.

De vrucht wordt in een vroeg stadium geoogst en heeft een doorsnede van ca. 10 cm.

De kleur is meestal wit, maar er bestaan ook gele en lichtgroene rassen.

Het vruchtvlees is licht van kleur.

Patisson is een ideale groente om te vullen.

voor 4 personen

4 pattisons

4 0ns half om half gehakt

2 teentjes knoflook

peper en zout

1 rode paprika

1 rode ui

4 takjes basilicum

olijfolie .

Snij van de pattison het dakje af en leg dit apart,hol de pattison met een lepel uit .

Strooi peper en zout aan de binnenkant,breng het gehakt op smaak met peper en zout.

Doe olijfolie in de koekenpan pers hierboven de knoflookteentjes uit,en fruit die aan voeg hierbij het gehakt en bak met een vork rul.

Stop het gehakt als dit gaar is in een schaal.

Snipper de ui en snij de paprika in kleine stukjes,bak dit met wat olijfolie in de koekenpan.

Roer het mengsel door het gehakt,voeg hierbij het fijngesneden basilicum.

Vul de uitgeholde pattisons met het gehakt mengsel,doe deze in een ovenschaal,giet hier een klein laagje water in ongeveer 2 cm.

Doe de deksels op de pattisons.

Verwarm de oven 10 min.

Voor op 200 graden,doe de schaal in de oven en laat het geheel in ongeveer 35 minuten goed doorwarmen.

Serveer met rijst of pasta.

Spruitjes met pompoen en seitan voor 4 personen.

200 g spruitjes

200 g pompoen

1 ui

250 g seitan

2 cl olijfolie extra vierge

peper

nootmuskaat.

Maak de pompoen schoon en snij hem met schil in kleine stukjes.

Maak de spruitjes schoon en halveer ze.

Snipper de ui.

Verwarm de helft van de olijfolie en fruit de ui.

Voeg de spruitjes toe en laat ze zachtjes meebakken.

Voeg een bodempje water toe,

Zet een deksel op de pan en stoof de spruitjes op een zacht vuur gaar.

Voeg na ongeveer 5 minuten de pompoen toe en laat het geheel verder gaar stoven.

Breng op smaak met peper en muskaatnoot.

Snij intussen de seitan in dunne reepjes. Verwarm de rest van de olijfolie en bak de seitanreepjes tot ze korstig zijn.

Roer de seitan door de gare groenten en laat het geheel nog even zachtjes bakken.

Pompoengratin met kapucijners 4personen

800 g pompoen

1 kopje droge kapucijners

1 ui

1 cl olijfolie (extra vierge)

1 takje tijm

100 g gruy?re (geraspt)

zout

1 takje bonenkruid

25 g bloem (tarwebloem)

3 dl melk (halfvol)

2 cl zonnebloemolie

nootmuskaat

peper

Week de kapucijners ongeveer 8 u en laat ze vervolgens gaar koken in water met bonenkruid. Voeg tegen het einde van de kooktijd (ongeveer 50 minuten) een snuifje zout toe.

Maak intussen de pompoen schoon en snij hem in blokjes. Snij de ui fijn.

Verwarm de olijfolie, voeg de ui en de tijm toe en laat even fruiten.

Voeg vervolgens de pompoenblokjes en een bodempje water toe en laat ze zachtjes gaar stoven (vermijd dat de pompoen stuk kookt).

Maak ondertussen een bechamelsaus: verhit de olie en roer er het meel door.

Laat dit mengsel gedurende 2 minuten zachtjes pruttelen zonder het donkerbruin te laten worden.

Voeg, onder voortdurend roeren, melk toe.

Laat nog minstens 10 minuten zachtjes doorkoken om de meelsmaak eruit te halen.

Breng op smaak.

Roer de gare pompoen en kapucijners in een ingeoliede ovenschotel, overgiet met de saus en bestrooi met de kaas.

Laat gratineren in een voorverwarmde oven (ca. 180?C).

Pompoenschnitzels Ingredienten voor 4 personen

400 g pompoen

3 eiwitten

40 g bloem

150 g paneermeel

peper

zout

4 takjes tijm

10 cl olijfolie (extra vierge)

Verwijder de schil en de pitten van de pompoen en snijd in maanvormige plakjes van ongeveer 2 cm dik.

Kruid de pompoenpartjes met peper en zout en haal ze door de bloem.

Dompel ze daarna onder in het losgeklopt eiwit en wentel ze tenslotte in het paneermeel waaraan de fijngehakte tijm toegevoegd werd.

