Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

de flaterige recepten van Guust

Als je de strips van Guust Flater leest dan weet je dat hij heerlijke flaterige recepten maakt.Deze haalde ik van de Guustpagina. Don't try this at home!!!!

Aantal Personen: 4

Benodigdheden

250 gr Bloem

75 gr Suiker

2 Hele eieren

3 Eierdooiers

1/2 L Melk

3 Wit van ei

1 Snuifje zout

Arachideolie

Poedersuiker

Bloem, suiker, de hele eieren, de eierdooiers en het zout door elkaar kneden.

Als dit een vaste brij is geworden, voorzichtig de melk toevoegen.

Het eiwit opkloppen tot vast schuim.

Het schuim voorzichtig door het deeg mengen.

Een pan voorverwarmen met een soeplepel olie en een likje deeg.

Het deeg gelijkmatig in de pan verdelen en op een zacht vuurtje laten bakken.

De pan van het vuur halen als de eerste luchtbellen op een heteluchtballon gaan lijken.

Zet in de oven om te drogen en zo de vorm van de "Montgolfiere" te bewaren.

Bestrooien met poedersuiker, in het technisch jargon ook "nop" genoemd (zoals vermoedelijk later ook dit hele experiment).

SERVEREN:

Met de blote hand te consumeren. Eventueel ook te bewaren voor het nageslacht. Aan het plafond ophangen met een touwtje en indien gewenst er een broodmandje onder hangen.

EEN HANDIGE TIP:

Voor een beter resultaat kan de melk (in een verstrooide bui) eventueel worden vervangen door latexverf. In dat geval de bloem vervangen door kalk. De pannenkoeken kunnen achteraf worden gebezigd bij het kleiduifschieten.

Aantal Personen: 4

Benodigdheden

400 gr gedroogde en gezouten kabeljauw

1/4 Venkel

0,5 dl Pastis

1,5 dl Slagroom

4 c a soupe Mayonaise

20 gr (grote) kappers

250 gr (kleine) aardbeien

1 c a cafe roze peper

1 limoen

25 gr boter

5 branches waterkers

De kabeljauw ontzouten door hem een avond en een nacht in koud water te leggen. Het water drie keer vernieuwen.

De kabeljauw laten uitlekken in een zeef. Samen met de zeef onderdompelen in koud water.

De venkelknol in blokjes snijden en toevoegen.

Aan de kook brengen en 10 a 15 min op een zacht vuurtje laten koken.

Laten uitlekken en op een schone keukenhanddoek laten rusten.

Opnieuw in de pan doen en flamberen met de voorverwarmde pastis.

De vlam doven door er de slagroom overheen te gieten (geen brandblusser gebruiken). - Volledig laten afkoelen.

De mayonaise met de kappers klaarmaken, aan de kant zetten.

De slagroom opkloppen, kruiden met peper, limoensap toevoegen en bewaren in de ijskast.

De kabeljauw met de vork ontgraten en in partjes verdelen.

De partjes kabeljauw door de mayonaise met de kappers mengen.

De slagroom voorzichtig toevoegen tot het geheel gaat kabbelen, kruiden en in de ijskast zetten. - De aardbeien wassen en laten uitlekken.

De boter laten smelten en met de roze peper opwarmen. 30 seconden roeren.

De aardbeien bij de boter doen en voorzichtig sauteren. Maximum 1 minuut.

PRESENTEREN:

Op een bord

Een bergje kabeljauw met mayonaise vormen, garneren met enkele aardbeien, overgieten met roze pepersaus, en versieren met takjes waterkers.

EEN HANDIGE TIP:

Serveren met een overjaarse geuze of frambozenbier

Aantal Personen: 4

Benodigdheden

8 Verse eieren

1 dl Melk

1 dl Room

2 c a soupe Engelse saus

1/2 L Blond bier

200 gr Aardbeien

2 c a soupe Suiker

Peper, zout

De eieren zeer goed roeren (zonder schaal), melk en room toevoegen. Eventueel een mixer gebruiken of een slagroomklopper in de kop van een boormachine bevestigen (opgelet: de klopboorstand uitschakelen).

Zout, peper en de Engelse (Worcester) saus toevoegen.

Het bier opwarmen tot het bijna kookt.

De eieren toevoegen. Na 1 minuut de eieren door middel van een zeef scheiden van het bier.

De aardbeien pletten met een vork. Suiker en citroen toevoegen

SERVEREN:

Op een bord

Het aardbeienmoes centraal op het bord schikken.

Versieren met enkele lepels roerei.

EEN HANDIGE TIP:

1) lekker hierbij zijn ook croutons en gebakken spek.

2) Indien voor kinderen: de croutons vervangen door chips met paprika, en besprenkelen met worcestersaus of ketchup.

Home Recepten Kookboeken