Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Garfield's favorite, Lasagnerecepten

Voor de groentesaus:

400 g gemengde groenten (diepvries), 1 dikke prei, 1 ui, 6 el tomatenpuree (een blikje), 200 g gerulde tofu of 75 g sojabrokjes*, 3 tl Italiaanse kruiden

Voor de "kaas"-saus:

80 g (= ? kopje) cashewnoten, 25 g (= ? kopje) gedroogde gistvlokken, 60 g (= ? kopje) havermout, 40 g (= ? kopje) arrowroot of maizena, 4 el tahin, ? liter sojamelk, rijstemelk of water, 4 el citroensap, 2 teentjes geperste knoflook, 1 tl mosterd 1 tl zout, ? tl geelwortel

Verder zijn er nog ongeveer 300 a 400 gram lasagne-vellen nodig (op de foto is lasagne verdi -met spinazie- gebruikt). De bovenste laag "kaas"-saus kan eventueel nog bestrooid worden met gomasio

De genoemde ingredienten zijn voldoende voor een grote ovenschaal (2? liter)

Bereiding van de groentesaus: Bak de tofu in olie en voeg na ca. 4 minuten de groenten (diepvries groenten, prei en ui), tomatenpuree en kruiden toe. Laat dit mengsel nog zo'n 5 minuten op een laag vuurtje sudderen. Voeg water toe als de saus te dik wordt.

*Als je sojabrokjes i.p.v. tofu gebruikt (deze zijn lang houdbaar en voordeliger in het gebruik), moet je deze eerst volgens de aanwijzingen op de verpakking zo'n 20 minuten koken in groenten- of kruidenbouillon.

Bereiding van de "kaas"-saus: Meng alle ingredienten in een keukenmachine of met de staafmixer. Zorg dat alles heel fijn gemalen is (vooral de noten en havermout; als je een keukenmachine hebt, kun je het beste eerst de droge ingredienten mengen/malen en dan pas de vochtige ingredienten toevoegen. Met een staafmixer moet je gewoon iets langer doormixen). Giet het mengsel over in een pan en breng het langzaam aan de kook onder voortdurend roeren (om aanzetten/aanbranden te voorkomen). Zet het vuur lager en laat de saus enkele minuten doorpruttelen en binden. Blijf roeren. Als de saus te dik wordt kun je wat water toevoegen.

(De "kaas"-saus is gebaseerd op enkele recepten van Joanne Stepaniak, die met haar "Uncheese Cookbook" veel succes heeft in de Verenigde Staten. In haar recepten weet ze door het kreatieve gebruik van plantaardige ingredienten, dus zonder zuivelprodukten, toch een heerlijk kaas-effekt te bereiken).

Vet een grote ovenschaal in (minstens 2,5 liter) met wat olie. Doe eerst een laag groentesaus in de schaal en dan een laag lasagne bladen (breek deze indien nodig in stukjes om ze op maat te maken). Voeg dan een laag kaassaus toe en dek deze weer af met lasagne bladen. Dan weer een laag groentesaus, enzovoorts, tot de schaal vol is. N.B.: Let op dat je voldoende kaassaus overhoud voor de bovenste laag, want dat moet kaassaus zijn! De bovenste kaassaus-laag kun je eventueel nog bestrooien met gomasio (= geroosterd sesamzaad). Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 190 graden en laat e.e.a. in een klein half uur gaar worden.

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Voorbereiden ( wachttijd) circa 40 minuten ( 2uur), bereiden: 50 minuten

Ingredienten:

1 pak spinazie (450 gram)

500 gram champignons

2 uien

100 ml margarine (vloeibaar)

4 eetlepels groene pesto

1 blik gepelde tomaten

50 gram bloem

0,5 lt melk

2 eetlepels basilicum

300 gram mozzarella

250 gram lasagnevellen (voorgekookt)

75 gram parmezaanse kaas

zout en peper

-Ontdooi de spinazie. Snijd de champignons in plakjes. Snipper de ui.

-Verhit 1 eetlepel margarine. Fruit de helft van de ui.Voeg de champignons toe en bak ze ca. 5 minuten. Roer de tomaten erdoor. Laat ze ca. 5 minuten koken. Breng op smaak met zout en peper.

-smelt de rest van de margarine. Roer de bloem er door. Voeg in scheutjes de melk toe. Roer de basilicum erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de mozzarella in plakjes.

-Vul een ovenvaste schaal met om en om helft van de tomatensaus, helft van de mozzarella, helft van de spinazie, helft van de bechamelsaus,helft van lasagne, rest tomatensaus, rest mozzarella, rest lasagne en rest bechamelsaus.

Bestrooi met kaas. Dek dit af met folie.

-Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de lasagne in ca. 40 minuten gaar worden.

Haal het folie eraf en laat in nog ca. 5 minuten bruin kleuren.

Enjoy your dinner!!!

Home Recepten Kookboeken