Bak onmiddellijk in hete olie en serveer met een slaatje en een lichte dressing.

Pompoensalade voor 8 porties

Ingredienten voor de salade:

1 Pompoen

50 gr.Walnoten of Cashewnoten

3 stronkjes Witlof

125 gr. Tauge

4 stuks Kiwi (niet te rijp)

1/2 blik Ananasschijven of stukjes

1 portie Garnalen

8 stuks Eieren

Ingredienten voor de dressing of saus:

150 gr. Slasaus

150 gr. Magere Yoghurt

1/2 citroen

portie Peper

portie Zout

1 theelepel Suiker

2 eetlepels Kerrie

1 bosje Bieslook om te garneren

1 teentje Knoflook

1 theelepel Gembersiroop

De Salade:

1. Snijd de pompoen in parten, snij de binnenzijde en de schil weg, vervolgens het vruchtvlees in zo klein mogelijke blokjes

2. Snijd het witlof in dunne plakjes

3. Snijd de Kiwi in plakjes

4. Snijd de Ananas in kleine blokjes

5. Spoel de tauge schoon en dep droog

6. Hak de nootjes grof

7. Houd de garnalen heel

8. Kook de eieren 9-10 minuten en laat ze schrikken in koud water, pellen en in stukjes snijden.

De saus:

Alle ingredienten vermengen in een roerkom te beginnen bij de natte ingredienten

Dien de salade op en schenk de dressing erover en maak het af met een garnering van bieslook.

Omelet met pompoen en champignons, 4personen

6 eieren

200 g pompoen

1 ui

200 g champignons

3 cl olijfolie ,extra vierge

peper

zout

0.2 dl water

Maak de pompoen schoon en snij in kleine stukjes. Snipper de ui.

Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes.

Verwarm in een grote pan wat olijfolie en bak de champignons.

Breng ze op smaak met peper en zout en haal ze uit de pan.

Verwarm opnieuw wat olijfolie en fruit de ui. Voeg de pompoen toe, plaats een deksel op de pan en laat de pompoen op een zacht vuur gaar worden.

Klop intussen de eieren los met wat water en breng ze op smaak met peper en zout.

Voeg de champignons bij de gare pompoen en overgiet de groenten met de losgeklopte eieren. Laat op een matig vuur drie tot vier minuten bakken.

Plaats een bord of een deksel op de pan en keer de omelet.

Bak ook langs de andere kant nog enkele minuten.

Pompoensouffl? met blauwe kaas Ingredienten voor 4 personen

600 g pompoen

80 g kaas (blauwe)

80 g gruy?re (geraspt)

1 ei

4 eiwitten

15 eetlepels sojaroom

1 cl olijfolie (extra vierge)

peper

Was de pompoen.

Snij ze in stukken met de schil en stoom gaar. Mix de pompoen en voeg kaas, kruiden, sojaroom en ei toe.

Klop de eiwitten stijf.

Roer ze voorzichtig door het mengsel.

Schep het mengsel over in een ingeoliede souffl?vorm.

Plaats ongeveer 30 minuten in de oven (200?C). Serveer onmiddellijk.

Charlotte van pompoen

Ingredienten

500 g pompoen

3 eierdooiers

100 g suiker

1 theelepel maiszetmeel

2 blaadjes gelatine van 3 g

4 dl room

1 doos lepelbiscuits

De pompoen schillen, in stukken sijden en de pitjes verwijderen.

De juiste hoeveelheid vruchtvlees afwegen en er met de centrifuge sap van maken.

De gelatine weken in koud water.

Het eigeel met de suiker opkloppen tot een wit schuimig mengsel en er voor een charlotte 150 gram pompoensap en het maiszetmeel doorroeren. Het mengsel 1 minuut laten opwarmen onder voortdurend kloppen.

De gelatine uitknijpen en bij het mengsel voegen. Grondig roeren en laten afkoelen.

De room stijfkloppen. De wanden van een charlottevorm bekleden met de lepelbiscuits. Wanneer het pompoenmengsel half opgesteven is, er voorzichtig de room doorroeren.

Dit mengsel in de vorm scheppen en een nacht in de koelkast laten staan.

De charlotte uit de vorm halen en versieren met toefjes slagroom.

Op ieder bord een schijf charlotte leggen en er het resterende pompoensap omheen gieten.

De gelatine in dit gerecht kan vervangen worden door agar-agar.

Ingredienten: Geschilde, in blokjes gesneden pompoen, 1/2 liter melk, 2 eetlepels suiker, 1 pakje vanillesuiker, fruit.

