Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Living in Paradise

Vaak krijg ik vragen over het wonen in Zuid Afrika. Daarom mijn verhaal voor wie het interesseerd.

Wij wonen dus in Knysna, dit ligt helemaal onderaan in Zuid Afrika, midden in de Gardenroute ofwel Tuinroute. Er wonen zo'n 30 000 mensen, waarvan het grootste gedeelte natuurlijk zwart of gekleurd is. Wij blanken beslaan zo'n 20 & van de populatie.

Knysna is gelegen rondom de lagoon die in open verbinding staat met de Indische Oceaan, met aan de andere kant de Outaniqa mountains, het Knysna Forest zorgt ervoor dat we behalve, zee en berglucht ook nog boslucht hebben. Vrij uniek dus, het was wel even wennen al die schone lucht hoor. Het klimaat hier is op dat van Hawaii na het mildste ter wereld. We hebben zo'n 8 maanden zomer en 4 maanden herfst, winter, voorjaar. De maanden juni t/m september zijn dus het koudste, niet dat we hier vorst kennen hoor, maar de avonden zijn toch behoorlijk fris dan, cv kennen we hier niet dus we brengen die avonden lekker bij de openhaard door. Overdag zijn de temperaturen ook dan nog rond de 18 graden meestal, zodat het regelmatig gebeurd dat je 'smiddags ergens lekker buiten in het zonnetje zit te lunchen en om 4 uur een lange broek aan gaat trekken met een dikke trui.

De rest van het jaar ligt de temperatuur zo tussen de 25 en 30 graden met af en toe een uirschieter naar boven, zoals in februari nog wel eens wil gebeuren omdat het de heetste maand is. Ook regent het hier regelmatig, vandaar dat alles lekker groen is. In de zomer hebben we van die regenbuien, recht omlaag dikke druppels en gewoon warm, heerlijk om eens in te staan hoor.

Er heerst her een ware eetcultuur, de beroemde Knysna oysters zijn niet te versmaden, als je er tenminste van houdt, iets wat ik absoluut doe. Ook wordt er heel veel vis gevangen en kun je dus dagelijks b.v. Kingklip en crayfish eten. Verder wordt er wat afgebraaid (BBQ) in dit land. Natuurlijk is het klimaat er ook naar om veel buiten te eten en niets is leuker dan met een stel vrienden wat lekkere dingen op de braai te gooien en er een gezellige avond van te maken.

We feesten dus aardig wat af met onze vrienden. Ook gaan we regelmatig uit eten natuurlijk, het grappige is dat de rekening altijd gedeeld wordt en ieder dus gewoon zijn eigen gedeelte betaald, Going Dutch, noemen ze dat hier, al snap ik nog steeds niet wat wij Hollanders er mee te maken hebben want dat doen wij toch eigenlijk zelden zo in Nederland?

Ook als er bij vrienden een etentje is wordt er door iedereen eten en drank meegenomen, dat maakt dan wel dat je nogal eens een feestje kunt geven zonder dat het handen vol geld kost.

Wij Europeanen die hier zijn komen wonen, hebben het hier absoluut goed, want je kunt hier nu eenmaal meer doen met je Euro's dan in Europa. We wonen in een leuke wijk, tegen een berghelling, leuk huis, leuke tuin met pool (wat hier echt rendabel is) lekker rustig buiten en toch binnen 10 minuten in de stad.

15 minuten van het strand.

En 5 minuten van de lagoon waar ook een strand is.Knysna ligt midden in de Gardenroute en is daarom uiteraard een centrum voor tourisme. Je kunt hier van alles doen en bekijken.

Wat dacht je van

Sandboarding.

Surfing

Of een bungyjump van 216 meter maken?

Verder is er het Featherbed nature reserve, waar je ook de Knysna Loerie kunt zien en de Knysna Seahorses

Of je gaat op een Ocean safari en geniet van de dolfijnen en de walvissen

Natuurlijk kun je ook een gamedrive gaan doen in een van de vele gameresorts van de Gardenroute en The Big Five in de vrije natuur aanschouwen.

Of je geniet gewoon van de fantastische uitzichten en de natuur.

Of je gaat met de Outaniqa Choochoo van Knysna naar George voor een onvergetelijk treinreisje

Je hoeft je hier echt niet te vervelen.

Tja....dat is een verhaal op zichzelf. Wel grappig omdat juist vandaag (Valentijnsdag) te vertellen. In het kort dan toch,

Ik ging in december 2003 naar Knysna omdat mijn beste vriendin daarheen was verhuisd in 2000. Zij was heel erg ziek en zou niet lang meer leven dus ik moest en zou naar haar toe. Ik heb 6 weken bij haar kunnen zijn maar ze ging met de dag achteruit. 8 maart 2004 ben ik weer teruggegaan naar haar om de laatste weken van haar leven bij haar te kunnen zijn en voor haar te zorgen, haar man en ik hadden haar beloofd dat wij er samen zouden zijn voor haar zodat haar wens om thuis te sterven in ieder geval ingewilligd zou worden. Op 24 maart 2004 is zij overleden. Ik ben nog een tijdje blijven hangen hier omdat haar man mij nu nodig had....

Je raad het misschien al.....,wij werden verliefd op elkaar en ik ben dus niet meer weggegaan. Soms loopt het leven dus anders dan je gepland had. Ik had me eigenlijk voorgenomen om de rest van mijn leven verder alleen te blijven, maar het lot had iets anders voor me in petto, da's duidelijk.

Home Recepten