Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De Zuid Afrikaanse Braai ofwel BBQ

In Zuid Afrika wordt heel wat afgebraaid, hier komen verschillende originele recepten van marinade's salades, brood, sauzen en vleesgerechten.

Wat is er aangenamer op een zwoele zomeravond dan gezellig braaien? Weinig, speciaal als je het koken kunt delegeren en lekker achterover in je stoel kunt blijven zitten met een longdrink en relaxen met familie of vrienden.

2 tenen knoflook.

2 uien

250 ml tomatensaus

80 ml witte wijn azijn

30 ml bruine suiker

1 theel. worcestershire saus

1 theel. engelse mosterd

1/2 theel. tabasco

1/2 theel. gedroogde basilicum

snufje zout en vers gemalen zwarte peper.

Kneus de knoflook. Hak de ui fijn. Neem een schaal en alle ingredienten. Bedek de spareribs met de marinaden en laat deze 1 nacht intrekken in de koelkast. Daarna bakken op de braai.

Voldoende voor 500 gram spareribs.

1 teen knoflook

2 theel. engelse mosterd

1 theel. mierikswortelsaus

60 ml tomatensaus

Pel en kneus de knoflook en mix met de andere ingredienten. Voeg het vlees toe en meng goed. Laat marineren gedurende 2 uur op kamertemperatuur of 1 nacht in de koelkast.

voldoende voor 375 gram biefstuk, lamsvlees, varkensvlees of kip.

2 tenen knoflook

1 kleine ui

2 theel. citroensap

1 theel. pinda olie

60 ml pindakaas

2 theel. sojasaus

1 theel. bruine suiker

l theel. verse geraspte gember

1/4 theel. chilipoeder

Pel en kneus de knoflook, snipper de ui en mix met de rest van de ingredienten. Voeg het vlees toe en meng goed. 2 uur afgedekt op kamertemperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 375 g bief, lam, varkensvlees of kip.

125 ml kokosmelk

2 theel. geraspte citroenschil

2 theel. citroensap

2 theel. vers gehakte basilicum

1 theel. vers gehakte koriander

60 ml chilisaus

Mix alle ingredienten en meng met het vlees. 1 uur op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 500 gram Bief, lam, kip of varkensvlees.

1 teen knoflook

60 ml sojasaus

2 theel. chill/knoflooksaus

Pel en kneus de knoflook en meng met de andere ingredienten. Voeg vlees toe en meng goed. 1 uur op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 250 gram Bief, lam, kip of varkensvlees.

250 ml ananassap

2 theel. witte wijn azijn

60 ml tomatensaus

1 theel. bruine suiker

2 theel. sojasaus

2 theel. maizena

Mix alles tot een gladde pasta. voeg vlees toe en meng goed. 2 uur op kamertemperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 500 gram bief, lam, kip of varkensvlees.

1 theel. maizena

2 theel. verse groene peperkorrels

2 theel. gehakte verse dragon of 1 1/2 theel. gedroogde dragon

1 theel. geraspte citroenschil

1/2 theel. suiker

200 ml droge witte wijn

Doe de maizena in een kom. De peperkorrels uit laten lekken, pletten en samen met de en samen met de citroenrasp, dragon en suiker toevoegen. Dan zachtjes de wijn toevoegen en alles tot een gladde massa roeren. Vlees toevoegen en goed mengen. 1 uur op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 375 gram bief, lam, kip of varkensvlees.

1 kleine ui

125 ml geconcentreed sinaasappelsap

2 theel azijn

2 laurier blaadjes

1/2 theel. piment

Pel en snipper de ui, mix met de andere ingredienten. Dek af, marineer 2 uur op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 250 gram Bief, lam, kip of varkensvlees.

1 teen knoflook

125 ml tomatensaus

250 ml bier

2 theel. worcestershire saus

2 theel. bruine suiker

1 theel. grove mosterd

1 theel. maizena

Pel en kneus de knoflook en mix met de andere ingredienten. Voeg het vlees toe en meng goed. Afdekken en 2 uur marineren op kamertemperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 500 gram bief, lam, kip of varkensvlees.