Bereidingswijze:

1 Kg geschilde en in blokjes gesneden pompoen gedurende 5 ? 6 minuten laten koken.

Daarna bijna al het vocht afgieten en de brij fijn mixen. een halve liter melk en 2 eetlepels fijne suiker toevoegen ( naar smaak ) en dit alles opnieuw aan de kook brengen.

1 pakje vanillesuiker toevoegen en het geheel nog eens laten doorkoken.

In kommetjes gieten en versieren met 1 potje uitgelekt fruit.

In de koelkast plaatsen tot het afgekoeld is.

Ingredienten:

Voor het deeg: 100 g bloem, 20 g amandelpoeder, 75 g boter, 1 el fijne tafelsuiker, 1 tl geraspte citroenschil, 1 eierdooier, 1 snufje zout,

Voor de garnering: 500 g vruchtvlees van een pompoen naar keuze, 80 g acaciahoning, 2 eieren, 3 tl gemalen specerijen: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember, 1 el bruine rum, 1 el arrowroot, 2 el amandelpoeder,

Voor de taartvorm: 1 klontje boter

Bereidingswijze:

Bereid het deeg 3 uur tevoren: doe de bloem in de mengbeker van de keukenmachine.

Voeg het amandelpoeder, de boter, citroenschil, suiker, zout en eierdooier toe.

Meng alles snel op de hoogste stand tot het deeg zich tot een bol vormt.

Bewaar het deeg 3 uur in een plastic zak in de koelkast.

Neem het deeg uit de koelkast en laat het ongeveer 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met boter.

Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm ermee. Zet de taartvorm in de koelkast terwijl de garnering wordt gemaakt.

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Snijd het vruchtvlees van de pompoen in grove stukken en stoom die 15 tot 20 minuten of tot ze zeer zacht zijn.

Schep de stukjes pompoen in de mengkom van de keukenmachine en voeg de eieren, honing, specerijen, rum en arrowroot toe.

Meng 1 minuut op de hoogste stand tot een gladde creme.

Neem de vorm uit de koelkast, bestrooi de deegbodem gelijkmatig met het amandelpoeder en schenk de pompoencreme erin.

Zet de vorm 50 minuten in de oven.

Laat afkoelen, haal de taart uit de vorm en dien op.

Ingredienten: 50 gr pompoenvlees, geraspte schil van 1 citroen, sap van 1 citroen, 1/2 theelepel kaneel, 150 - 175 gr rietsuiker,

2 of 3 in heet water met soda schoongespoelde potjes.

Bereidingswijze:

Kook de in stukjes gesneden pompoen met de geraspte citroenschil in weinig water gaar.

Voeg kaneel, citroensap en suiker toe.

Breng voorzichtig aan de kook en laat op een klein pitje indikken totdat een druppel op een koud schoteltje gelijk stolt.

Nu is de jam klaar en kan in de potjes, gelijk de deksels erop en even 5 minuten op de kop laten staan.

Lekker op een boterham maar ook bij een toetje of bij een stukje vlees.

Ingredienten: 300 gram suiker, 1 eetlepel olie, 3 eieren, 1 eetlepel geschaafde walnoten, 300 ons bloem, 200 gram geschaafde pompoen, 1/2 theelepel zout, 1 liter spa, bakpoeder, 1 theelepel gemalen kruidnagels, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel nootmuskaat en gemberpoeder.

Een grote ronde gietijzeren braadpan.

Bereidingswijze:

Meng eieren, bloem, eieren en suiker met de kruiden goed door elkaar, voeg dan al roerende de spa erdoor tot er een stevig deeg ontstaat. Doe alles in een goed ingevette braadpan, sluit de de pan goed af, en zet de braadpan in een voorverwarmde oven op 300 graden.

Het pompoenbrood goed laten afkoelen.

Serveer het pompoenbrood met plakjes belegen Goudse kaas.

Er zijn heel veel verschillende soorten.

Het belangrijkste onderscheid dat gemaakt kan worden is die tussen pompoenen en kalebassen. Simpel gezegd zijn de grote soorten pompoenen en de kleine kalebassen.

Dit gaat echter lang niet altijd op, net als het idee dat pompoenen eetbaar zijn en kalebassen voor de sier.

In veel gevallen zijn kalebassen namelijk ook eetbaar.

Welke soorten specifiek gekweekt worden om te eten kunt u in de winkel uiteraard navragen.

Onder pompoenen vallen onder andere de grote geel/oranje, halloween.

Deze pompoen is rond met ribbels en geschikt om uit te hollen.

