Schokkend!!! Neergeschoten!!! Overleden!!!

Het is vandaag 6 mei 2002, een paar dagen voor de verkiezingen. Ik zit te kijken naar het 6 uur journaal, en hoor dat er een aanslag is gepleegd op Pim Fortuyn, lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. Nederland gaat steeds meer de kant van Amerika en Italie op lijkt het. Hij deed een interview bij Radio 3 bij Ruud de Wildt (Mediapark Hilversum). Hij liep tussen 18.00 en 18.30 uur naar zijn auto en daar is er zo’n 3 keer op hem geschoten. Hij bloedde hevig vanuit zijn hoofd, hals en zijn hart.
Hij is er zeer ernstig aan toe en zal het waarschijnlijk niet overleven. Ik vind het ronduit schandalig en er zijn geen woorden voor, dat iemand zo ver zou gaan om een aanslag te plegen op een bekende Nederlander. Ik ben geen voorstander van zijn politiek, maar ik vind het heel erg dat er in Nederland geen woordenstrijd meer gevoerd kan worden. Dat er blijkbaar mensen in Nederland rondlopen, die met woorden hun standpunt niet duidelijk kunnen maken. Op de politiescanner is zojuist gemeld dat de dader gepakt is. Wat mij betreft mag deze persoon de zwaarste straf krijgen die er is. Al zou het alleen maar als voorbeeld zijn voor mensen die ook zo’n zieke geest hebben als deze persoon.

Alle campagnes worden vooralsnog gestopt, de andere politici zijn geschokt en zien dit als een dieptepunt in de politiek. Zij hadden nooit verwacht dat er zoiets absurds zou gebeuren.
Hoezo dodenherdenkingen en bevrijdingsdagen vieren, wanneer er nog steeds debielen rondlopen, die dood, oorlog en verderf verkondigen.
I’ll Rest my case….

Ik dacht dat we toch wel genoeg hadden geleerd van de aanslag op Amerika, in Israel, en al die andere plekken!

Om 19.00 uur werd er gemeld dat er een wit laken over Pim Fortuyn is getrokken. Dat zou betekenen dat hij overleden is. Dit is nog niet bevestigd door de autoriteiten. Hij is zojuist vertrokken met de traumahelicopter, en Pim’s woordvoerder (Albert de Booij) zei dat het er niet best uitzag.

Nederland verloedert.
Volgens Dhr. Melkert, lijsttrekker PvdA, is dit het einde van de democratie in Nederland. In een democratie kan iedereen zijn mening vrij uiten, zonder dat de persoon in kwestie daarop wordt afgerekend.
In Nederland is blijkbaar het tijdperk aangebroken, dat iedereen die een andere mening heeft dan de gemiddelde Nederlander, als schietschijf kan fungeren. Naar mijn mening reageren de mensen te veel naar gemiddelden, en heeft niemand meer door dat de mens UNIEK is. Dat wil zeggen iedereen is anders en iedereen heeft een andere mening en visie. Over Pim Fortuyn werd gezegd dat hij discrimineert, maar ik denk dat hij meer gediscrimineert werd dan dat hij zelf deed!!! Mensen vinden het schandalig dat er in Afrika bijvoorbeeld geen vrijheid van meningsuiting is (Amnesty International, massa’s mensen schrijven brieven voor deze instantie), en dan te bedenken dat je in Nederland geen eens je mening kunt uiten!

Rond 19.45 uur is de lijkwagen gearriveerd op het Mediapark in Hilversum, de politie in Hilversum heeft zojuist bevestigd dat Pim Fortuyn is overleden.

Wilhelmus Simon Petrus ‘Pim’Fortuyn
IS OVERLEDEN OP 54 JARIGE LEEFTIJD!


Dit is een door mij bewerkte foto van zijn begrafenis.


Er is door Volkert van der Graaf, een 32 jarige man uit Hardewijk, 5 keer geschoten op Pim Fortuyn (2 keer in de rug, 2 keer in het voorhoofd, en 1 keer in de hals).Dit is een erg mooie bewerking die ik van het internet gehaald heb.

Teken ook het condoleance-register op http://www.icondolement.nl/ of http://www.pimfortuyn.nl/
Ik schaam mij dat ik een Nederlander ben!!!

21 Reacties

 1. rust zacht, lieve pim. voorstander van democratie, en jij discrimeneerde niet, jij was degene die gediscrimineerd wer, alleen al omdat je je eigen ideeen, meningen naar voren zette. pim, jij was een man naar mijn hart, waar menig politici een voorbeeld van kan nemen, je zei wat je wilde, je deed wat je wilde, en je leefde zoals je wilde! en bovenal alles was begrijpelijke en duidelijke taal!! pim, ik zal je in mijn hart meedragen als de laatste man in de politiek die duidelijk wist te maken wat democratie eigenlijk inhoud, maar werd niet getolereerd, omdat eigen meningen niet mogen ( en dit noemen ze een vrij land) en dus vogelvrij werd verklaart.