1 teen knoflook

1 theel. sesam olie

2 theel. sojasaus

1 theel. geraspte verse gember

1 theel. vloeibare honing

Pel en kneus de knoflook en mix met de andere ingedienten.

Voeg vlees toe en mix goed. Afdekken en 1 uur marineren op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 250 gram vlees of vis.

2 tenen knoflook

2 theel. vloeibaren honing

4 dunne plakjes verse gember

60 ml soja saus

Pel en kneus de knoflook, mix met de andere ingedienten. Voeg vlees toe en roer goed. Marineer 1-2 uur op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 250 gram vlees of vis.

2 tenen knoflook

2 rode chilli pepers

2 teel. geraspte verse gember

60 ml citroensap

1 theel. geraspte citroenschil

60 ml rode wijn azijn

2 theel. fijn gehakte verse koriander

1/2 theel. suiker

Pel en kneus de knoflook

Haal de pitjes uit de chillie en hak fijn

mix met de rest. Voeg vlees toe en meng goed. 2 uur marineren op kamer temperatuur of 1 nacht in de keolekast.

Voldoende voor 500 gram vlees of vis.

2 tenen knoflook

60 ml sojasaus

125 ml pruimensap

2 teel. chilli/knoflook saus

2 theel. geraspte verse gember

60 ml citroensap

1 theel. sesam olie

1 theel. geraspte citroenschil

1/2 theel. 5 spices poeder

1/2 theel. koriander

Pel en kneus de knoflook en mix met de andere ingredienten. Voeg het vlees toe en ror goed. Dek af en marineer 2 uur op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 375 gram bief, lam, kip of varkensvlees.

2 tenen knoflook

plm 400 gr tomaten puree

1 theel. gedroogde basilicum

1 theel. gedroogde oregano

vers gemalen zwarte peper

een paar druppels tabasco

Pel en kneus de knoflook, meng met de andere ingedienten en roer het vlees erdoor.

Afdekken, 2 uur marineren op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 500 gram vlees of vis.

1 teen knoflook

125 ml vloeibare honing

1 theel. kerrie poeder

2 theel. sojasaus

1 theel. geraspte verse gember

Pel en kneus de knoflook, mix met de andere ingedienten, voeg het vlees toe en roer goed. Marineer 2 uur op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 250 gram vlees of vis.

2 tenen knoflook

2 theel. kerrie poeder

1/2 theel lepel geraspte verse gember

2 theel. verse gehakte koriander

125 ml yoghurt

Pel en kneus de knoflook. Mix met de andere ingredienten, voeg het vlees toe en meng goed.

Afdekken en 1 uur marineren op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 500 gram bief, lam, kip of varkensvlees.

2 tenen knoflook

250 ml rode wijn

30 ml grove mosterd

2 laurier blaadjes

Pel en kneus de knoflook en mix met de andere ingredienten. Voeg het vlees toe en roer goed. Afdekken en 2 uur op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 500 gram bief, lam, kip of varkensvlees.

1 teen knoflook

2 theel. vloeibaren honing

1/2 theel. gember poeder

1/2 theel. engelse mosterd

125 ml appelsap

Pel en kneus de knoflook en meng honing, gemberpoeder en mosterd. Roer de appelsap erdoor en voeg het vlees toe. Goed omroeren en afgedekt 2 uur op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 500 gram bief, lam, kip of varkensvlees.

1 ui

2 tenen knoflook

1 theel. grove mosterd

2 theel. mexicaanse saus

250 ml sherry

2 theel. bruine suiker

2 theel. maizena

Pel en hak de ui fijn, kneus de knoflook en mix met de andere ingredienten.

Dek af en marineer 2 uur op kamer temperatuur of 1 nacht in de koelkast.

Voldoende voor 500 gram kip.