Een pompoensoort die bijzonder smakelijk is, is de muskaatpompoen.

Onder kalebassen vallen de meeste kleine soorten.

Deze zijn er in allerlei vormen en kleuren.

Ook de zogenaamde 'turkse muts' valt onder de kalebassen.

Deze soort met een 'muts' is in verschillende kleuren te vinden, maar voornamelijk in oranjerood.

Ook lagenaria's (fleskalebassen) zijn kalebassen.

Deze soort valt op doordat hij het beste groeit en de mooiste vorm krijgt wanneer hij 'hangt'.

Een aantal soorten met hun eigenschappen.

Eetbare pompoenen:

Golden Debut of Hokkaidopompoen

Een Japans hybrideras met ronde, oranje vruchten van 1 a1,5 kg en stevig, geelachtig vruchtvlees. Smaak neigt naar de zoete kant.

Behoort tot de rassen die vaak worden aangeduid als Hokkaidopompoenen omdat ze oorspronkelijk van het Japanse eiland van die naam afkomstig zijn.

Butterball of Kobocha

Een Japanse hybride met platronde vruchten, ca 10 cm hoog en 17 cm in doorsnee.

De schil is groen, het vruchtvlees okerkleurig. Bij het rijpen wordt de schil vaak oranjeachtig. Na kort koken geeft dit ras een uitstekende puree, die in kleur en smaak overeenkomt met kastanjepuree.

Muskaat pompoen

Terra kleurig eetbare pompoen met diepe plooien. Stevig dik oranje vruchtvlees, lichtzoete muskaatsmaak.

Wordt in schijven verkocht.

Turkse muts

Opvallend gekleurde decoratieve pompoenen zijn matig eetbaar.

Spaghetti pompoen of zomerpompoen

Ovaalronde ,aanvankelijk cr?mekleurige en later geelachtige gladde vruchten.

Het draderig vruchtvlees vertoont na het koken uiterlijk veel overeenkomst met spaghetti.

Tip: De hele vrucht ca 20 minuten koken, zaadkern verwijderen en het draderig vruchtvlees met een vork uit de vruchthelft trekken. Deze spaghetti warm eten of koud met een pikante saus.

Butternut

Ook wel flespompoen genoemd.

Voortreffelijke consumtiekwaliteit.

Ze hebben de vorm van een peer en zijn creme-bruin van kleur en dieporanje vruchtvlees.

Blue Hubbart

Dit zijn grijs blauwgroene pompoenen van ongeveer 1 a 1,5 kg zwaar.

Ze hebben een zeer dikke huid waardoor ze bijna een jaar lang houdbaar zijn.

Goed van smaak.

In de 17e eeuw gebruikten Oosterse genezers

pompoenpitten om hun geneeskrachtige werking.

De eerste ontdekkingsreizigers in Amerika zagen dat de indianen pompoenpitten als medicijn gebruikten.

Door te eten, zouden mensen van ingewandswormen als lintwormen kunnen afkomen.

Ook werd van pompoenpitten een thee getrokken, die zou helpen tegen vrouwenkwaaltjes, prostaatklachten en impotentie.

In Ethiopie worden pompoenpitten als natuurlijk laxeermiddel gebruikt.

Pompoenpitten zijn een bron van eiwitten, ijzer, vitaminen uit de B-groep, vitamine E, vezels en mineralen.

Verder zijn ze rijk aan zink en andere voedingsstoffen als magnesium, fosfor, koper, kalium, niacine, foliumzuur, riboflavine en thiamine.

Pompoenpitten zijn dan ook zeer voedzaam en leveren energie.

Pompoenpitten hebben een vochtafdrijvende werking, dat wil zeggen dat men ervan moet plassen.

De pitten zijn heel geschikt als gezond tussendoortje omdat ze vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen bevatten.

Hun reputatie als seksueel stimulerend middel hebben pompoenpitten waarschijnlijk te danken aan het feit dat prostaatklachten kunnen worden verlicht door het zink en het magnesium die erin zitten; daardoor zou weer een mogelijke oorzaak van impotentie kunnen worden weggenomen.

omslagen tegen spierkrampen, kneuzing en bloeduitstortingen

100 gram pompoenpitten in de mixer fijn malen met 10 ml pompoenpit olie.

De massa op de pijnlijke plek leggen en met een flanellen lap van katoen of linnen afdekken.

Ongeveer 15 minuten laten inwerken.

De omslag werkt pijn verlichtend, heft kramp op en werkt ontstekingsremmend.