 2. kuyerelfrink

  11 mei 2002 at 17:40

  door het verlies van PIM ben ik de hele week van slag geweest.

  en ik was niet de alleen.

  RUST ZACHT PIM WE ZULLEN JE MISSEN

 3. Ik heb hier geen woorden voor. Bij alles wat ik tot nu toe gezien heb krijg ik een brok in mijn keel. We zijn weer terug bij af. Het ingedutte zooitje politici kan weer verder dutten. Ze hoeven geen strijd meer te leveren want de grootste strijder is niet meer onder ons.
  Ik voel me heel verdrietig en zie het somber in.

 4. kramer1274

  8 mei 2002 at 20:49

  het doet pijn om nu een nederlander te zijn

 5. Ik ben vandaag door een aantal straten in Enschede gereden, had een afspraak op het Roessingh. Onderweg kom je allemaal huizen tegen waar of de vlag halfstok hangt, of er een vlag hangt met “moord” erop, of de ramen volgeschreven staan met teksten over lijst 15 LPF. De verslagenheid is groot in Rotterdam, logisch, maar ik denk (en merk) dat heel Nederland verbijsterd is, dat zoiets in een Democratie heeft kunnen gebeuren. De mensen die ik spreek zijn ook allemaal bang voor wat de toekomst gaat brengen. Of ze nu wel of niet op Pim gestemd hadden, en of ze het wel of niet met zijn uitspraken eens waren, daarin zijn ze toch allemaal gelijk gestemd. Dit had nooit mogen gebeuren, net als al die andere uitspattingen van “zinloos” geweld. Veel liefs voor iedereen en een betere toekomst, Marjorana

 6. Ik ben trots een Nederlander te zijn….maar gister was dat toch even weg. Vandaag de hele dag de televisie aan. Dat doe je toch niet. Neen dat doe je als er een drama is gebeurd. En dat was het vandaag. Pim is dood. Afschuwelijk, maar weet wel dat we hier bovenop kunnen komen. Een stille tocht, alweer…… Ja mensen moeten zich met elkaar verbonden voelen. Zo zag ik vanavond bij Barend en van Dorp Ruud, die Pim het laatst heeft geintervieuwd. Aangeslagen en verbijsterd. Zo is Nederland. De dader is gepakt, een gek. Maar nu moet Nederland sterk worden. Ik ? een Nederlander ? Nu schaam ik me daarvoor. Maar straks……. ben ik weer trots een Nederlander te zijn. Laten we daar samen maar aan werken. Denk maar zo, het was maar zo : het was maar een gek. Kom op Nederland, we maken alles weer goed.

 7. Onze vriend vertelde dat hij de auto langs de kant van de snelweg heeft gezet. Er stonden meerdere auto’s langs de snelweg.Dit is toch Nederland. Vrij en democratie. Daar is weinig van te merken. Kan een iemand ons Nederland dit aandoen ? Mensen die, nu Pim dood is in de rij staan om een condoleance register te tekenen ? Mensen die bloemen leggen ? Mensen die een stille tocht lopen. Dit is Nederland, mensen die meeleven. Verafschuwen wat een persoon heeft gedaan. Nederland daar moet je eigenlijk trots op zijn…………

 8. Nederland een land om trots op te zijn. Maar nu niet meer. Ik schaam me een Nederlander te zijn. Op 6 mei 2002 vierden wij de verjaardag van onze zoon. Deze dag is hij 21 jaar geworden. Volwassen. Is Nederland dan volwassen ? Een gezellige dag en een lekker diner. Na het eten kwam de eerste visite. Een vriend van ons kwam binnen “gefeliciteerd en ….gecondoleerd”waren zijn woorden. Hij had op het nieuws in de auto gehoord dat Pim was overleden. Ongeloof en verbijstering op de verjaardag. Gelijk de televisie aangezet.
  Pim Fortuyn dood, neen dat kan niet.
  We kunnen het niet begrijpen……….

 9. Marjorana, ik wil even proberen of ik mijn verhaal kan neer zetten. Maar 2 keer is het mislukt. Vandaar dat ik het nu kort houd. Morgen zal ik hier op terug komen. Is dit Nederland ? Ik schaam me een Nederlander te zijn.

 10. Ik denk wel dat de politiek en de media hier zorgvuldig mee om zullen moeten gaan. Ik vrees ook dat het rechtssysteem en de democratie zal gaan veranderen. Er zal zwaarder opgetreden moeten worden, en meer geluisterd moeten worden naar het volk. Ik vind het verder erg jammer, dat er gisteravond rellen uitgebroken zijn in Den Haag. Maar dit zegt natuurlijk wel iets over het feit, dat er een enorme frustratie en onvrede heerst onder sommigen, en dat kan leiden tot escalaties.