Verse kruiden en kruiden mengsels mixen en over vlees, vis of kip wrijven, is niet iets wat Zuid Afrikanen vaak doen maar als je er eenmaal mee bekend bent is het heerlijk.

En terwijl je gezellig kletst met vrienden terwijl je het vlees bedruipt met een Baste of inwrijft met een Rub ontdek je dat het een fantastische smaak geeft aan al je "braaivleis".

Hieronder volgen verschillende recepten van Bastes (bedruipen) en Rubs (inwrijven).

1 theel. maizena

125 ml ananassap

1 theel. grove mosterd

1 theel. azijn

1 theel. bruine suiker

Mix de maizena met een klein beetje van het ananassap. Doe de andere ingredienten in een kleine steelpan en breng aan de kook, voeg het maizena mengsel toe en roer tot het dikker wordt. Laat afkoelen.

Bedruip dikke plakken ham (beide kanten) met de baste en laat 20 minuten intrekken alvorens de hamplakken op de braai te leggen. Bak de hamplakken bruin aan beide kanten en bedruip tijdens het bakken met de baste.

Leg er gebakken plakken ananas op en smullen maar.

1 grote teen knoflook

125 ml sinaasappel marmelade

1 theel. sinaasappelsap

1/2 theel. gemberpoeder

Pel en hak de knoflook en mix met de rest van de ingredienten. Bedruip het vlees verschillende malen terwijl het op de braai ligt.

2 tenen knoflook

60 ml gehakte verse koriander blaadjes

1/2 theel. gemalen zwarte peper

2 theel. gehakte gember

1 theel. kerriepoeder

1/4 theel. zout

1 theel. zonnebloemolie

Pel en hak de knoflook fijn en mix met de andere ingredienten.

Voor het braaien, vlees of vis met zonnebloemolie inwrijven en daarna de rub erover smeren.

250 ml Boeren Yoghurt

2 theel. fijn geraspte citroenschil

1 theel. citroensap

1 theel. komijn

1/4 theel. tabasco

Meng alle ingredienten, smeer over vlees of vis tijdens het braaien.

1 theel. paprika

1/2 theel. vers gemalen zwarte peper

1/2 theel. chilli poeder

1/2 theel. gedroogde majoraan

1/2 theel. gedroogde basilicum

1/2 theel. gedroogde thijm

1 theel. onion-salt

olijfolie

Mix alle ingrdienten. Wrijf vlees of vis in met olijfolie en bestrijk met de Rub voor het braaien.

125 ml pindakaas met nootjes

125 ml kokosmelk (cream)

2 theel. masalasaus (ik weet niet of die in Nederland te krijgen is)

2 theel. citroensap

3 theel. vloeibaren honing

1 theel. soja saus

Mix alles tesamen en wrijf het vlees regelmatig in tijdens het braaien.

60 ml bruine suiker

1 theel. maizena

125 ml sterke zwarte koffie

2 theel. sojasaus

1 theel. witte azijn

Doe de bruine suiker en de maizena in een saus pannetje. Mix met de koffie, sojasaus en de witte azijn. Roer tot de massa kookt en dikker wordt.

Wrijf het vlees in met de baste tijdens het braaien.

45 ml olijfolie

3 theel. franse mosterd

1 theel. worcestershiresaus

1 theel. zout

3 theel. gemalen zwarte peper

Mix olie, mosterd en worcestersaus. Smeer de mix dik op de steaks.

Mix zout en peper en druk deze in de mosterdmix. Laat plm 1 uur intrekken voor het braaien op medium heet vuur.

125 ml tomatensaus

60 ml tomatenpasta

2 theel. witte azijn

1 theel. gedroogde basilicum

1 theel. gedroogde origano

Mix alles tesamen en wrijf het vlees verschillende keren in tijdens het braaien.

60 ml vloeibare honing

2 theel. franse of dijon mosterd

2 theel. citroensap

1/2 theel. zout

Mix alles tesamen en bedruip het vlees tijdens het braaien.

