Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De tagine

Een "tagine slaoui" (is de officiele naam) is een opvallend vormgegeven pan van stevig, vuurbestendig aardewerk. De tagine bestaat namelijk uit een licht omhoog welvende pan, die wordt afgesloten met een 'puntmuts' van hetzelfde materiaal. Die mutsen kunnen overigens ook wat minder spits, dus ronder, zijn. In thuisland Marokko plaatst men tagines rechtstreeks op niet te fel open vuur of op een bed van smeulend houtskool, om vooral de gerechten langzaam te stoven.Het woord 'tagine' betekent letterlijk 'stoofpot', dus pan en gerecht hebben dezelfde naam. Op typische Marokkaanse/Noord-Afrikaanse wijze brengt men het vlees op smaak met zoetzure ingredienten: ingelegde citroentjes, gedroogde abrikozen, dadels, kweeperen, oranjebloesemwater of tomaten met honing.

Vooral lamsvlees en kip zijn favoriet, groenten- en vistagines kom je sporadisch tegen; vis is dan meestal zwaardvis of andere stevige vis die niet snel uiteen valt.

Home Recepten