TOEVOEGINGEN

Een overzicht van de meest voorkomende E-nummers in levensmiddelen Een overzicht van de meest voorkomende E-nummers in levensmiddelen.
Bij alle stoffen is een ADI gegeven. Dit is de afkorting van Aanvaardbare Dagelijkse Inname,
een maat voor het aangeven van schadelijkheid. Een lage ADI betekent dat een kleine
hoeveelheid van die stof al bijwerkingen kan geven. Bij de verschillende E-stoffen is de ADI
in kleine bolletjes weergegeven:
o: tot 1 mg per kg lichaamsgewicht
oo: 1-5 mg per kg lichaamsgewicht
ooo: 5-10 kg lichaamsgewicht
oooo: 10-25 kg lichaamsgewicht
ooooo: meer dan 25 kg lichaamsgewicht

De globale indeling van de E-nummers is als volgt:
E100-200: kleurstoffen
E200-300: conserveermiddelen en ondersteunende stoffen, voedingszuren
E300-400: anti-oxydanten, voedingszuren
E400-500: emulgatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen en stabilisatoren.

E100 = curcumine
Geur-, kleur- en smaakstof – ADI o – Maalsel van tropische wortel. Geen bijwerkingen bekend

E 101 = riboflavine
Kleurstof – ADI o – Is vitamine B2

E102 = Tartrazine
Kleurstof – ADI ooo – De meest gebruikte kleurstof; overgevoeligheid is mogelijk. Wordt gebruikt in mayonaise, halvanaise, Amsterdamse uien, loempia?s, vleessauzen, zoutjes, chips, borrelnoten, kaas en vissticks.

E104 = chinoline-geel
Kleurstof – ADI oooo – Verboden in Amerika; let op de hoge ADI die voor Nederland geldt.
Wordt gebruikt in vermicelli, kaaskorst, vla, frisdrank, limonadesiroop, drop, fruitsnoep,
milkshake, vruchtenyoghurt en yoghurtdrinks.

E110 = oranjegeel
Kleurstof – ADI oo – Overgevoeligheid mogelijk, vooral bij mensen die overgevoelig zijn voor
salicylaten (o.a. in aspirine).

E120 = karmijnzuur
Kleurstof – ADI ooo – Wordt gewonnen uit luissoort. Geen bijwerkingen bekend.

E122 = azorubine
Kleurstof – ADI oo – Verboden in Amerika. Kan een overgevoeligheid veroorzaken voor
salicylaten (o.a. in aspirine). Andersom kan het gebruik van aspirine en andere pijnstillers
met salicylaten overgevoeligheid voor azorubine veroorzaken. Wordt gebruikt in ruchtenbrandewijn, bessenjenever, rum, vieux, vruchtenwijn, frisdrank, siroop, aardbeienkwark, vruchten op sap, ijs, compote, vruchtencake, vlaaivulling,
yoghurtdrinks, milkshake, vla, pudding, puddingpoeder, jellypoeder, jam, halvajam,
snoepgoed, pakjes soep, ge?mporteerde gekonfijte vruchtjes.

E123 = Amarant
Kleurstof – ADI o – Verboden in Amerika. Kan schadelijk zijn voor de nieren.
Wordt gebruikt in knabbelnoten, rode gelatine, karnemelkdrinks, cakemeel, stoofperen,
vleesproducten, ge?mporteerde viskuit, ge?mporteerde sterke drank.

E124 = cochenille-rood
Kleurstof – ADI oo – Verboden in Amerika. Veroorzaakt maag- en darmklachten, huiduitslag
en oedeem (vochtophoping). Wordt gebruikt in vruchtendranken, yoghurt- en karnemelkdrinks, jellypoeder, vruchten op sap, kaas, snoepgoed, zoutjes, zalm- en krabsalade.

E127 = erytrosine
Kleurstof – ADI oo – Omstreden, in Amerika slechts voorlopig toegelaten.

E131 = patentblauw
Kleurstof – ADI oooo – Verboden in Amerika. Wordt gebruikt in puddingpoeder, mirabellen-
en kersenconserven, kroepoek, fruitcocktail op siroop, chocoladesnoepjes, zacht fruitsnoep,
keelpastilles, gebavulling, vieux, likeuren, ge?mporteerde sterke drank, bepaalde sauzen,
gekonfijt fruit, suikerwerk en kauwgom.

E132 = indigotine
Kleurstof – ADI oooo

E140/141 = chlorofyl
Kleurstof – ADI ooooo – Groen pigment uit planten.
Geen bijwerkingen bekend.

E142 = briljantgroen bs
Kleurstof – ADI ooo – Verboden in Amerika. Wordt gebruikt in vla, puddingpoeder, instant-
mousse, jellypoeder, griesmeel, frisdrank, limonadesiroop, snoep, suikerwerk, ijs, milkshake,
vruchtenyoghurt, yoghurtdrinks, ge?mporteerde kauwgom, gekonfijte vruchten, sauzen,
sterke drank.