1 grote teen knoflook

1 theel. grove mosterd

1 theel. gemalen zwarte peper

125 ml gehakte verse peterselie

olijf olie

Pel en kneus hak de knoflook en mix met de mosterd en peper.

Smeer voor het braaien het vlees in met olijfolie , strooi knoflook mix erover en rol door de peterselie.

1 ui

2 tenen knoflook

1 theel. komijnpoeder

1/2 theel. kaneelpoeder

1/2 theel. gemberpoeder

1/4 theel. kurkuma (koenjit)

1/4 theel. chillipoeder

60 ml olijfolie

Pel en hak de knoflook fijn. Mix met de andere ingredienten.

Smeer over het vlees en laat 1 uur op kamertemperatuur intrekken.

Pak het vlees in folie en leg op de braai.

Dit mengsel is voldoende voor een lamsbout, een flink stuk beef of een grote kip.Er was een tijd dat de Zuid Afrikaanse Braai meestal wat karbonades of boerewors bevatte en niet veel meer.

Zoals de meeste dingen zijn ook de braais gegroeid met de tijd.

We nemen geen genoegen meer met een simpel worstje.

Het ligt natuurlijk aan het menu maar meestal bevat een braai dezer dagen een uitgebreide variatie aan vlees, gevogelte en vis.

Het leukste van alles is dat een braai een eenvoudige manier is om te entertainen.

Waneer je in het bezit bent van een afdekbare braai kun je ook grotere stukken vlees klaar maken en ontdekken hoe gemakkelijk dit is. Hoe mals het vlees wordt en wat een plezier het is om dit je gasten voor te schotelen.

Maar bedenk wel, grotere stukken vlees hebben een langere braaitijd nodig op een gecontroleerd vuur.

250 gr kip filet

2 theel. sherry

1 theel. sojasaus

1 theel. water

1/4 theel. suiker

1 theel. maizena

zonnebloemolie

zout

vers gemalen zwarte peper

6-8 groene asperges

3 tenen knoflook

100 gr walnoten

2 theel. water

1 theel, maizena

1/2 theel. sesamolie

Snij de kip in kleine stukken en doe in een kom. voeg de helft van van de sojasaus, sherry, 1 theel. water en meng met de suiker en maizena, 2 theel. olie en wat zout en peper. Laat 30 minuten marineren op kamertemperatuur.

Was intussen de asperges en snij er diagonale stukken van. Pel en kneus de knoflook.

Maak gebruik van een gietijzerenwok die op de braai geplaatst kan worden.

Verhit een beetje olie in de wok en roerbak de walnoten tot ze goudbruin zijn. Let op dat ze niet aanbranden.Laat ze uitlekken en zet appart.

Giet de meeste olie uit de wokvoeg de kip toe en roerbak tot deze verkleurd is. Haal uit de wok en zet appart. Veeg de wok schoon met keukenpapier, Voeg wat olie toe en roerbak de asperges hierin gedurende een paar minuten tot beetgaar. Bak de knoflook zachtjes op laag vuur, laat deze niet verbranden. Verhoog de temperatuur en voeg de kip weer toe met de rest van de sherry, roerbak 6-8 minuten. Meng 2 theel. water met 1 theel. maizena, voeg toe en breng aan de kook. Roer de walnoten en aspergus erdoor en besprenkel met de sesamolie.

Serveer met rijst.

Dit gerecht is voldoende voor 2 personen.

1 ui

2 tenen knoflook

500 gram rund- of lamsgehakt

1 theel. gehakte verse munt

1 theel. zout

2 theel. komijn

1/4 theel. allspice

1 ei

olie

Pel en snipper de ui, pel en hak de knoflook fijn, mix met het gehakt, mint, zout, komijn, allspice en ei tot een samenhangend geheel.

Vorm met natte handen 4-5 cm lange worstjes en steek deze op sateprikkers of BBQ pennen, bestrijk met olie en bak ze op de braai tot ze knapperig zijn en gaar.