Masseren met pompoenpit olie

Pompoenpit olie puur of gemixt met olijfolie in de verhouding 3:1.

Masseer hiermee de nek en rug zachtjes.

De werkzame stoffen linolzuur en het vitamine maakt de spanning in de spieren los, lost de krampen op, verminderd de pijn en verzorgd de huid.

badolie

15 ml pompoenpitten olie met een paar druppels etherische olie vermengen, bij voorbeeld lavendel, citrus, bergamot, rozen enz. en in het badwater toevoegen.

Pompoen olie bevat veel zelfverzorgende vitamine en meervoudig onverzadigd linolzuur en daardoor beschermd het de huid tegen verouderen en uitdrogen

masker.

1 eetlepel gemalen pompoenpitten met wat melk of water mengen.

Het mengsel op het gezicht aanbrengen en grondig inmasseren.

Ongeveer 15 minuten in laten werken en daarna goed afspoelen.

Het pompoenpitten masker reinigt en verzacht de huid

Nagelverzorging met pompoenpit olie.

10 milliliter pompoenolie met 5 milliliter zonnebloemolie vermengen.

De vingertoppen ongeveer 15 minuten laten weken. Aansluitend de nagels en het nagelbed masseren.

Haarkuur met pompoenolie

Drie tot vier druppels pompoenolie met je gewone shampoo vermengen.

De haren twee maal wassen.

Aansluitend de mix in de kophuid masseren en zeer goed uitspoelen.

De pompoenpit olie verstevigt de haren en hoofdhuid.

Dof haar krijgt glans en zorgt er voor dat het gemakkelijk doorkambaar wordt.

Ook zorgt het er voor dat er minder roos in de haren komt te zitten.

Hoe kom ik op een vlotte manier aan pompoenpitten?

Het is een hele klus om pompoenpitten uit hun omhulsels te krijgen.

Die pitten zitten, om te beginnen, in een dikke, vette massa.

Pluk ze eruit en was ze.

Droog ze goed af en leg ze op een stukje keukenrol in een kartonnen deksel.

Laat ze drogen op de verwarming.

Je kan ze ook in de oven drogen op 40 graden.

En dan komt een geduldig werkje.

Elk zaadje snij je met een klein schaartje open. De witte omhulsels gooi je weg en de groen-grijze kernen gebruik je voor de verschillende mogelijkheden.

Waarvoor kan ik pompoenpitten nog gebruiken?

Je kunt ze pellen en daarna de kernen oppeuzelen, terwijl je voor tv zit te zappen bijv.

Je kan de pitjes verwerken in je brood.

Op de cake smaken ze heel lekker.

Je kan ze roosteren in de pan met een beetje soyasaus.

Je kan je rauwkostschotels ermee garneren.

Attentie: eet zeker niet meer dan 20 pitten per dag.

Als je er meer dan 20 eet, verlies je misschien te veel vocht en dan verdwijnen er ook waardevolle mineralen.

Pompoenpitten zijn gezouten, ongezouten en geroosterd verkrijgbaar, in supermarkt, natuurwinkel

Gekruide ei-dip

Benodigdheden

50 g gepelde pompoenpitten-50 g hazelnoten-50 g sesamzaadjes-3 eetlp. korianderzaadjes-4 zacht gekookte eieren-zout-peper (chilipoeder)

Bereiding

Rooster de gepelde hazelnoten en pompoenpitten al roerend in een bakpan.

Doe ze samen met de sesam- en korianderzaadjes in een keukenmachine en maal ze fijn.

Voeg dan de eieren en zout en peper naar smaak toe en meng dit nog even in de machine.

Voor een hete dip kunt u wat chilipoeder toevoegen.

Gepofte

Benodigdheden: 1 ons pompoenpitten 1 ons zonnepitten --- ? ons pijnboompitten 1 theelepel kruidenbouillon poeder

Zet een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur. Als de bodem goed warm is, zet je de vlam laag. Stort de pompoenpitten uit in de pan en verdeel ze over de bodem.

Regelmatig omroeren.

Na een tijdje zwellen ze op en knappen, doe dan de zonnepitten er bij.

Als laatste de pijnboompitten.

Nog een paar keer omroeren en het gas uitzetten. Strooi de bouillonpoeder er over heen en giet de geroosterde pitten uit op een bord.

Je kunt ze als versnapering eten of in gerechten gebruiken

Benodigdheden:

- Een pompoen: zoek er eentje uit die voldoende hoog is, en breedte speelt minder een rol.

