De appel is in onmin geraakt. Het fruit is te zoet en derhalve net zo slecht voor het gebit als gewoon snoepgoed, is het harde oordeel van tandheelkundigen.
Bron: Tubantia d.d. 14-2-2002 De appel, het populairste stukje fruit van Nederland, is volgens recent Amerikaans en Brits onderzoek niet goed voor het gebit. Moderne appels bevatten meer suiker en zouden daarom net zo slecht zijn als snoepgoed. Volgens Nederlandse tandartsen en voedingsdeskundigen is deze beschuldiging aan het adres van de appel onterecht, maar de slogan “Snoep verstandig, eet een appel” is niet meer van deze tijd. “Appels zijn niet speciaal goed voor het gebit”, vertelt een woordvoerder van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, de beroepsorganisatie van tandartsen. “De slogan Snoep verstandig, eet een appel gebruiken we dan ook al vijftien jaar niet meer. Maar appels zijn niet slechter of beter voor het gebit dan ander eten. Het is vooral belangrijk om niet meer dan zeven keer per dat te eten. Of je nu een appel of een reep chocola als tussendoortje neemt, doet er voor je tanden niet toe. Natuurlijk is chocola voor het lichaam minder goed dan fruit, want in fruit zitten veel vitaminen. Maar voor het gebit maakt het geen verschil.”
M. Slagmoolen van het Voorlichtingsbureau Groente en Fruit bevestigt dat er in veel nieuwe, vooral Amerikaanse appelsoorten meer suiker zit. Het gaat bijvoorbeeld om de Pink Lady of de Fuji. “In Nederland worden vooral Hollandse appels verkocht, zoals de Elstar en de Jona Gold. Maar ook de zoetere appels zijn niet slecht voor het gebit. Sterker nog, mensen moeten veel meer fruit eten, want behalve veel noodzakelijke vitaminen en mineralen zitten in appels tal van stoffen die de kans op ziekten als *** en hart en vaatziekten verminderen. De appel blijft altijd veel gezonder dan snoep.”