Over het gebruik en het bewaren van olijfolie Bewaar olijfolie in een koele kast buiten het bereik van direkt licht; groen gekleurd glas helpt het oxideren van de olie te voorkomen. Flessen ongeopende, op de juiste wijze bewaarde olijfolie zijn 18 tot 24 maanden houdbaar, hoewel het aroma al direkt na het persen zal afnemen. Zodra de fles geopend is, worden geur en aroma minder en na 6 maanden tot een jaar zal de olie ranzig worden. Olijfolie hoeft niet in de koelkast bewaard te worden. De in een koelkast bewaarde olijfolie zal traag, dik en ondoorzichtig en vlokkig worden. Hoewel dit geen afbreuk doet aan de kwaliteit, zal de olie daardoor moeilijker te schenken zijn, hoewel de buiten de koelkast weer op temperatuur gekomen olie opnieuw vloeibaar zal worden en de witte vlokken verdwijnen. In de Provence wordt olijfolie soms gekoeld en zelfs wel eens bevroren en vervolgens op knapperig vers brood gestreken.

Olijfolie is zeer geschikt om te frituren omdat de olie tot een temperatuur van 212?C stabiel blijft, wat dus beduidend hoger is dan de 157?C van maiskiemolie of de 160?C van zonnebloemolie. Pure olijfolie is uitstekend geschikt om te frituren en minder kostbaar dan de extra vierge olijfolie.
Een goede kwaliteit pure olijfolie dient bij verhitting naar olijven te geuren; mocht de olie onvoldoende naar olijven geuren doe er dan een scheu extra vierge olijolie bij.
Hoewel veel kookboeken en tijdschriften lyrisch over de met knoflook en kruiden op smaak gebrachte olien, zijn deze in feite niet ongevaarlijk omdat de ingredienten in de olie ingekapseld worden en er zo een perfect medium voor culturen als botulisme en andere bacteria.
liefhebbers van gekruide olien doen er verstandig aan dergelijke flessen in de reguliere handel aan te schaffen. Deze commercieel bereide olien zijn veiliger omdat ze gesteriliseerd worden en een behandeling ondergaan hebben die de groei van bacterien tegengaat.

Er bestaat een enorme variatie aan smaaknuances. Over de wereld verspreid worden er meer dan 60 verschillende soorten olijf verbouwd, waarvan sommige soorten een hoog oliegehalte hebben terwijl andere wat vleziger zijn, zodat het gebruik door de soort bepaald zal worden.Door een paar verschillende soorten olijfolie tegelijk te proeven, zult u de verschillen leren herkennen. Proef echter nooit meer dan 5 of 6 soorten tegelijk, want dat zou te verwarrend worden. Koop voor een informele en gezellige proeverij eens een aantal verschillende soorten olijfolie en zet naast een aantal schoteltjes met de verschillende soorten olijfolie een kom met wat stukjes brood en bord met wat schijfjes appel klaar. Natuurlijk is dat niet wetenschappelijk, maar maar het is wel een aangename en interessante manier om zonder veel pretenties uw kennis van olijfolie wat uit te breiden. Voor de aardigheid zou u er eventueel ook nog een paar bordjes met wat dun gesneden groeten als tomaten, venkel, rode paprika’s en artisjokhartjes bij kunnen zetten, maar wanneer het u uitsluitend te doen is om het proeven van de verschillende soorten olijfolie zijn die extra’s niet aan te raden.

Het kopen van een olijfolie met een goede kwaliteit prijsverhouding is nog niet zo simpel. Hoewel u natuurlijk best een enkele keer wat dieper in de beurs wilt tasten voor een bijzonder verfijnde olie, zal het toch meestal een goede, meer voor dagelijks bestemd gebruik bestemde olijfolie zijn die uw gerechten een eigen karakter verleent. Trek u niets aan van de trendy reclamess en laat u ook niet verleiden door stijlvolle etiketten – want olijfolie is geen mode-artikel maar gewoon een consumptie-artikel. Hoewel veel van de bekende merken uitstekend zijn, zal de prijs vaak 56 maal hoger zijn dan de werkelijke waarde, terwijl de kwaliteit niet eens superieur is. En dat is behoorlijk frustrerend als je net een flink bedrag hebt neergeteld. In veel landen wordt de meeste olijfolie -zo’n 90%- in supermarkten verkocht, hoewel bij ons Turkse, Italiaanse en andere speciaalzaken eveneens olijfolie van uitstekende kwaliteit verkopen. Zelf koop ik altijd de olijfolie bij de Aldi. Deze is trouwens bij de consumentenbond ald beste uit de bus gekomen. Voor zo’n ? 3.00 per liter heb ik een uitstekende kwaliteit olijfolie in huis voor dagelijks gebruik.

Extra vierge olijfolie ( extra vergine, koudgeperst)Is zonder verhitting en zonder chemicalien verkregen en bevat ten hoogste 1% zuren. Ongeacht het land van herkomst zullen er altijd 3 verschillende kwaliteitsniveau’s en karakteristieken worden gehanteerd.

Onder een aantal verzamelnaam aangeboden olijfolieOlie die vaak voor een redelijke prijs in de supermarkten wordt aangeboden. Afhankelijk van de leverancier is de kwaliteit vaak uitstekend.Fine vierge mag niet meer dan 1,5% vetzuren bevatten.

ViergeGeperst zonder verhitting, zonder gebruik van chemicalien en bevat maximaal 2% vetzuren.

Semi finemag niet meer dan 3% vetzuren bevatten.

Regionale olijfolienOnderscheiden zich door het typische karakter van het gebied van herkomst met herkenbare aroma’s en smaaknuances.

Olijfolie van Landgoederen of plantagesis evenals bij chateauwijnen afkomstig van een enkel bedrijf. Meestal met de hand geplukt en ter plekke gebotteld. Deze olie is duur en meestal van superieure kwaliteit.

OlijfolieOok wel pure olijfolie genoemd, is een melange van geraffineerde olijfolie waaraan een percentage extra vierge olijfolie wordt toegevoegd.De verhouding is meestal 85% geraffineerde olie en 15% extra vierge. mag max. 1,5% vrije vetzuren bevatten. Voeg eventueel zelf wat extra vierge olie toe om hem aan uw smaak aan te passen.

Olijven-pomaceEen melange van geraffineerde olijvenrestanten en vierge olijfolie met behulp van chemicalien uitgeperst en vervolgens geraffineerd.

Lichte olijfolieeen olijfolie waaraan een geringe hoeveelheid vierge olijfolie is toegevoegd. Onder de in de handel zijnde melanges van plantaardige olie met olijfolie zijn er ook waaraan geen druppel extra vierge olijfolie te pas is gekomen, maar die niettemin als “het mediterane dieet” worden aangeprezen. Laat u echter niet voor de gek houden.