- Een patroon (tekening)

- Een prikker (dit kan bijvoorbeeld een dikke naald zijn)

- Plakband of punaises

- Schaar

- Uitschraapschepje en pompoenzaagje of scherp mesje

- Keukenpapier, groot keukenmes en kom

- Oud krantenpapier om de pompoen op te zetten

Markeer met de prikker waar het deksel komt van de pompoen.

Aan de achterkant van de pompoen markeer je een soort van hendel.

Met een groot keukenmes snij je voorzichtig langs de markering.

Probeer het deksel er een beetje schuin uit te snijden.

Doe je dit niet en snij je het deksel rechtaf, dan zal deze invallen zo gauw deze later (na een dag of 2) een beetje inkrimt.

Neem het deksel uit de pompoen.

Merk de hendel op aan de achterkant van de pompoen, deze wordt aangemaakt voor extra steun van het deksel.

Snij een stuk vruchtvlees met pitten weg aan de onderkant van het deksel.

Schraap met het uitschraapschepje het binnenste van de pompoen uit.

Eerst het dradige vruchtvlees (strengen) met de pitten, verwijder deze.

Dan kan je verder schrapen tot de wand een dikte heeft van ongeveer 2-3 cm.

Het uitgeschraapte vruchtvlees kan je gebruiken voor soep, taart of andere gerechten.

Zorg ervoor dat je de wand op het laatste mooie glad schraapt, indien mogelijk, dit kan soms een beetje lastig zijn.

Vergeet ook niet de bodem plat te schrapen. Daarna dep je alles eens met een stuk keukenpapier.

Met plakband of punaises bevestig je het patroon op de voorkant van de pompoen.

Best knip je hier en daar, aan de zijkanten van het patroon, een snee waardoor je het beter en platter tegen de pompoen kan bevestigen.

Met een prikker prik je op gelijke afstanden (enkele millimeters uiteen) rond de markeringen van het patroon.

Wanneer je rond bent met dit (tijdrovende) werkje, neem je voorzichtig je patroon van de pompoen af en legt het naast je, je knipt het dus niet stuk want je hebt het nodig om er naar te refereren bij het uitzagen.

Je ziet dan mooi de gaatjes waar je geprikt hebt op de pompoen.

Met het pompoenzaagje of scherp mesje zaag je geduldig, volgens de instructies op het patroon (als die er zijn), langs de geprikte markeringen.

Doe dit voorzichtig en recht op de pompoen. Nooit forceren want de zaagjes kunnen gemakkelijk breken.

Over het algemeen wordt aangenomen dat je met de kleinste weg te snijden gedeelten begint en zo naar de grotere stukken toewerkt.

Volg de (eventueel aanwezige) instructies op. Als je per ongeluk een stukje teveel wegzaagd kan je het nog terugplaatsen met behulp van een naald of tandenstoker.

Wanneer je gedaan hebt met het uitzagen gaan we de uitsnijdingen wat proper maken met keukenpapier.

Ook de binnenkant van de pompoen maken we wat proper.

De pompoen is nu klaar!

Nu nog theelichtjes erin plaatsen.

Laat eventueel de kaarsjes een tijdje branden tot er zich een zwart/bruine plek gevormd word onderaan de deksel.

Deze kan je dan voorzichtig wegzagen.

Dit gat kan dan dienen voor de ventilatie van rook en hitte.

En dan de lichten doven ...

Ps: Als je een patronenboekje koopt heb je soms de fijne zaagjes en uitschraapschepje erbij. Bekijk goed of dit ook zo is als je er eventueel aankoopt via het internet.

Met de hulp van de volgende tips kan je de houdbaarheid van je uitgesneden pompoen verlengen.

Omdat ik ze zo leuk vind enkele voorbeelden van uitgesneden pompoenen.

Ook geef ik een mooie url om zelf op het Internet pompoenen uit te snijden, erg leuk!

http://www.cyberhaunt.com/site/fun/attractions/pumpkin.html plak de url in je browser, veel succes

* Je kan de pompoen enkele minuten onderdompelen in een emmer water met een beetje chloor, javel aan toe gevoegd. , dit kan schimmel voorkomen. Laat uitlekken en droog de pompoen voorzichtig af (dep het overtollige vocht weg aan de binnenkant).

* Bewaar de pompoen op een koele, donkere plaats.

Best dek je ze niet helemaal af om een vluggere verzachting van de pompoen te voorkomen, maar je kan het doen.

* Je kan de uitgesneden openingen insmeren en indien gewenst ook de binnenkant van de pompoen witte Vaseline of dergelijke om vroegtijdige uitdroging te verminderen.