Serveer in een pitabroodje met cucumber raite en tomatensalsa (zie recept)

Voldoende voor 4-6 stuks

500 gr biefstuk

2 theel. koenjit

2 theel. komijn

1/2 thrrl. fijn geraspte citroenschil

1 theel. zout

60 ml kokosmelk

snij het vlees in dobbelsteentjes van plm 15 x 15 mm. Mix samen met de kruiden in een kom en laat 2 uur op kamertemperatuur marineren. Week 12 satestokjes in warm water gedurende een half uur. Verdeel het vlees over de satestokjes en braai rondom bruin en gaar. Serveer met satesaus.250 ml mosselen, garnalen of stevige witvis.

250 ml cakemeel

1 1/2 theel. bakpoeder

1/4 theel. zout

1 ei

200 ml melk

zonnebloemolie

partjes citroen

Bakplaat voor op de braai

Snij de vis in hapklare brokjes

Zeef bloem, bakpoeder en zout boven een kom. Mix ei en melk erdoor. Roer de vispsrtjes er doorheen.

Smeer de bakplaat lichtjes in met olie, lepel de mix erop in hoopjes (4-5)

Bak goudbruin, keer om en bak de andere zijde.

Serveer warm met citroenpartjes.ca 8 gekoote worstjes (hotdog, wener, coctail )

8 plakjes bacon zonder zwoerd (of ontbijtspek)

Engelse mosterd

Bestrijk de worstjes met mosterd, draai een lapje bacon eromheen en zet vast met een cocktailprikker.

Braai tot de bacon knapperig is en de worstje warm.1 ui

500 gram rundergehakt

200 ml paneermeel

1 theel. worcestershiresaus

1 theel. BBQ saus

1 theel. bouilonpoeder

2 theel. vers gehakte peterselie

vers gemalen zwarte peper

Pel en hak de ui, mix met de rest van de ingredienten. Maak met natte handen 6 evengrote balletjes en druk ze enigzins plat. Braai ze aan beidenzijde bruin tot ze gaar zijn, serveer op geroosterde hamburgerbroodjes met sla, mosterd, picalilly en tomatensaus.Het gemakkelijkste is het waneer je een speciaal metale visklem gebruikt, als je die niet hebt, leg de vis zo op de braai of wikkel hem in alufolie.

1 hele verse vis

50 gr boter

1 teen knoflook

1 theel. geraspte citroenschil

vers gemalen zwarte peper

1 theel. vers gehakte peterselie

1 theel. verse dille

1 theel. citroensap

1 theel. vers gehakte rode peper

Maak de vis schoon. Smelt de boter, hak de knoflook en vermeng met de andere kruiden.

Smeer het mengsel aan de binnen kant van de vis en sluit deze met een pen. Braai de vis aan beide zijden tot hij gaar is, voor een grote vis is dit plm 25 min. De vis is gaar waneer het vlees in het dikste gedeelte wit is.

Voor 4-6 personen afhankelijk van de groote van de vis.24 verse mosselen

enkele takjes verse rozemarijn

citroensap

Schrob de mosselen goed schoon, leg ze met de rozemarijn op de braai en braai tot de mosselen opengaan. Breek de bovenste schelp eraf, leg de mosselen op een schaal en serveer met enkele takjes verse rozemarijn en citroensap.2 tenen knoflook

8 lamskoteletjes zonder been

citroen

peper

4 schapenniertjes

8 plakjes bacon zonder zwoerd

8 kleine sausijsjes

8 grote champignons

8 laurierblaadjes

zonnebloemolie

Pel en hak de knoflook, wrijf in de lamskoteletjes en kruid met peper en citoensap.

Maak de niertjes schoon en halveer ze. Snij de baconplakjes in twee en rol ze op.

Smeer 8 metalen pennen in met olie en verdeel alles hierover. Smeer in met olie en bak op de braai.

Voldoende voor 8 porties.

Home Recepten