Bourgondische najaarsproeverij van Gransjean

Een zondag met champagne, winterse wijnen en delicatessen. Al ver van tevoren reserveer ik bij Anne-Wies van Gransjean Wijnen & Delicatessen voor de najaarsproeverij op een novemberzondag van 13.00 tot 17.00 uur. Zus en haar vriend bellen later aan dan gepland (zit in de familie), maar we hebben alle tijd en drinken eerst een glas bubbels met rozemarijn. Daarna rijden we naar partycentrum De Bataaf en parkeren langs de tennisbanen. Veel te sportief al dat geren op zondag vinden we en met nog meer zin stappen we het wijnwalhalla van deze middag binnen. Als eerste feliciteer ik Anne-Wies Gransjean met het behalen van het Master of Wine examen in Londen. Zus en vriend gaan richting Cava s, Arno en ik hebben meer interesse in champagne en toasten met een Charles Heidsieck Brut Reserve 2001. Geselecteerd door Perswijn lezen we op het proefformulier.

Frankrijk, Spanje & Italie
Hierna verleid ik Arno met de AOC Saint Veran 2003, verleiden omdat hij eigenlijk niet van wit houdt maar deze eerder ook goed vond. Daarna moeten we toch echt naar Spanje, Arno s stokpaardje. Handig, want hij proeft alle rode wijnen en wijst mij twee stevige van Cigales aan die ik toch echt moet proeven: de Carreduenas Tinto Roble 2003 en de Vina Concejo Reserva 1999. Aan de laatste hangt wel een prijskaartje van 20,75, maar beslist een wijn om te onthouden en een waar je iets bij moet eten. We proeven de Picos, Spaanse knabbelstokjes die ideaal zijn om de smaak te neutraliseren. Italie is de volgende stand waar we beginnen met de meest eenvoudige die de duurdere wijnen wat mij betreft verslaat, de Siciliaanse Nero d Avola/Merlot IGT 2003. De Rosso di Montalcino is twee keer zo hoog geprijsd en zeker mooi, maar wat metalig.

Australie & Zuid-Afrika
Arno proeft nog twee Australische Barossa s, een Cabernet Sauvignon en een Shiraz. Die laat ik voor wat ze zijn, bij Zuid-Afrika doe ik weer mee met de Crane Red Shiraz 2004 Goedverwacht Estate, een prima en betaalbare wijn (alles onder de 10,00 dus). De Maxim Cabernet Sauvignon 2003 is ruim twee keer zo duur en dat is goed te proeven (pruim, moerbei en kersen). Het is dan ook de topwijn van Goedverwacht en winnaar van de Dubbel Veritas Gold, de hoogste Zuid-Afrikaanse onderscheiding. Ondanks dat ik de meeste wijnen in de emmers deponeer (ja ik weet dat er anti-spugers zijn, maar zo heb ik het nu eenmaal geleerd en als je veel wijnen wilt proeven preventief) laten we de Maxim nog eens bijschenken om daarna richting de delizaal te gaan.

Delicatessen
We treffen zus en H. bij de delicatessen waar we proeven van de Spaanse chorizo, salchichon, lomo, serrano- en ibericohammen waar twee Spaanse meisjes ons alles over vertellen. Zus kijkt spijtig toe, want helaas voor haar is het allemaal varkensvlees. De iberico is misdadig lekker, maar we moeten nog meer proeven. Op een stokbroodsneetje krijgen we hazenpate met eerst sinaasappelcompote erop en vervolgens uicompote. Moeilijk te zeggen welke compote wint. Na een Chiappine (= schoenzool) met olijf proeven we nog enkele kaasjes. We zien veel bekenden als Epoisse, Blue Stilton met port, Gruyere de chevre en de Savoie, parmeggiano Reggiano en minder bekende als Romero (NL kaas met Italiaans karakter en rozemarijn), Galet Cendre en Tomme de Savoie au Marc des Raisins. Heerlijke kazen.

Nr. 80
De anderen hebben het hele Chileense assortiment al geproefd als ik na een praatje met Anne-Wies bij de stand aankom. Nr. 80, nr. 80, die moet je proeven! Dat is meteen de laatste en duurste op de Chili-lijst, dus ik begin met een Dona Candelaria Cuvee prestige 2003, Santa Cruz, Colchagua en ik weet meteen weer waarom ik een zwak voor Chileense wijn heb. Hoe moet nr. 80 dan wel niet zijn? Eerst nog de Syrah Reserva Limited Edition 2003, Vian Perez Cruz, Maipo, die goed is maar iets minder dan de vorige. Goed, nr. 80: Perez Cruz Liquai 2002. In het glas een intens donkerrode kleur en ik ruik pruimen met wat chocola. De verwachtingsvolle gezichten naast me maken het niet makkelijker, hier wordt een kennersproefnotitie verwacht en ik ga vast de mist in. Ok, een stevige wijn die wonderlijk zacht is, orakel ik, vol fruit en vrij kruidig. Ja.. en? Nou…mooie wijn. Wat, subliem! Mijnheer, wilt u nog eens bijschenken? Meteen heffen drie glazen zich naast die van mij op. Favoriet van de dag concluderen we, de prijs van 22,45 is minder favoriet. Een gedeelde 1e plaats met de Zuid-Afrikaanse Maxim die met 23,75 zelfs nog iets duurder is.

Nu we de favorieten hebben gevonden vinden we het genoeg. Zus en H. blijken heel andere landen te hebben bezocht. De NL wijn werd neergesabeld, de Canadese wijnen waren verrassend, de Icewine steeg naar hun hoofd (je meent het) en de Sparkling Shiraz was toch niet meer zo bijzonder, limonade eigenlijk. Na complimenten aan Anne-Wies en Rob Gransjean voor de geweldige proeverij gaan we naar huis, waar het 20-gangen Wappaz (world-tapas)menu staat te wachten. Tenslotte moet ik een beetje indruk maken op mijn kersverse zwager die chef-kok is geweest. Dat is gelukt.

3 Reacties

  1. Leuk zo’n proeverij.

    Afgelopen week de Italiaanse Novello weer geproefd met de voor ons onbekende witte Novello (Tartuffo, Delft).

  2. Nog steeds niet naar Wapaz gekeken, gelijk doen…!

  3. Zeker leuk deze proeverij en ja sinds ons bezoek aan Sicilie, hebben wij een, waarschijnlijk tijdelijk, zwak voor de Nero d Avola.

    Hihi, zwager afgetroefd!

Geef een reactie