* In een warme droge omgeving zal je pompoen snel uitdrogen en gaan krimpen.

Je kan ze dan 2-4 uren onderdompelen in koud water, ze zal terug opzwellen.

Laat uitlekken en droog ze voorzichtig.

Dit proces kan je slechts 1 of twee keren doen.

* Als je pompoen gaat schimmelen is er niets meer aan te doen.

Je zal sneller schimmel krijgen in je pompoen als deze in een zeer vochtig milieu staat.

* De binnenkant kan je insmeren met desinfecterende zeep.

* De buitenkant kan je inwrijven met zonnebloemolie, allereerst voor het behoud en de pompoen gaat er ook mooi van glimmen.

* Plaats de uitgeholde pompoen best niet in volle zon, ze kan vroegtijdig gaan inkrimpen.

* Je kan de pompoen na het snijden een tijdje laten drogen en er vervolgens in spuiten met haarlak, hierdoor zouden ze minder snel gaan schimmelen.

Al het bekomen vruchtvlees van de uitgeholde pompoenen blijft natuurlijk geschikt voor gebruik in de keuken maar veel recepten zijn er niet steeds te vinden, waarin pompoen de hoofdrol speelt.

Toch wel.

Er bestaan diverse boeken die enkel recepten met pompoen beschrijven.

Je kan zelfs al van de pompoenplant smullen, alvorens er pompoenen zijn.

Gefrituurde bloemen zijn nl. een echte lekkernij en verrassen uw gasten keer op keer.

Soep, is de meest gekende bereiding voor pompoen.

Je kan louter pompoen gebruiken of je kan hierbij combineren.

Het voordeel van pompoen is dat het een goede dikke soep maakt, maar uit zichzelf weinig smaak toevoegt aan de soep.

Alle combinaties zijn dus mogelijk.

Een persoonlijke favoriet is pompoensoep met kreeft.

Hiertoe volstaat het in een weinig water ui en pompoen laten gaar te koken en dan het geheel te pureren met de mixer.

Daarna voeg je er water bij in functie van de gewenste dikte van de soep.

Terug laten opkoken terwijl je er een roux van kreeft aan toevoegd.

Even lekker en veel sneller kan je gebruik maken van een blikje kreeftensoep.

Het geheel laten koken en de laatste minuutjes rijkelijk crevettes aan toevoegen.

Bij het opdienen versieren met peterselie en stokbrood voorzien.

Pompoen kan ook als groente.

Enkel met pompoen maak je een moes, net zoals appelmoes.

Eventueel kan je er wat suiker aan toevoegen voor de smaak wat aan te scherpen.

Heel fijn is hetzelfde recept, maar dan in combinatie van half pompoen, half appel.

Als dessert kan ook.

Basis is terug de pompoenmoes, maar na het pureren voeg je er riant rozijnen en cocos-schilfers bij.

Laat het geheel nog even doorkoken en serveer het met wat bruine suiker.

Als ovengerecht...wordt het souffle.

1kg pompoen, 3 eieren, 80 gr gemalen kaas, 20 cl melk, 2 soeplepels bloem, 30 gr boter, muskaatnoot en zout en peper.

Laat boter smelten, meng er bloem onder en voeg melk toe.

Laat even doorkoken en hou het heel lopend.

Voeg hier de gepureerde pompoen aan toe samen met eigeel en geraspte kaas en tot slot de stijf geklopte eiwitten.

Laat dit geheel in de oven op 160 graden gedurende 25 minuten en de souffle is klaar.

Wanneer je niet zo te vinden bent voor het kerven van een masker in een uitgeholde pompoen, kan je de uitgeholde pompoen toch nog goed gebruiken als meest originele soepterrine, waarin je de pompoensoep opdient.

De uitgeholde pompoen is voldoende hittebestendig, dus niets te vrezen.

Nog meer:

Table Gold

Deze gele Wintercourgette (bewaarcourgette) is zeer lang houdbaar na de oogst, en heeft een iets nootachtige smaak.

Cushaw Golden Yellow

Peervormig geel (sierkalebas)

Grote Gele Centenaars

Reuzenpompoen, Pumpkin, Potiron, K?rbis, Zucca, Calabaza.

Cushaw green striped

Sierkalebas, peervormig mooi van vorm en kleur, maanden te bewaren

Buttercup, C.maxima

Donkergroene eetbare pompoen, zeer compact, lichtzoet vruchtvlees van uitstekende kwaliteit. Een eet- bewaarpompoen bij uitstek en bovendien een handzaam formaat.