VE150 = karamel
Geur-, kleur- en smaakstof – ADI ooooo – Gebrande suiker. Omstreden vanwege mogelijk
kankerverwekkende eigenschappen.

E151 = briljantzwart pn
Kleurstof – ADI ooo – Verboden in Amerika. Kan huiduitslag veroorzaken.
Wordt gebruikt in vla, frisdranken, siropen, stoofperen, snoep en suikerwerk.

E153 = koolstof
Kleurstof – ADI ooooo – Vergelijkbaar met houtskool. Omstreden vanwege mogelijk
kankerverwekkende eigenschappen. Wordt gebruikt in snoep (o.a. winegums,
dropkauwgom, drop, hoestmelange, kauwgom) en kaaskorst.

E160 = caroteno?den
Kleurstof – ADI ooo – uit groenten. Overgevoeligheid is een enkele keer mogelijk.

E161 = xanthofyllen
Kleurstof – ADI o – Lijken op E160. Geen bijwerkingen bekend.

E162 = bietenrood
Kleurstof – ADI ooooo – Uit rode bieten. Geen bijwerkingen bekend.

E163 = anthocyanen
Kleurstof – ADI ooooo – Uit o.a. bessen. Geen bijwerkingen bekend.

E170 = carbonaten
Antiklontermiddel en zuurteregelaar – ADI ooooo – Natuurlijk mineraal; vaak gecombineerd
met kleurstoffen. Geen bijwerkingen bekend.

VE171 = titiaandioxyde
Kleurstof – ADI ooooo – Voor oppervlakte-kleuring. Geen bijwerkingen bekend.

E172 = ijzeroxyden
Kleurstof – ADI ooooo – Voor oppervlakte-kleuring van snoep en suikerwerk (o.a. kauwgom
en drop). Geen bijwerkingen bekend.

E173 = aluminium
Kleurstof – ADI niet vastgesteld – Voor oppervlakte-kleuring, is duur, wordt heel weinig
gebruikt.

E174 = zilver
Kleurstof – ADI niet vastgesteld – Voor opper oppervlakte-kleuring, is duur, wordt heel weinig
gebruikt.

E175 = goud
Kleurstof – ADI niet vastgesteld – Voor opper oppervlakte-kleuring, is duur, wordt heel weinig
gebruikt.

E200 / 203 = sorbinezuur
Conserveermiddel – ADI oooo – Overgevoeligheid mogelijk in de vorm van huidirritatie.

E210 / 213 = benzoezuur
Conserveermiddel, geur- en smaakstof – ADI oo – Overgevoeligheid mogelijk.

E214 / 219 = P-hydroxy-benzoaten
Conserveermiddel – ADI oo

E220 / 227 = sulfiet
Conserveermiddel, anti-oxydant – ADI o – Overgevoeligheid mogelijk, astma-patienten zijn in
het algemeen gevoelig voor sulfiet.

E230 = byfenyl, difenyl
Conserveermiddel – ADI o – anti-schimmel op citrusvruchten

E231 = o-fenyl-fenol
Conserveermiddel – ADI o – Anti-schimmel op citrusvruchten.

E236 / 238 = mierenzuur
Conserveermiddel, geur- en smaakstof – ADI oo – Komt van nature voor inbrandnetels.

E239 = hexamine
Conserveermiddel – ADI o – Wordt gebruikt in visserij-producten.

E249 / 250 = nitriet
Conserveermiddel – Behoudt de kleur in vleeswaren, wordt gebruikt tegen botulisme.
Niet geschikt voor zuigelingenvoeding. Speelt een rol bij de vorming van nitrosamines, een
kankerverwekkende stof.

E251 /252 = nitraat
Conserveermiddel – ADI oo – Zet zich gedeeltelijk om in nitriet. Komt van nature voor in
bladgroenten.

E260 / 261 = azijnzuur
Conserveermiddel, geur- en smaakstof, zuurteregelaar – ADI ooooo – Het kenmerkende
bestanddeel van azijn. Geen bijwerkingen bekend.

E262 = natrium-di-acetaat
Conserveermiddel – ADI oooo – Is afgeleid van azijnzuur. Geen bijwerkingen bekend.

E263 = calciumzout
Antiklontermiddel, conserveermiddel en stabilisator – ADI ooooo – Afgeleid van kalk. Geen
bijwerkingen bekend.

E270 = melkzuur
Conserveermiddel en zuurteregelaar – ADI ooooo – Bacterien maken deze stof o.a. in
zuurkool. Moet niet in babyvoeding gebruikt worden: de lever is nog niet in staat melkzuur
om te zetten.

E280 / 283 = propionzuur
Conserveermiddel – ADI ooooo – Komt o.a. voor in verpakt roggebrood en ontbijtkoek. Bij
personen die overgevoelig zijn voor deze stof, veroorzaakt het eenzijdige migraine-
aanvallen.