 11. Politiek debat en stekeligheden: prima allemaal. Vandaar dat ik het heel erg vind dat mensen wijzen naar zijn politiek tegenstanders!

 12. Ik zeg niet dat de media en politici schuld zijn aan dit voorval. Helaas kunnen sommige Nederlanders niet voldoende relatieveren. Voor Pim was het politieke debateren 1 ding, hij ging buiten de debatten gewoon om met de andere lijsttrekkers. Alleen zagen de burgers dat niet, en ja, dan krijg je van die gekken die denken dat het ernst is, en vinden dat ze het met geweld moeten oplossen.

 13. Ik vind niet dat je de huidige regerering verantwoordelijk kunt stellen voor de daden van een ander. Hij heeft zichzelf als radicaal neergezet.Fortuyn riep meer gevoelens op dan de gemiddelde politicus: van jubelgevoelens tot haatgevoelens. Je kunt de media wel de schuld geven maar hij dreef ook op dezelfde media: hij zocht het op en wist zijn kwaliteiten via die media goed te etaleren. Of er een organisatie achter zit, zeer extreem links, moet nog uitgezocht worden. Jammer dat mensen meteen wijzen naar media en de huidige politici. Dat getuigt nou ook niet bepaald van een gezonde instelling. Ik denk dat we het onderzoek naar de mogelijke dader en zijn motieven rustig moeten afwachten.

 14. Je hebt gelijk als het 1 persoon zou betreffen. Helaas is dit niet het geval, de media en paars heeft Pim Fortuyn als fascist neergezet. En sommige mensen kunnen zich niet zo goed communicatief uitdrukken, en grijpen dan naar hulpmiddelen om hun frustraties te uiten. Ik zie dit voorval in de rij van vele gevallen van zinloos geweld, zoals Jozianne al in haar reaktie ook heeft gezet.

 15. Ik was/ben geen voorstander van LPF (integendeel) maar ben uiteraard zeer geschokt dat een persoon, waar het nu naar uitziet, ons gevoel voor democratie en vrijheid van meningsuiting zo’n afschuwelijke wending kan geven. Ik heb het forum doorgelezen en ben verbaasd over de verschillende reacties. Ik noem er eentje: stemmen uit protest/emotie op LPF. Laten we wel beseffen dat we nog steeds in een land wonen met vrijheid van meningsuiting: we worden niet gevangen gezet of gemarteld indien onze mening niet strookt met die van machthebbers. Brieven schrijven olv Amnesty International lijkt me dan uiterst pijnlijk, zinloos en verspilling van moeite. Laten we het niet dramatischer maken dan het al is. We kunnen ons niet voor 100 % beschermen tegen uitwassen in ons vrije land en dat is wat gisteren is gebeurd: een *** met een pistool op zak en een zieke geest.

 16. rotterdamse_saar

  7 mei 2002 at 09:39

  Ik heb er niet van geslagen. Wat mij betreft is dit het faillessement van onze democratie.

 17. Hallo Marjorana
  OOk wij mijn man en ik hebben je artikel gelezen.Wij zijn het met je eens, we hebben een schotel en hebben alles hier in Zweden op de tv kunnen volgen.

 18. het lijkt wel of de hele wereld gek geworden is,en het word vrees ik alleen maar erger.mensen die tot dit in staat zijn zijn volgens mij hersenloos.

 19. Ik vind dit echt vreselijk; en ons land een democratie?? Ik begin er aardig mijn twijfels over te krijgen….En of het nu Pim Fortuyn is of Meindert Tjoelker, zinloos geweld moet stoppen!!!! Groetjes Jozianne

 20. Ik kijk de hele avond al naar allerlei programma’s over de moordaanslag op Pim Fortuyn. Ik was het absoluut niet met alles wat hij zei en van plan was eens, maar ik vind wel, dat in een democratie er de mogelijkheid moet zijn om te kunnen debatteren over meningen. Dus dat er vrijheid van meningsuiting is, misschien is het een idee voor Amnestie International om de mensen in Afrika, brieven voor Nederlanders te laten schrijven.
  Ik kan over deze situatie heel kwaad worden, maar ik blijf wel redelijk en met mij kan erover gediscusseerd worden.
  Het hek is van de dam, als er niet goed op deze aanslag gereageerd gaat worden door de politici en de media, vrees ik het ergste.
  groeten, Marjorana

  P.S. Ook mensen die niet mijn mening delen, geef een reaktie.

 21. Hallo Marjorana,

  Ik heb je artikel gelezen en ben het er helemaal mee eens.

  Ik heb er geen woorden voor, in wat voor een wereld leven we toch mensen?

Geef een reactie