Big max , Curcurbita max.

Hele grote pompoen

Sweet Dumpling, C. pepo

Van oorsprong uit Mexico, is een favoriet van vele kwekers, zowel voor eet als sier.

Vruchtvlees lichtoranje, zeer fijn, stevig met zoete noten en kastanjesmaak.

Lekker rauw als salade.

Triamble Tristar

Hele aparte eetbare pompoen, rankend, lang bewaarbaar.

Speckled Swan, sierkalebas.

De kromme hals ontstaat alleen indien de vrucht op de grond ligt.

Volledige rijpe vruchten zijn jarenlang te bewaren in gedroogde staat.

Squash Waltham Butternut, courge zucca calabaza

Galeux de'Eysines, pindapompoen

Mooi van lelijkheid en daarom zeer decoratief. Goed uit laten rijpen.

Culinair: geel vruchtvlees, stevig fijn, zoet van smaak.

Een bizarre pompoen, die zowel het oog als de tong streelt.

Boule de Siam, Cucurbita ficifolia

Deze vijgenbladpompoen is heldergroen, wit gemarmerd en gestreept.

Gewicht 2-6 kg, prachtige ovale vruchten met zwarte zaden,blijven jaren houdbaar.

In Zuidelijke landen maakt men er de beroemde Engelenhaar-confiture van.

Pompoen spooktacular

Kleine pompoen - geschikt voor taarten - iets afgeplatte bolvormige oranje vruchten; 15 cm in doorsnee, 1 tot 2 kg zwaar met smakelijk vruchtvlees.

Blue Kuri Eetbare mooie pompoen, lang te bewaren, dik oranjegeel stevig vruchtvlees, niet te zoet.Queensland Blue

Eetbare pompoen, oranje vruchtvlees

Table King, Acorn -pompoen

Donkergroene acornpompoen

Het oranje vruchtvlees heeft een uitgesproken nootachtige smaak.

Yellow Crookneck oranje

Wratachtige kromme kalebas

Marina Di Chioggia

Groene tulbandvormige pompoen, eetbaar, sterk rankend, bijna rood vruchtvlees.

Zeer goed bewaarbaar.

Tonda Pandana

Deze eetbare pompoen is middenlaat.

Goed bewaarbaar.

Jarrahdale Eetbare mooie pompoen.

Lang te bewaren

Dik oranjegeel stevig vruchtvlees, niet te zoet.

Pear Striped Bicolor

Peervormige geel en groen kleurig met witte strepen.

Birdhouse bottle, Lageneria siceraria Fleskalebas, heeft witte bloemen,mooie lichtgroene kleur

Als je geluk hebt kun je dit soort drogen.

Aladdin

Mengsel van kleine turkse mutsen

Nutty Delica

Donkergroene pompoen met een nootachtige smaak

Butternut Dit is de meest gewaardeerde winterpompoen. Nootachtig, rijk oranje vruchtvlees

Op zijn zoetst is als het volledig rijp is na een bewaartijd van 3 maand, kan de vrucht wel een jaar goedblijven

Green Hubbard

Donkergroene eetbare pompoen

Goed vruchrvlees, niet te zoet, veelzijdig in keukengebruik.

Golden Hubbard

Eetbare mooie pompoen, lang te bewaren

Dik oranjegeel stevig vruchtvlees, niet te zoet.

Oliepompoen Herakles

Deze pompoen bezit donkergroene zaden die zeer oliehoudend zijn, en voor heilzame doeleinden worden gebruikt

Nest Egg Creme witte eivormige sierkalebassen

Crowns Of Thorns

Kroonkalebassen in verschillende kleuren.

Heel decoratief.

Spaghetti Pompoen

Ovaal creme witte eetbare pompoen met geel spaghetti-achtig vlees

Sweet Mama

Donkergroene eetbare pompoen

Potiron Uchiki Kuri Oranje zon

Heerlijke pompoen voor de soep, (niet schillen!)

Patisson Creme-witte platte vrucht,vliegende schotel vorm Eetbaar.

Baby Boo Creme wit plooi pompoentje

Gebruiken ze veel voor decoratie in bloemstukken.

Jack-be-little, sterk geribt, ranje.

Heeft fijn vruchtvlees dat heerlijk is als het gebakken wordt.

Zeer decoratief.

Rode van Etampes

Oranje-rode platte pompoen.

Sier en eetbaar

Assepoeser-pompoen

Jack O Lantern

Ovaal oranje pompoen, geschikt voor uitsnijden

Home Recepten