E290 = kooldioxyde
Conserveermiddel – ADI ooooo – Is de prik in frisdranken, mousserende wijn en bier.
Dit gas stimuleert de afscheiding van maagzuur; het kan tot maagklachten leiden, ook
versnelt het de opname van alcohol in het bloed.

E300 / 302 = ascorbinezuur
Anti-oxidant – ADI ooooo – Is vitamine C.

E304 = Ascorbyl-vetzuur ester
Anti-oxidant – ADI oo – Verwant aan vitamine C.

E306 / 309 = tocoferol
Anti-oxidant – ADI oo – Is vitamine E, komt van nature voor in olie-houdende zaden.

E310 / 312 = gallaten
Anti-oxidant – ADI o – Kan schade aan de lever veroorzaken, overgevoeligheid voor deze
stoffen komt vaak voor bij mensen die overgevoelig zijn voor salicylaten (o.a. in aspirine).

E320 = BHA
Anti-oxidant – ADI o – Overgevoeligheid mogelijk. Niet toegestaan in zuigelingenvoeding en
voeding voor kinderen jonger dan 1 jaar. Kan het vet- en cholesterolgehalte van het bloed
doen stijgen.

E321= BHT
Anti-oxidant – ADI o -Is schadelijker dan BHA (zie boven). Niet toegestaan in
zuigelingenvoeding en voeding voor kinderen jonger dan 1 jaar. Het kan leververgroting
veroorzaken.

E322 = lecithine
Emulgator en anti-oxidant
ADI ooooo – Lecithine preparaten bevatten vaak een vaat-verwijdend middel, dit kan tot
problemen leiden.

E325 / 327 = melkzuur (zie E270)

E330 / 333 = citroenzuur
Anti-oxidant en zuurteregelaar – ADI ooooo – Onschuldige stof, kom o.a. voor in
citrusvruchten.

E334 / 337 = wijnsteenzuur
Conserveermiddel en zuurteregelaar – ADI ooooo – Geen bijwerkingen bekend.

E338 / 341 = fosfaten
Anti-oxidant, geur- en smaakstof, antiklontermiddel en zuurteregelaar – ADI ooooo – Binden
kalk en verhinderen zo de opname ervan. Vooral bij oudere mensen kan het gebruik van
veel fosfaten leiden tot een kalkgebrek. Worden gebruikt in cola, kaas, vleeswaren, worst,
bier, gist- en gelatine-producten.

E400 / 404 = alginaten
Verdikkings- en geleermiddel, emulgator – ADI oooo – worden gewonnen uit bruinwieren.
Remmen de ijzeropname.

E405 = propyleen-glycol-alginaat
Emulgator en stabilisator – ADI oooo – Bij personen die gevoelig zijn voor deze stof
veroorzaakt het voornamelijk eczeem.

E406 = agar-agar
Verdikkings- en geleermiddel, emulgator en stabilisator – ADI ooooo – Wordt gewonnen uit
algen. Onschuldig.

E407/ 408 = carragenen
Verdikkings- en geleermiddel, emulgator en stabilisator – ADI ooooo – Worden gewonnen uit
algen. Remmen de vertering van eiwitten.

E410 / 414 = plantaardige gom
Verdikkings- en geleermiddel, emulgator en stabilisator – ADI ooooo – Wordt gewonnen uit
planten. Onschuldig.

E420 = sorbitol
Zoetstof – ADI ooooo – Sorbitol werkt vochtafdrijvend en laxerend, bij gebruik van meer dan
40 gram per dag bestaat grote kans op diarree.

E421 = mannitol
Als sorbitol.

E422 = glycerol
Verdikkings- en geleermiddel, emulgator – ADI ooooo – Kan de bloedsuikerspiegel verhogen,
dat kan een dorstgevoel of misselijkheid veroorzaken.

E440 = pectine
Verdikkings- en geleermiddel, emulgator – Zit van nature in o.a. appels. Onschuldig.

E450 = fosfaten
Zie E338.

E460 = cellulose
Verdikkings- en geleermiddel, emulgator – ADI ooooo – Geen bijwerkingen

E461 / 466 = cellulose-verbindingen
Verdikkings- en geleermiddel, emulgator – ADI ooooo – Geen bijwerkingen bekend.

E470 = vetzuur-zouten
Anti-klontermiddel, verdikkings- en geleermiddel, emulgator – ADI ooooo – Geen
bijwerkingen bekend.

E471 / 472 = glycerol-vetzuur esters
Emulgator – ADI ooooo – Worden o.a. gebruikt tegen het oudbakken worden van brood.
Onschuldig.

E473 / 474 = sucrose-verbindingen
Emulgator – ADI oo – Geen bijwerkingen bekend.

2 Reacties

  1. Altijd makkelijk omdat bij de hand te hebben. Bedankt ik neem het mee. Groetjes

  2. om eens door te lezen

Geef een reactie