Mijn vrienden


Alle dieren zijn mijn vrienden
Op het eerste zicht heeft dit zinnetje niets te maken met Smulweb, maar toch … Het zinnetje klinkt mooi. Alle dieren zijn mijn vrienden. Ik meen dat natuurlijk en met mij een massa andere mensen en toch … er is iets dat mij stoort.
Een paar maanden geleden zagen wij in Belgie, in alle kranten en op het scherm de afschuwelijkste beelden. Beelden die genomen waren in een slachthuis en waar we mannen de arme runderen zagen slaan met stokken, letterlijk uit alle macht. Wie kan er het beeld vergeten van de kleine jongen die verbeten bleef kloppen op een koe, tot hij buiten adem was. Ik denk dat de meesten van ons verbijsterd waren.
De gedachte die onmiddelijk bij mij opkwam was : “Moeten die arme dieren nu zo behandeld worden opdat ik een lekker stukje vlees op mijn bord zou krijgen ? Ik ben geen vegetarier en ik zal het ook niet meer worden. Op mijn leeftijd verander je je eetgewoonten niet meer zo gemakkelijk. Wij eten maximum een of twee keer per week vlees en dan zeker geen grote hoeveelheden. De andere dagen komt er vis en gevogelte op tafel. Wij proberen echt veel groenten en granen te eten. Maar ja, die vis en die kippen, de kalkoenen en konijnen zijn ook dieren. Wie vertelt mij hoe er met die wezentjes omgesprongen wordt ? Sommigen vinden dat misschien belachelijk – maar het is iets dat mij bezighoudt.
Moest ik jonger zijn, ik denk dat ik vegetarier zou worden. Ik zie rond mij veel jonge mensen voor die eetwijze kiezen en ik juich het toe. Ik denk ook dat er veel lekkere recepten mogelijk zijn zonder dat stukje vlees en ik ben van plan mij daar in de toekomst een beetje meer in te verdiepen.
Zo,dat is dan een goed voornemen ! Echt waar !
En, oh ja, nog dat zinnetje : “Alle dieren zijn mijn vrienden” – en “Alle vrienden van mijn vrienden zijn ook m i j n vrienden” ! Ook echt waar !
De foto bij dit artikel heeft niet veel te maken met de tekst, maar geef toe :”Is het geen schattig plaatje” ?

8 Reacties

 1. Hoi.
  Heb met intresse jou verhaal gelezen.
  Ben het helemaal met je eens ik hou ook erg van dieren.
  Maar we eten toch vlees.
  Maar onze dochter eet helemaal geen vlees en ook geen vis.
  Die is helemaal met de dieren begaan.
  Groetjes vroni

 2. hoi

  ik ben ook een dierenvriend en wil iets doen tegen de dierenverkoop in belgie en met name in antwerpen.
  mischien moet je het verhaal eens lezen wat ik net gelezen heb en dan weet je precies hoe ik me voel.
  http://www.kattepraat.freeservers.com
  mischien kunnen we met behulp van allerlei mensen er iets aan doen.

  groetjes irene,

 3. sorry om dit te zeggen..maar iedereen vind het zooo erg maar is niet vanplan om hier voor zijn stukje vlees t e laten staan?? ik vind het een beetje hypocriet..want wat is nou erger dat u het vlee s moet missen of dat die deiren dood gaan van de pijn letterlijk..verder is het als je dan toch zonodig vlees moet eten beter om paard te eten dan bijvoorbeeld varken of koe..simpel omdat deze dieren niet voor d e slacht gefokt worden zij dus een gewoon dierwaardig bestaan hebben en alleen afgemaakt worden omdat ze ziek oftewel gewond zijn.dus dat mensen paard eten altijd als iets verschrikkelijks zien is onzin

 4. Ik heb die uitzending ook gezien, en met tranen in mijn ogen toegekeken. Ik ben niet gestopt met vleeseten, maar ook wij eten het niet elke dag. Er zijn zoveel lekkere vegetarische gerechten. Dieren zijn ook mijn beste vrienden (al kan de hond mij het leven wel eens zuur maken hoor, hihihi – hij heeft een orale fixatie en kaapt alles wat hem voor de neus komt). Maar een mooi stukje!
  Groetjes, Adiet

 5. HOI,

  IK BEN BLIJ DAT ER NOG MENSEN ZIJN DIE HIEROM NOG KWAAD KUNNEN WORDEN!
  EN NATUURLIJK WETEN ZE WEL ANDERS. BIJ ONS MENSEN IS HET TOCH NET ZO.
  VROEGER WERDEN WIJ TOCH OOK ANDERS BEHANDELD ALS NU?
  ZINLOOS GEWELD GELD VOOR MENS EN DIER!

  BEDANKT EN TOT ZIENS!
  GR.
  ANITA

 6. louisewolbert

  4 juni 2001 at 12:22

  Paul en ik hebben de beelden ook gezien want ze werden ook in Nederland uitgezonden.
  En als je er dan met anderen over sprak dan hoorde nog wel eens:`Ach, ze weten niet anders. ONZIN, iedereen heeft een weten van binnenuit! Met dat soort smoesjes zou je nooit de meest onmenselijke bezigheden uit kunnen bannen. Wij hebben jaren geleden het vlees gereduceerd naar twee maal per week.
  Je hebt gelijk dat je een eetgewoonte niet zomaar veranderen kan maar, ik heb wel een oplossing gevonden om vleesloze dagen interessant te maken. In het bijzonder leent de INDIASE keuken zich daar uitstekend voor. Te meer omdat daar een groot respect voor dieren vanuit hun geloof, diep in het Wezen geworteld zit. Daar ligt ook de oorsprong van het vegetarisme. De gerechten die ik bereid zal ik met liefde op m,n site zetten voor geinteresseerden! Indonesisch gaat ook prima om van de Italiaanse keuken maar niet te spreken.Je artikel is werkelijk Grandioos!!
  Liefs, Louise Wolbert.

 7. creachrista

  3 juni 2001 at 21:53

  Ik heb het desbetreffende stuk niet op tv gezien, maar als ik je beschrijving lees, krijg ik een knoop in de maag.Zo “beschaafd” is de mens, dat hij denkt zijn ongenoegen op dieren te kunnen botvieren. Hoe is het mogelijk en hoe stoppen we dit?
  Ik eet wel vlees en zal hier niet mee stoppen, maar ik heb laatst gehoord dat 60 gram vlees/vis of gevogelte per dag genoeg is, dus grote lappen vlees komen er bij ons niet meer op tafel. Ik zet dit artikel op mijn pagina.
  Groetjes van Christa

 8. Alle dieren zijn ook mijn vrienden, maar ook ik ben opgevoed als vleeseter. Er zijn sommige dieren die ik vertik om te eten, zoals konijn, paard, lam en kalf bijvoorbeeld. Natuurlijk is dit onzin, maar voor mijn gevoel kan het.Ik eet dus alleen rund en varken en kip en vis.
  Ik neem je artikel mee naar mijn pagina.
  Groetjes,

Geef een reactie